Şırnak'ta Kömür Ocağındaki Göçük

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen, Şırnak'ta 3 Haziran'da bir işçinin ölümüyle sonuçlanan göçüğün meydana geldiği kömür ocağında incelemelerde bulundu.

Özgen, beraberinde KESK'e bağlı bazı sendikaların genel başkanları ile 3 Haziran'da göçüğün yaşandığı Toptepe köyü yakınlarındaki 2 nolu özel kömür ocağına geldi.
Ocakta bir süre inceleme yapan Özgen ve beraberindekiler daha sonra ocakta çalışan işçilerle görüştü.
Özgen, burada yaptığı açıklamada, Soma'daki maden faciasının özelleştirme politikaları ve taşeronlaştırmadan kaynaklandığını ileri sürerek, Şırnak'taki göçüğün de aynı durumdan kaynaklandığını savundu.
- "Kamulaştırmaya yönelik bir statünün tekrar öne çıkması gerekir"
Şırnak'taki kömür ocaklarında 150 yıl önceki ilkel koşullarla üretim yapıldığını öne süren Özgen, "Daha önce kömür işletmelerine bağlı olan bu sektörün özel idareye ve sonrasında bazı şirketlere devriyle bu manzara ortaya çıkmış durumda. Diğer maden alanlarında olduğu gibi bu ocakta da kamulaştırmaya yönelik bir statünün tekrar öne çıkması gerekir" dedi.

"Bugüne kadar ilkel ve çalışanların hayatını tehlikeye düşüren bir üretimin sözkonusu olduğu kömür ocağında teknik ile iş sağlığı ve güvenliği koşulları geliştirilerek üretime devam edilmelidir" diyen Özgen, bu şartların düzeltilmesi gerektiğini kaydetti.

Özgen, hükümetin kömür madenlerine ilişkin özel politikaları olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:
"Hükümet kömür ocakları başta olmak üzere diğer maden ocaklarına ilişkin neoliberal politikalardan vazgeçip, bunları kamulaştırıp, çalışma koşullarını iyileştirmeye yönelik politika geliştirmelidir. Şırnak kömür sahasının da böyle bir sorunla karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Temennimiz iş cinayetinin bir daha yaşanmaması ve insanların yaşamını yitirmemesidir."
Özgen, çözüm sürecinde köye dönüşlerin sağlanmasının öncelikli meselelerden biri olduğunu savundu.
Kömür ocağındaki incelemelerini tamamlayan Özgen ve beraberindekiler, olayda hayatını kaybeden İbrahim Saknak'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundular.
Kaynak: AA