İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Açıklaması

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Viyana’da yürütülen nükleer müzakereler öncesinde, nükleer müzakerelerin sonuçlandırılması için yeterli zaman bulunduğunu söyleyerek, “Kimse bize istemediğimiz çözümü dayatamaz” dedi.


Zarif, İran ile P5+1 ülkeleri arasında İran'ın nükleer programına kapsamlı bir çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakerelerin 5. turuna katılmak üzere bugün Avusturya'nın başkenti Viyana’ya geldi. Zarif, havalanında gazetecilere yaptığı açıklamada, nükleer müzakerelerde ciddi aşamaya geldiklerini ve kapsamlı bir çözüm bulmak için yeterli zamana sahip olduklarını ifade etti.

Ülkesinin nükleer enerji konusundaki haklarını sonuna kadar savunacaklarını belirten Zarif, "Kimse bize istemediğimiz çözümü dayatamaz" dedi.

Zarif daha sonra İran'ın Viyana Büyükelçiliği'nde Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile görüştü. Çalışma yemeğinde bir araya gelen ikilinin, 5. tur müzakerelerin detaylarını ele aldığı öğrenildi.

Müzakerelerin 5. turu, yarın sabah saat 11.00'de başlayacak. Nihai anlaşmanın maddelerinin yazılmasına geçilmesi beklenen müzakarelerin Cuma günü sona ermesi bekleniyor. 20 Temmuz’a kadar bir anlaşmaya varılamazsa müzakareler 6 ay daha uzatılabilecek.
Kaynak: İHA