'(çocuk Gelin) Ayıbına Hayır' Sempozyumu

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Prof. Dr. Nurşen Adak, "2008 yılı verilerine göre her iki nikahın olduğu evliliklerin yüzde 28,1'i çocuk yaşlarda gerçekleşirken, sadece dini nikahla yapılan evliliklerde bu oran yüzde 44,7. Yani dini nikahın yapıldığı, resmi nikahın yapılmadığı evliliklerin yarısı çocuk gelin öyleyse" dedi.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi tarafından düzenlenen "(Çocuk Gelin) Ayıbına Hayır" konulu sempozyum Makine Mühendisleri Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Sempozyumda küçük yaşta evlendirilen kızların durumları ve Türkiye'deki küçük yaştaki evlilikler tartışıldı.
Prof. Dr. Adak, sempozyumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'de evlenme yaşının son yıllarda yavaş yavaş artma eğilimi gösterdiğini, evliliğin giderek ötelendiğini ve bunda eğitimin, ailelerin konuya ilişkin görüşlerinin etken rol oynadığını söyledi.

1950 yılından önceki verilere göre küçük yaşta evlilik oranının yüzde 65 olduğunu ve buna göre 3 kadından 2'sinin "çocuk gelin" konumunda bulunduğunu anlatan Adak, 2006 ila 2011 yılları arasındaki verilere göre ise bu oranın yüzde 7,6'ya düştüğünü kaydetti.

Adak, bu durumu sevindirici ancak yine de ciddi bir rakam olarak değerlendirdi.
Erken yaşta evlilik nedenlerini irdeleyen Prof. Dr. Adak, ekonomik nedenlerin, eğitim eksikliğinin, gelenekselliğin, dini inanışların, savaşların, felaketlerin, aile içi şiddetin ve toplumsal baskının erken evliliğin artmasına neden olduğunu kaydetti.

Evlilik kararlarını ailelerin ve büyük oranda da babaların verdiğini vurgulayan Adak, berdel, kuma, başlık parası, töre gibi hükümlerle küçük kızların kendi rızaları dışında evlendirildiği ifade etti.

Adak, akraba evliliklerinde de erken yaşta evlilik olaylarının görüldüğünü ve Türkiye'de neredeyse 5 evlilikten birinin akraba evliliği olduğunu söyledi.

Resmi kaynaklara yansımayan sadece dini nikaha dayanan evliliklerde de büyük bir oranda küçük yaşta evliliğin hakim olduğunu vurgulayan Adak, "2008 yılı verilerine göre her iki nikahın olduğu evliliklerin yüzde 28,1'i çocuk yaşlarda gerçekleşirken, sadece dini nikahla yapılan evliliklerde bu oran yüzde 44,7. Yani dini nikahın yapıldığı, resmi nikahın yapılmadığı evliliklerin yarısı çocuk gelin öyleyse" diye konuştu.

Kaynak: AA