19. Ulusal Pazarlama Kongresi’nde ‘dürüstlük’ Vurgusu
Gaziantep Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 19. Ulusal Pazarlama Kongresi’nde konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, insanların her konuda olduğu gibi ticarette de dürüstlükten vazgeçmemesi gerektiğine işaret ederek, “Biz, ayaküstü herkesin birbirine yalan söylediği bir dönemde, öğrencilerimize yalan söylememeyi öğretiyoruz” dedi.
Dedeman Otel’de düzenlenen ve iki gün süren, 19. Ulusal Pazarlama Kongresi’nde aralarında Kanada ve ABD’nin de bulunduğu çeşitli ülkelerden gelen akademisyenler ile Türkiye’deki 60 üniversiteden gelen öğretim üyesi 70 kadar tebliğ sundu. Kongrenin açış konuşmasını yapan Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tan, her yıl bir üniversitenin ev sahipliğinde farklı bir ilde gerçekleştirilen kongrenin bu kez GAÜN’ün ev sahipliğinde düzenlendiğini belirterek, kongrenin gerçekleşmesindeki katkılarından dolayı başta Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık olmak emeği geçenlere teşekkür etti.
ZİYLAN’DAN HAYAT DERSİ
Kongrenin Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak başkanlığında gerçekleşen Gaziantep Özel Oturumu’na konuşmacı olarak İşadamı Ahmet Ziylan, ayakkabı kalfalığından, Polaris markasını yaratmadaki başarısının sırlarından ipuçları verdi. Pazarlamadan önce insanlara malı sevdirmenin gerekli olduğuna, bunun ilk şartının da eğitimden geçtiğine olan inancını vurgulayan İşadamı Ziylan, “Pazarlama yapmak güzel. Ama ürünün de güzel, kaliteli olması lazım. Pazarlamacı yalan söylememesi lazım. Yalan hiçbir yerde olmamalı. Kişi, sana inanmalı” dedi.
ÜLKELER DEĞİL FİRMALAR REKABET EDİYOR
Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık da, Gaziantep’in 3. kuşak adına görüşlerini açıkladı.
Eskiden ülkeler arası rekabetin artık mikro baza geçerek kentler arası, firmalar arası yaşanmaya başlandığının altını çizen Bartık, “Biz bu rekabette Gaziantep’in ön planda olması gerektiğini düşündük. Bunun için değerlerimizi ön plana çıkardık. Yıllardır bilinmeyen tarihimizi ön plana çıkardık. Gerçekten bu şehir tarihi bir kent olarak ön plana çıktı. Çünkü insanlar birçok şey için bu şehre geliyorlar. Kebap ve baklavayı ön plana çıkarırken, tarihi kültürünü de anlattık” dedi.
Bartık, Gaziantep’in en fazla ihracat yapan ilk 500 firma arasında 27 firmasının bulunduğunu dile getirirken, kente göç eden yaklaşık 200 bin Suriyelinin kente entegrasyonuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Fotoğrafçı-Yazar Armağan Portakal’ın Gaziantep’i anlatan ‘Emeği Yücelten Şehir’ konulu sinevizyon gösterisi ise dinleyicilerden büyük beğeni aldı.
GAZİANTEP DEZ AVANTAJI AVANTAJA ÇEVİRDİ
Gaziantep’in çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan, bir kent olduğunu belirten GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ise, “Devletin çok ciddi bir katkısı olmamasına, nehir ve denize iç içe olmamasına rağmen, coğrafi olarak da Güneydoğu Bölgesi’nde yer almasına karşın Türkiye’yi taşıyan kentlerden birisi olmuştur” diye konuştu.
Gaziantep’in müteşebbis ruha sahip bir kent olduğunu ifade eden Coşkun, “Gaziantep’in avantajı okuyanın geri dönmesi. Buna şehir şövenizmi, ruhu deyin geri dönüp babasının işinde çalışıyor. Bu ruhla 170 ülkeye 7 milyar dolar ihracat yapan bir Gaziantep var. Gastronomi konusunda Türkiye’de de, dünyada da bir marka. Tarihi medeniyetleriyle, mozaik müzesiyle zaten bir marka. Gaziantep, çok kültürlüğü sayesinde birbiriyle yaşamayı bilen bir kent olmuştur. Bugün çok şiddetli göç alan bir kent olmasına karşın, bunu dezavantaj olarak değil, avantaja çevirebilmiş bir kenttir” diye konuştu.
Gaziantep Üniversitesi’nin, Gaziantep’in marka ve parlayan yıldız üniversitesi olduğunun altını çizen Rektör Coşkun, “Kadim bir üniversite olan GAÜN’ü hem ülkede, hem uluslararası arenaya taşıma noktasında, sizin pazarlama dediğiniz anlamda ama içini doldurarak, kaliteli bir büyümeyle taşıyoruz” ifadelerinde bulundu.
“PARLAYAN YILDIZ YETMİYOR, YENİ İSİM ARIYORUZ”
Gaziantep Üniversitesi’nin 15 fakülteli, 38 binin üzerinde öğrencisiyle dev bir üniversite olduğunu belirten Coşkun, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Önümüzdeki süreçte bundan daha iyi bir kavram bulursak ona sarılacağız. Öğretim üyesi başına yayın sıralamasında Türkiye’de ilk beş sıradayız. Tıp fakültesi olan üniversiteler arasında ilk on içindeyiz. Teknoparkımız var. Teknoloji Transfer Ofisimiz var. Bilginin mutlaka müteşebbis ruh ile birleşmesi halinde Gaziantep’in uçacağından eminiz. Biz, bilgimizi tel duvarlar içinde raflarda saklamıyoruz. Bu konuda sanayi ile işbirliği içindeyiz. TÜBİTAK destekle 10 üniversiteden birisiyiz. Üniversite olarak etik ve akılın in üst düzeyde birlikteliğinin olduğu yer olmamız gerektiği anlayışını taşıyoruz. Bu yüzden bir yandan toplumla bütünleşeceğiz, onu yöneten topluma mutlaka ışıyan bir üniversite olma azmimiz var. Bu konuda çok güzel şeyler ortaya çıktı. İntörn Mühendislik uygulamamız Türkiye’ye örnek oldu. Ama etik değerleri de unutmadık. Çünkü biz, ayaküstü herkesin birbirine yalan söylediği bir dönemde öğrencilerimize yalan söylememeyi öğretiyoruz.”