Mersin Barosu ‘tebligat Hukuku’ Semineri Düzenledi
İçel Barosu Başkanvekili Sami Dündar, tebligatın adli yargılama için büyük önem taşıdığını belirterek, PTT’nin özelleştirilmesi ile bu konuda bazı aksaklıkların gündeme geldiğini söyledi.
İçel Barosu Başkanlığı tarafından avukatlara, muhtarlara ve PTT çalışanlarına yönelik “Tebligat Hukuku” semineri düzenledi.
Baronun Gökdelen Hizmet Birimi’nde verilen seminere hukukçular, muhtarlar ve PTT görevlileri katıldı.
İçel 3. İcra Mahkemesi Hakimi Selçuk Zöhre ve avukat Dr. Ahmet Cemal Ruh’un konuşmacı olarak katıldığı seminerde, tebligatta ilgili yaşanan sıkıntılar dile getirildi.
Seminerin açılış konuşmasını yapan İçel Barosu Başkanvekili Dündar, tebligatın önemi üzerinde durdu. Dündar, “Tebligat adli yargılama için büyük önem taşımaktadır. PTT’nin özelleştirilmesi ile bazı aksaklıklar gündeme gelmiştir” dedi.
Seminerde, tebligatın usulüne göre yapılmasının önemine vurgu yapan Hakim Selçuk Zöhre ise özellikle kamu kurumlarında yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Artık kan bağı veya soy bağı aramaksızın aynı evde yaşayan kişilere tebligat yapılabildiğini ifade eden Zöhre, “Ancak tüzel kişilerden ziyade tebligatlarda özellikle resmi kurum ve kuruluşlarda dahi sıkıntı yaşıyoruz. Örneğin askeriyede dahi nöbetçi amirler tebligatları almaktan imtina ediyorlar veya belediye başkanlarına ulaşmak mümkün bile değil. Aksaklıklara rağmen görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışmalıyız. Tebligat biraz da anlayış ve demokrasi meselesidir ki, iletişim dili de önemlidir” dedi.
“SURİYELİ MÜLTECİLERLE İLGİLİ SIKINTI YAŞANIYOR”
Avukat Dr. Ruh da tebligatlar ile ilgili düzenlemelerin dağıtıcılarla görüş alışverişi içinde yapılması gerektiğinin altını çizdi. Rengarenk tebligat zarfları olduğunu dile getiren Ruh, “Bunlar doğru değil, iş yükünü arttırıyor. Tüm tebligat evrakları beyaz olmalıdır. Ayrıca, avukatlık mesleği ile ilgili gönderilen tebligatlar mesai gün ve saati içinde yapılmalıdır. Ama avukatlar da özellikle adres değişikliklerini muhakkak bildirmek zorundadır. Ayrıca avukatların UYAP ve e-uygulama sistemleri ile entegrasyonunu da güçlendirmelidir. Muhtarlar da kendi dağıtım bölgeleri kapsamındaki tebligatları kabul etmek zorundadır, almamaları halinde suç işlemiş olurlar. Tebligat görevlileri iletişim dillerini iyi kullanmalıdır” diye konuştu.
Ülkelerindeki savaştan kaçarak İçel’e gelen Suriyeli mülteciler ile ilgili tebligatlarda sıkıntı yaşandığını da kaydeden Ruh, böyle durumlarda özellikle muhtarlara büyük görev düştüğünü vurgulayarak, “Muhtar tebligatı almak zorunda aksi takdirde kanuni işlem yapılır” ifadesini kullandı.
PTT görevlilerinin ağır iş yükü altında ezildiğine de işaret eden Ruh, bu konuyla ilgili de yasal düzenlemeler için çalıştıklarını sözlerine ekledi.
PTT GÖREVLİLERİ ÇÖZÜM İSTİYOR
Öte yandan, seminerde söz alan PTT görevlileri ise tebligatları verirken tehdit edilip, hakarete uğradıklarını dile getirdiler. Ağlanacak halde olduklarını belirten PTT görevlileri, özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında tebligat memurlarının işlerini kolaylaştıracak bir temsilci görevlendirilmesini istediler. Ayrıca sokak numaralarının değişimi ile ilgili de büyük sıkıntı yaşandığını ve bu konuyla ilgili ciddi düzenlemelere ihtiyaç olduğunu bildiren PTT görevlileri, Suriyeliler ile ilgili de hem adres bildirimi hem de dil sorunu yaşandığını dile getirerek, konuyla ilgili çözüm istediler.