Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün;

Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Düzgün, gıda üretim ve perakende iş yerleri başta olmak üzere, çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi iş yerlerinde çalışanların yaptırmak zorunda oldukları portör muayeneleri hususu, 02 Kasım 2012 ve 28103 sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 663 sayılı Sağlık Bakanlığı’nın Kanun Hükmünde Kararname ile değiştiğini söyledi.

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün;

Düzgün, bu değişiklik nedeniyle portör muayenelerinin yerine, Sağlık Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının müştereken 05/07/2013 tarihinde çıkarmış olduğu Hijyen Eğitimi Yönetmeliği ile (bir yıl geçiş süreci) kurs bitirme belgesi alma zorunluluğu getirildiğini ve bu eğitimlerin Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün İl ve İlçelerde bulunan Halk Eğitim Merkezleri, Mesleki Eğitim Merkezleri, Turizm Eğitim Merkezleri ve Olgunlaştırma Enstitüleri tarafından verileceğini belirtti.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Düzgün, “Yönetmelik kapsamında eğitim alması gereken iş yerlerinde çalışanların, bizzat çalışıyorlar ise iş yeri sahipleri ve işletenlerinin bulundukları İl İlçedeki Halk Eğitimi Merkezleri ve Mesleki Eğitim Merkezlerine müracaat etmeleri gerekiyor. Katılımcılara eğitimin sonunda “E-Yaygın Otomasyon Sistemi” üzerinden kurs bitirme belgesi verilecek. Ve gıda sektörü için alınmış olan bu belgenin, gıda sektörünün herhangi bir alanında hizmet verdiği sürece geçerli kabul edilecek. 5 Temmuz 2014 tarihinden sonra yapılacak denetimlerde ‘Hijyen Eğitimi Belgesi’ almamış olanlar hakkında, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesine göre işlem yapılacak. Fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, eğitim almamış her bir çalışan ayrı ayrı aykırılık olarak değerlendirilerek kişi başına cezai işlem uygulanması öngörülecek” dedi.

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Düzgün, yönetmelik kapsamında eğitim alması gereken iş yerlerinde çalışanların, bizzat çalışıyorlar ise iş yeri sahipleri ve işletenlerin bulundukları İl veİlçedeki bahsi geçen eğitim kurumlarına en kısa sürede müracaat etmeleri gerektiğine dikkat çekti.
Kaynak: İHA