'Yılın Basın Fotoğrafları' Ödül Töreni

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği "TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2014" yarışmasında dereceye girenler ödüllerini aldı.

Akatlar Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, fotoğrafın önemine vurgu yaparak, foto muhabirlerinin işlerini yaparken risk üstlendiklerini dile getirdi.
Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı odaklı eylemleri anımsatarak, o dönemde yaşananların gelecek nesillere fotoğraflar aracılığıyla ulaşacağını söyledi.

Gazetelerin birinci sayfalarında mutlaka fotoğraf olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, görselliğin 21. Yüzyılda önem kazandığını kaydetti.

Vakıfbank'ın TFMD'nin "Yılın Basın Fotoğrafları" ödüllerinden sponsorluğunu, Gezi Parkı odaklı eylemlerine ilişkin fotoğrafların ödüllendirilmesi nedeniyle çektiğini savunan Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Kamu bankaları sponsorluklarını iptal ettiler. Neden? Gerçekten anlamakta büyük zorluk çekiyoruz. O fotoğraflarda ne var? İnsan var, dram var, özgürlük isteyenler var, bütün baskılara rağmen direnen bir kitle var. 21. Yüzyılın, geleceği arayan gençlerin Türkiye'si, geleceğe umutla bakmak isteyenlerin Türkiye'si, özgürlük isteyenlerin Türkiye'si. Bizim çocuklarımız. Onlar fotoğraflandı ve biz demokrasi tarihimize çok güzel belgeler bıraktık foto muhabirlerinin sayesinde. Onlar acıyı yaşadılar, kamu bankaları sayesinde şimdi acının benzerini kendileri yaşıyorlar."
Kılıçdaroğlu, dünya basın tarihinde hafızasında kalan bazı fotoğraflardan bahsederek, tek bir fotoğrafın binlerce kelimenin anlatamadığını anlatmayı başardığını dile getirdi. Foto muhabirlerinin evrensel değerde bir kamu görevi ifa ettiklerini aktaran Kılıçdaroğlu, politikacıların foto muhabirlerine kızma haklarının olmadığını belirtti.

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin sorunlarının aşılması gerektiğini vurgulayarak, bu sorunların çözülmesinin takipçisi olduklarını kaydetti.

Medyası özgür olmayan bir toplumun kendisinin de özgür olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Medya özgürse, toplum da özgürdür. Medyası özgür olan bir toplumun siyasete yaptığı en önemli katkı, iktidarın denetlenmesidir. İktidarın da en büyük nimeti, özgür bir medyanın olmasıdır. Çünkü medya kendi hatalarını onlara birinci elden gösterecektir" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'na konuşmasının ardından kendisinin yer aldığı bir fotoğraf karesi hediye edilirken, CHP Genel Başkanı fotoğraf makinesiyle salondaki bir bebeği fotoğrafladı.

Kaynak: AA