Kto’da Meslek Komiteleri İstişare Toplantıları

Konya Ticaret Odası’nın (KTO) sektörel sorunları tespit ederek çözüm oluşturmak amacıyla düzenlediği meslek komiteleri istişare toplantıları yoğun katılımla devam ediyor.

Kto’da Meslek Komiteleri İstişare Toplantıları

Fabrikasyon Metal Ürünleri İmalatı ve Ticareti konusunda iştigal eden 31. Meslek Komitesi’nin istişare toplantısı Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Doğru, İşkur İl Müdürü Lokman Ceylan, 31. Meslek Komitesi üyeleri ve komiteye bağlı oda üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “2013 yılı ülkemiz için ekonomik kırılganlıkların ortaya çıktığı bir yıl olmuştur. Son on yılda istikrar ve güven ortamıyla ekonomide büyüme hedefinde ilerleyen ülkemiz ekonomisi; yurt dışı kaynaklı finansal hareketler, spekülatif siyasi hadiseler sebebiyle 2013 yılını sıkıntılı bir dönem olarak geçirdik. Diğer taraftan 2014 yılının ilk üç ayında artan siyasi tansiyon ekonomimiz için geleceği görebilme endişesi ortaya çıkardı. Fakat seçimlerin ardından kazanılan moralle yeniden ekonomimizin hızlandığını görmekteyiz. 2014 yılının Nisan ayında Türkiye ihracatını yüzde 11,5 artışla 13 milyar 153 milyon dolar seviyesine getirmiştir. Konya ise Nisan ayında yüzde 26.12 artışla 141,6 milyon dolar ihracat yaptı. Yerel seçimlerin ardından ekonomiye odaklanan Konya, Nisan ayında Türkiye ortalamasının 2.5 misli üzerinde ihracatını artırdı. 2014'ün dört aylık ihracat rakamları yıl sonunda 1.7 milyar doları yakalayacağımızı göstermiştir. Hedefimiz 2023 yılında 15 milyar dolar ihracat yapmak. Konya olarak ihracat artış hızımızla bu hedefimizi belirledik fakat bu hedef hem ihracatını artıran Anadolu şehirleri ile hem de dünya ile daha sert bir rekabeti beraberinde getirecektir. Konya geniş yelpazede üretim ve dünyanın 165 ülkesine ulaşan ticari yapısıyla rekabet için potansiyele sahiptir. Bu rekabette ayakta kalabilmek ve daha ileriye gidebilmek için önem vermemiz gereken konu markalaşmadır. KOBİ ağırlıklı Konya sanayisi markalaşabilmek için fason mantığını ve salt üretim endeksli anlayışı bir kenara bırakmalıdır. Küreselleşen pazarlarda artık rekabet çok boyutlu bir yapıya kavuşmuştur. Ne üretirsem satarım anlayışı geçerli olmamaktadır. İmalat sanayimiz daha çok ara mamul üretmektedir. Markaya konu olan ürün çoğunlukla nihai ürün olmaktadır. Ara mamul üretiminde düşük karlarla yapılan üretim yerini uzun dönemli stratejilerle oluşturulan, karlılığı sürekli yükselen ve firmaya değer katan markalaşmış nihai ürünlere bırakmalıdır. Konya’nın bölgesel ve ulusal markalarının artması hem Konya’nın, hem de Türkiye’nin zenginleşmesine büyük katkılar sağlayacaktır. İhracatın artmasında da büyük bir etken olan markalaşma ürün ve hizmetlerin satışını kolaylaştırarak dış pazarlarda rekabet gücü oluşturmaktadır. Sanayimizin dış pazarlarda sağlam bir yer edinebilmesi için bilinçli, stratejik, teknoloji yoğun, marka eksenli yatırımlara ve çalışmalara ihtiyacımız bulunmaktadır. Markalaşma çalışmaları ihracat için rekabette gerekli olan; kalitenin, nitelikli üretimin, Ag-Ge’nin de temelini oluşturmaktadır. Bunun için sektörel sorunların tespiti ve bu sorunların çözümü için yapılacak çalışmalar daha da önemli hale gelmiştir” dedi.

31. Meslek Komitesi adına konuşan Komite başkan Yardımcısı Ahmet Sertok da, “Konya Ticaret Odası yönetimine böyle bir uygulamayı hayata geçirdikleri için teşekkür ediyorum. Komite olarak üyelerimizin sorunlarını tespit etmek ve bu sorunlara oda yönetimimizle birlikte çözüm bulmak için çalışıyoruz. Bugün düzenlediğimiz istişare toplantısı ile üyelerimizin sektörleri ile ilgili yapacakları katkılar çalışmalarımızda yol gösterici olacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA