Meyve Bahçesinde Köy Yumurtası Üretiyor

Samsun’un Bafra ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki Gökçekent Mahallesi’nde yaşayan Hüseyin Yavuz, 10 dönümlük erik bahçesine 3 bin adet tavuk salarak, doğal köy yumurtası üretimine başladı.

Meyve Bahçesinde Köy Yumurtası Üretiyor

Değişen iklimler nedeniyle meyve bahçesinden yeterli ürün alamadığını, 2005 yılında yaşanan kuş gribi vakalarından sonra kene ve haşerelerin insanlara zarar verdiğini, evinde tavuk besleyen vatandaşların ise kene ve haşerelere karşı daha güvencede olduğunu söyleyen çiftlik sahibi Hüseyin Yavuz, “Bir yıl önce 3 bin tavukla doğal köy yumurtası üretimine başladım. Amacım yumurta pazarlamaktan ziyade insanların doğal beslenmesini sağlarken, doğal dengenin de korunarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünyayı miras bırakabilmek” dedi.

Sabah akşam olmak üzere günde iki kez yumurta topladığını belirten Yavuz, “Yüzde 70 kapasiteyle yumurta üretimini sürdürüyorum. 10 dönümlük meyve bahçesinin 5 dönüm, 5 dönüm ikiye böldüm. Tavuklar bir ay bir bölümde dolaşırken, diğer bölüme fiğ, yonca ve diğer ot ekip suluyorum. Ektiğim otlar yetiştiğinde tavukları o kısma salıyorum ve diğer kısmı ekiyorum. Günlük 8 saat uyku uyuyan tavuklar ufak tefek hastalıklara da dayanıklı oluyorlar. Köy tavuğunun yumurtasının tanesini 75 kuruş ve 1 TL arasında satıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA