'Kilikya Toprakları' Ziyaretçilerini Bekliyor

Prehistorik Dönem'den yakın geçmişe kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan İçel, sahip olduğu zengin tarihi mirasıyla yaklaşık 9 bin yıllık geçmişe tanıklık ediyor.

Kilikya toprakları üzerinde kurulan İçel, ören yerleri, müzeler, kaleler, birçok tarihi ve kültürel eseriyle yerli ve yabancı turistleri bekliyor.
Erdemli ilçesindeki Antik Dönem'de Olba Krallığı'nın sınırları içinde bulunan önemli bir dinsel merkez olan Kanlı Divane, Silifke'de Roma dönemine ait hamamın yıkanma bölümünün tabanında yarı tanrıça üç kız kardeşin tasvir edildiği Üç Güzeller ve yine Roma dönemine ait yöre halkı tarafından Mezgit Kale olarak bilinen Korkusuz Kral Anıt Mezarı ziyaretçilerini bekliyor.
Adı nedeniyle günümüze kadar çeşitli rivayetlere sahip olan Kanlı Divane'nin ismindeki ''kanlı'' ifadesi hakkında ilginç yorumlar dile getiriliyor. Kanlı Divane'nin ''kanlı'' ifadesinin bölgedeki obruk içindeki kayaların ve harabelerin kırmızı renkte görünüşünden kaynaklanabileceği ileri sürülürken bir başka rivayete göre ise suçluların obruk içerisine bırakılıp buradaki aslanlara parçalatılmasından dolayı ''kanlı'' ifadesinin kullanıldığı tahmin ediliyor.
Türk hakimiyetine girdikten sonra Türkmen aşiretlerinin kışlak olarak kullandığı ''Kanlı Divane''nin adının, Türkmen aşiretlerinde zaman zaman toplanıp kararlar aldıkları yerlere divan denildiği ve obruk içindeki kayalık ve harabelerin kan gibi kırmızı renkte olmasıyla ilgili olduğu ileri sürülüyor.
Üç Güzeller'de Cennet obruğu içindeki yeraltı deresinin denize ulaştığı yerdeki tatlı su kaynağından yararlanılarak burada yaptırılan hamamın yıkanma bölümünün tabanında yarı tanrıça üç kız kardeş tasvir ediliyor. Renkleri beyaz, siyah, kahverengi ve sarı olan mozaikte Zeus'un kızları Aglaia, Euphrosyne ve Thalia'nın çıplak olarak kumru ve keklikler arasında dans ederken görülmekte.
Korkusuz Kral Anıt Mezarı ise bölgede bulunan anıt mezarlar içinde en iyi şekilde korunarak günümüze kadar gelmiş durumda.
Anıt mezarın ön kısmında Korint tarzında başlıklı sütunların ortasında konsollar yer alırken arka kısmında ortada bir kalkan iki yanında kılıç ve akrep rölyefleri bulunuyor. Mezarın en önemli özelliği olan öndeki podyumun yan duvar taşındaki bereket tanrısını simgeleyen kabartmanın yer aldığı kaya ise hazine avcıları tarafından parçalanmış durumda.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada Kanlı Divane'nin bir kültürün en önemli merkezi olarak çalışıldığını belirtti.

Kanlı Divane'nin efsaneye göre insanların yargılandığı bir yer olduğunu anlatan Kabahasanoğlu "Bir tür mahkemenin kurulduğu suçluların yargılandığı yer. Aşağıda vahşi hayvanlar bekletiliyor. İnsanlar kenarlarda arenadaki gibi vahşi hayvanlarla insanların kavgasını izliyorlar. İnsanlar yargılanıyor suçlu bulundukları takdirde 3-4 gündür aşağıda aç bırakılmış hayvanlara atılıyor. Suçluların ceza aldığı bir yer sanki burası. Daha çok yabancı konuklar burayı okuyarak çalışarak geliyorlar"dedi.

Korkusuz Kral Anıt Mezarın'ın Kilikya topraklarında korunmuş en iyi durumdaki tapınaklardan biri olduğunu dile getiren Kabahasanoğlu"Anıt mezarın kral tapınağı olarak da olağanüstü bir görselliği var. Burası halkın merak ettiği noktalardan bir tanesi. Ayakta kalan bir yapı olduğu için çok dikkat çekiyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA