Eski Vekil Diker, Başkanlık Sisteminden Yana

DYP Manisa eski Milletvekili Tevfik Diker, 2015 yılının haziran ayında yapılacak Milletvekili Genel Seçimlerinde Başkanlık Sistemini isteyen ve getirecek olan bir partinin Anayasa’yı değiştirecek çoğunlukta milletvekiline ulaşması gerektiğini söyledi.

Eski Vekil Diker, Başkanlık Sisteminden Yana

Türkiye’de Başkanlık sistemini gündeme getiren ilk siyasetçinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan değil, Rahmetli 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal olduğunu hatırlatan Diker, “Özal, Fransa modelini istiyordu. Başbakan Erdoğan, ABD tarzı bir Başkanlık Sistemi istiyor. Bana göre 'Hem Atatürk hem İnönü hem Menderes'in, hem yürütme hem yasama elindeydi. Bu bir tam başkanlık sistemidir. Başkanlık Sisteminin Haziran 2015 öncesi tüm boyutlarıyla tartışılmasından yanayım” dedi.

Başkanlık Sisteminin Haziran 2015 öncesi tüm boyutlarıyla tartışılmasından yana olduğunu belirten Manisa eski Milletvekili ve Tansu Çiller Dönemi DYP Genel Sekreteri Tevfik Diker, “Türkiye’de Başkanlık sistemini gündeme getiren ilk siyasetçi 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal olmuştu. Özal, Fransa modelini istiyordu. Başbakan Erdoğan, ABD tarzı bir Başkanlık Sistemi istiyor. 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ‘Seçim haricinde yönetilmemek için, mutlaka demokrasiye ihtiyacımız vardır. Demokrasi ve seçim haricinde birisini göreve getirirsek, onun da eli sopalı olur. Bu nedenle, TBMM içinden bir hükümet çıkarmak gerekli, seçim bu yüzden büyük bir fırsat. Çıkmadı mı, parçalı parlamento çıktı. O zaman başkanlık sitemine gideceksiniz’ demişti. Bana göre 'Hem Atatürk hem İnönü hem Menderes'in, hem yürütme hem yasama elindeydi. Bu bir tam başkanlık sistemidir. Başkanlık Sisteminin Haziran 2015 öncesi tüm boyutlarıyla tartışılmasından yanayım” dedi.

Kaynak: İHA