Karaburun'a Kurulması Planlanan Rüzgar Türbinleri

İzmir'in Karaburun ilçesinde kurulması planlanan 166 rüzgar türbinine ilişkin İzmir Valiliği tarafından verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir" kararının yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açıldı.

Karaburun Çevre Kültür ve Turizm Birliği adına Bülent Gültekin, İpar Buğra Dilli ve Demet Arıcı, Çevre ve Ekoloji Hareketi (ÇEHAV) üyesi 30 avukatla İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması ve kararın iptali için dilekçe verdi.
Dava dilekçesinde, Karaburun İlçesi, Pirenli Dağı Kurtkaya Tepe, Yayla düzü, Değirmentepe, Çataltepe, Mınıslı mevkisinde toplam 252 kilometrekarelik alanda 166 rüzgar türbini kurulmasına ilişkin İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü tarafından 2005 yılında verilen "ÇED gerekli değildir" kararının öncelikle yürütmesinin durdurulması, akabinde kararın iptali talep edildi.
Dilekçede, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Karaburun Yarımadası Özel Çevre Koruma Bölgesi Ön Raporu"nda, Karaburun yarımadasının flora ve fauna açısından zengin ve özelliği olan bir bölge olduğunun vurgulandığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik" gereği "Özel Çevre Koruma Bölgesi" olarak tescili ve onayını teklif ettiği hatırlatıldı.
Dava dilekçesinde, üretim lisansları verilen alanın yarımada yüz ölçümünün yüzde 61'ine ulaştığı, proje alanının endemik bitkilerin ve nesli tehlikede olan hayvanların yaşam alanları olduğu, dolayısıyla korunması gereken alanlar kapsamında yer aldığı belirtildi.
"ÇED gerekli değildir kararı"nda, çevresel risklerin hiçbir şekilde değerlendirilmediği, doğal yaşam alanlarında, flora ve faunada meydana gelecek ciddi ve geri dönülemez kayıplara dair hiçbir tespite yer verilmediği ve bunların önlenmesine dair öneri sunulmadığı ifade edildi.
Doğal SİT alanlarının bulunduğu bölgeye çivi çakılamazken, 80 metre yüksekliğindeki tek bir türbini 400-500 metrekare alanı kaplayan santrallerin kurulmasının kabul edilemez olduğu savunulan dilekçede, kararın hukuka, kamu yararına, kamu sağlığına ve planlama esaslarına aykırı olduğu gerekçesiyle açılan davanın duruşmalı olarak görülmesi talep edildi.
Kaynak: AA