Arpalı Belediyesi Belediye Başkanı Şadi Terzi Açıklaması
Arpalı Belediyesi Belediye Başkanı Şadi Terzi, Bayburt’taki yerel medya mensuplarıyla sabah kahvaltısında buluştu.
Terzi, bir önceki dönemi değerlendirerek hedeflerini anlattı. Terzi, belediye gelirlerinin ve kaynaklarının iyi idare edilmediğine değinerek,"Ben buraya gelene kadar alınan greyderin yeni greyder olduğunu sanıyordum. 326 milyar (326 bin lira) verilerek 10 yıllık greyder alınmış. Oysa biz devlette şunu biliyoruz. 10 yıllık araçlar hizmet dışı bırakılarak satılır. 10 yıllık greyder böyle bir para verilerek niye alınır?" diye sordu.
Terzi şu değerlendirmelerde bulundu:
BORÇ 5 YILDA 2 TRİLYON 122 MİLYARA ULAŞMIŞ
"Yeni dönemle birlikte nasıl bir belediye aldık, neler yapılmış, neler yapılmamış, bizim bakış açımızdan neler eksik? Bunlar ben basın aracılığıyla Bayburt kamuoyu bilsin istiyorum. 2009’da belediye seçimlerinden sonra ben belediyeyi 120 milyar (120 bin TL) borçla devrettim. O zaman 70 milyar lira (70 bin lira) civarında emekli sandığına borç vardı. 50 milyar da (50 bin lira) da bir tane makine almıştık. Ona borcumuz vardı İller Bankası’na. Bu borçlarla birlikte biz belediyeyi devrettik. Şu anda devralırken benim tespit ettiğim borç miktarı 2 trilyon 122 milyar(2 milyon 122 bin lira). Bunun 1 trilyon 800 milyarı(1 milyon 800 bin lira) İller Bankası’na, bu da her ay hisselerimizden kesiliyor. Bunun karşılığında altyapı yapılmış. Altyapı yapılırken 1 trilyon 100 milyar (1 milyon 100 bin lira) borçlanılmış. Bu 15 yıl boyunca ödenecek. Bu borçlar bir takım hizmetler karşılığında yapılmış. Aşağı yukarı 250 milyar (250 bin lira) emekli sandığına borç. 27 milyar da (27 bin lira) halı sahadan dolayı müteahhitte yapılmış borç. Toplam borcumuz 2 trilyon 122 milyar. Bu borçlar yapılırken belediyeye ait bir takım gayrimenkuller de satılmış. Mesela 1970’li yıllardan kalan belediyenin kavaklığı 220 milyar (220 bin) liraya satılmış. Bunu bizde yapmıştık. Benim dönemimden kalan ve benden önceki dönemlerden kalan dükkânlar vardı, daha önceden kalanlar vardı. Bunlar satılmış. "
10 YILLIK GREYDER 326 MİLYAR NAKİT PARAYLA NİYE ALINIR?
"1 trilyon 245 milyar (1 milyon 245 bin) liralık menkul ve gayrimenkul satılmış şu 5 yıl içerisinde. İller Bankası’ndan 5 yıl içerisine belediyeye gelen hisse 2 trilyon 758 milyar (2 milyon 758 bin). Tabi bunların karşısında alınan araçlar var. Ben buraya gelene kadar alınan greyderin yeni greyder olduğunu sanıyordum. 326 milyar (326 bin lira) verilerek 10 yıllık greyder alınmış. Oysa biz devlette şunu biliyoruz. 10 yıllık araçlar hizmet dışı bırakılarak satılır. 10 yıllık greyder böyle bir para verilerek niye alınır? Ben bu soruyu da burada sizinle paylaşmak istedim. 326 milyar (326 bin) nakit para verilerek bir greyder alınmış. Bunu geçen sene almışlar, 10 yıllık greyder, 2.el."
BİRİNE 11 YILLIK MAKİNEYİ HURDA DİYE SATIYORUZ, 10 YILLIK MAKİNEYİ SIFIR DİYE ALIYORUZ
"Bizim bir iş makinemiz vardı burda 2002 model, Kurban Karahan döneminde almıştık CSB. O da hurda diye satılmış. Birine 11 yıllık makineyi hurda diye satıyoruz, 10 yıllık makineyi sıfır diye alıyoruz. 138 milyara (138 bin) bir yol süpürme makinesi alınmış. Tabi belediyenin ihtiyacı var. Bunun 110 milyarını çevre bakanlığı vermiş. İtfaiye aracı alınmış 190 milyara (190 bin) Çöp toplama aracı çevre bakanlığından alınmış. 110 milyara (110 bin) bir CSB alınmış. Makam aracı alınmış bu dönemde alınan araçlardan. "
HİÇ RUHSAT VERİLMEYECEK YERE ADAMA İNŞAAT YAPTIRILMIŞ
"Aşağı yukarı 53 milyarlık (53 bin)23 bin metre parke yol yapılmış, 6 bin 770 metre bordür yapılmış. 30 yıllık bir belediyeyiz. Bayburt'ta imar planını en iyi uygulayan belediyelerden birisi bizdik. 7-8 inşaat geçtiğimiz seçim döneminde hiçbir işlem yapılmadan mesela adamın arazisinin tarlasının ortasına, hiç ruhsat verilmeyecek yere adama inşaat yaptırılmış. Adam beni arıyor, elektrik alamıyorum diyor. 2014 yılından önce buranın yapıldığına dair bir yazı ver. Ben buraya elektrik bağlatayım diyor. "
BİR BELEDİYE İMAR PLANLARINI UYGULAMIYORSA, O BELEDİYE BELEDİYECİLİK YAPTIM DEMESİN
"Ben şunu söylemek istiyorum burada. Bir belediye imar planlarını uygulamıyorsa, o belediye belediyecilik yaptım demesin. Bir belediyenin en başta görevi imar planlarını yaptırıp, uygulamaktır. Birinci görevi budur. Belediyeciliğin temelinde bu vardır. Altyapı, yol yaparsın, kanalizasyon yaparsın bunlar ayrı. Mesela halı saha. Bu halı saha buraya uygun mu? Bir şeyi yapmak için yapmamalı. Planlayıp ondan sonra yapmak lazım. Adam yola 30-40 metre içerde yer yapmış. Bir imar planı var. Yola 5 metre yaklaşacaksın. Yola 10 metreden fazla yaklaşamazsın. 30 metre geride de yapamasın. O da imar dışı. İmar planını belediye meclisinden karar aldım şunu şöyle yapacağım diye de olmaz."
İŞKUR’UN HER YIL BELEDİYEMİZE KATKISI 300 MİLYAR
"Biz belediyenin şansı şu an bizimle çalışan 7 personel var. Aydıntepe Belediyesinin İller Bankası’ndan gelen hissesi bizden 5 milyar fazla. Bizim personel giderlerimiz 30 milyarı (30 bin) bulmuyor. Dolayısıyla bizim he ay gelen paramızın yarısı artıyor; ama Aydıntepe’de gelen hissenin üzerine her ay bir 30 milyar daha koymak lazım ki sadece personelin maaşı ödensin. İŞKUR’un her yıl belediyemize katkısı 300 milyar."
BELEDİYENİN VATANDAŞA DEĞİL RESMİ KURUMLARA BORCU OLUR
"Bayburt’ta herkes Arpalı Belediyesi borçsuz, hiç borcu yok diyor. Hizmet yapılmış. Diyelim ki bunun 600 milyarını (600 bin) 600 milyarını benden sonraki, 600 milyarını ondan sonraki ödeyecek. Dolayısıyla 1 trilyon 800 milyar para her ay 10 milyar kesildiğine göre bu paranın 600 milyarını (600 bin) ben ödeyecem. Vatandaş diyor ki belediyenin hiç kimseye borcu yok. Vatandaşa belediyenin borcu olmaz ki. Belediyenin borcu resmi kurumlara olur. "
BAYBURT TAŞI KULLANARAK BİR SAAT KULESİ YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ
"Seçimden öncesi vaatlerimiz vardı. Onları hızlı bir şekilde uygulamaya başladık. Belediye meydanını söktük, yapıyoruz. Tahminim 50 milyar (50 bin) civarında bir şey olacak. O meydanda eskiden ışık vardı. O meydana 6-7 metre yüksekliğinde Ankara’da Melih Gökçek’in yaptığı saat kuleleri gibi Bayburt taşı kullanarak bir saat kulesi yapmayı düşünüyoruz. O meydanı da kalıcı hale getirip andezit taşı, Arnavut kaldırımı uzun vadeli bir şey düşünüyoruz."
SU KANALI VE ŞADIRVAN YAPIMI
"2 bin 700 metre arazimizi sulamak için bir kanal yapıyoruz. O kanalda yaklaşık 80 milyara (80 bin lira) bize mal oluyor. Hızlı bir şekilde caminin şadırvanlarını yapıyoruz. Bunun yaz dönemine yetiştirmek istiyoruz. Yaylalardan 61 plakalı araçlar geliyor. Dışardan gelen insanlarımız var."
TOKİ’YE DOSYA, SPOR KOMPLEKSİ, GENÇLİK MERKEZİ
"TOKİ Başkanı ile görüştüm, vatandaşın talebi olduğu için TOKİ ile ilgili yeni bir dosya sunacağız İmar planlarımız yapılıyor. Spor kompleksi yapacağız. Halı sahayı taşıyıp bir spor kompleksi yapacağız. Halı saha, voleybol sahası, futbol sahası, kafeterya olacak, oturma yerleri olacak. Bunlar hepsi güzel projeler. Belediye meydanı, oraya bir gençlik merkezi. İçerisinde fitness, internet, hobi salonları, spor salonları, okuma odaları, içerisinde bütün sosyal aktiviteler olacak bir yer düşünüyoruz. Belki bu sene başlamayabiliriz. Oraları önce düzenleyip ondan sonra yapacağız. Önce kaynakları yaratıp, gerekli yerlere projeleri sunup ondan sonra yapacağız. "
YEREL YÖNETİMLER KOORDİNASYON MERKEZİ’NDEN TALEPLERİMİZ OLDU
"İstanbul’dan hemşerimiz Kartal Belediye başkanımızla görüştük. Yerel Yönetimler Koordinasyon Merkezi’nde koordinatör olarak görev yapıyor. İstanbul’daki 5-6 belediye başkanımızı ziyaret ettik. Bazı projelerimizi onlara yaptıracağız. Yerel Yönetimler Koordinasyon Merkezi’nden bir vidanjör, bir ambülans, kamyon talep ettik. Beni sık sık ara dedi.
"
Terzi daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.