Kazdağları'nın 'Ateş Kuşu' Göreve Başladı

Kazdağları başta olmak üzere Balıkesir, İzmir, Çanakkale ve Manisa'daki olası orman yangınlarına müdahale edecek amfibik yangın söndürme uçağı göreve başladı.

Orman yangınlarında en büyük silah olarak gösterilen ve "ateş kuşu" olarak nitelendirilen yangın söndürme uçaklarından biri, Koca Seyit Havalimanı'nda konuşlandırıldı. Deniz, göl ve göletlerden su alabilme imkanına sahip, Edremit'teki CL 215 tipi uçağın, 6 ton su kapasitesi ve 4 saatlik uçuş süresi bulunuyor. 3 kişilik mürettebat ile karaya ve denize inip kalkma yeteneği olan bu uçaklarla, 250 kilometrelik hızları ile yangınlara hızla müdahale edilebiliyor.
30 Eylüle kadar hizmet verecek uçaklardan ülke genelinde İzmir, Bodrum, Adana, Antalya ve Edremit'te toplam 6 adet görev yapacağı öğrenildi. Yangın ihbarı yapıldıktan sonra 15 dakika içinde uçuşa hazır hale gelen bu uçaklar, deniz ya da gölden 12 saniyede 6 ton su alabiliyor.
Edremit Orman İşletme Müdürü Mehmet Demirbağ, hava unsurlarının yangın söndürmede önemli görev üstlendiğini söyledi.

Temmuz ayı içinde bir de helikopter geleceğini ifade eden Demirbağ, hava unsurlarıyla çok geniş bir bölgedeki olası orman yangınlarına müdahale edileceğini bildirdi.
Kaynak: AA