Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz'ın Ayvacık Ziyareti

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, köylerdeki su probleminin göründüğünden daha ciddi olduğunu belirtti.

Ayvacık ilçesinin köylerini ziyaret eden Yılmaz, yürütülen çalışmalarla ilgili olarak da vatandaşları bilgilendirdi.
Köylerde yol ve kanalizasyon eksikliğinden daha çok su meselesinin önem taşıdığını belirten Yılmaz, su sorununun tahminlerinden daha ciddi boyutta olduğunu söyledi.

Kendisini en çok musluklardan akan içme sularının kalitesinin endişelendirdiğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:
"Beni yoldan daha fazla su meselesi ilgilendiriyor. Su sorunu aslında ciddi boyutta. Samsun Türkiye'nin en fazla yağış alan şehirlerindendir. Su problemi olmaması lazım diye düşünülebilir. Köylerimizde su sorunu yokmuş gibi görünüyor. Ama su sorununun hangi kaliteyle çözüldüğü ile ilgili kimsenin doğru dürüst bilgisi yok. Su derdi olmadığını söyleyenler bir tesisattan geçmiş, arıtılmış, klorlanmış su kullandığı için söylemiyor. Dağlardaki kar suyu iyi deyip içiyor. O gözeye ileride bir kimyasal maddenin karışıp karışmayacağına ilişkin endişe duymuyor. Ama bu suların belli prosesten geçtikten sonra evlere verilmesi lazım. Veya köylü vatandaşımız evinin önüne sondajı vurup su bulduğunda içimi de güzelse alıp kullanıyor. İçinde ne olup olmadığını bilmiyor. Bu sebepte su meselesini yoldan daha fazla önemsiyoruz. Su kaynaklı bir sağlık problemi veya salgın hastalıkla ilgili endişe duymamak için köylerimizdeki suları doğru dürüst revize etmek zorundayız. Buna yönelik bir programı hayata koymak için gayret ediyoruz." dedi.


Samsun'da 960 köyün içme suyu meselesini çözmek için 50 milyon dolarlık bir bütçeye ihtiyaç duyduklarını açıklayan Yılmaz, "Bu parayı belediye bütçesinden bir yılda çıkaramayacağımız için 10 yıllık zaman dilimine yayacağız. Her yıl 5 milyon doları bu hizmet için ayıracağız. En zordan en kolaya veya en kolaydan en zora doğru yürüteceğimiz bir programa başlayacağız. Gerekirse kredi kullanıp bu zaman dilimini belki daha da kısaltmaya çalışacağız. Böyle bir süreci işleteceğiz" diye konuştu.

Kaynak: AA