Vali Demirtaş’tan Tubitak Uzay Enstitüsü'ne Ziyaret

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nü ziyaret etti.

Vali Demirtaş’tan Tubitak Uzay Enstitüsü'ne Ziyaret

TÜBİTAK ziyaretinde Vali Mahmut Demirtaş’ı TÜBİTAK Uzay Enstitü Müdür Yardımcısı Dr. Erdal Yılmaz, Enstitü İdari Yardımcısı Aytekin Çakır ve beraberindekiler karşıladı.

Vali Mahmut Demirtaş, TÜBİTAK’da uydu teknolojileri ile Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu GÖKTÜRK-2 ve ilk yerli gözlem uydusu RASAT hakkında Enstitü Müdür Yardımcısı Dr. Erdal Yılmaz’dan bilgi aldı.

Ardından uydu sistemleri üretimi ve testlerinde kullanılan laboratuvarları gezdi ve halen RASAT uydusunun kontrol edildiği Yer Kontrol İstasyonu’nda uydunun dünya etrafındaki yörünge hareketleri ve görüntü planlamaları hakkında kendisine bilgi verildi.

Vali Demirtaş’a dünyanın farklı bölgelerinden alınan yerli uydu görüntülerinden örnekler gösterilerek, uydu teknolojisinin şehir ve bölge planlamasında kullanımı ve anlık görüntü alınarak kullanımı hakkında bilgi verildi.

Adıyaman bölgesinin Şubat 2014 tarihinde alınan görüntülerinden de örnekler gösterilerek, bölgedeki yol, köprü ve arazi gibi değişiklikler gösterildi.

Daha sonra Vali Demirtaş’a Balistika adı verilen ve TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilmiş olan Balistik İnceleme ve Tespit sistemi hakkında sistem üzerinde gösterim yapıldı.

Sunuşlar ve incelemeler sonunda Enstitü Müdür Yardımcısı Dr. Erdal Yılmaz, ziyaret anısına Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş’a TUBİTAK Uzay işlemeli bir saat ve Adıyaman şehir merkezi ve etrafının Şubat 2014 tarihinde alınmış RASAT uydusu ile çekilmiş 60x60 cm ebatlarında görüntüsünü takdim etti.
Kaynak: İHA