Aşağı Saksonya Başbakanı Weil ve Beraberindeki Heyet Konya'da

Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Stephan Weil ve beraberindeki 80 kişilik heyet, bir takım ticari ilişkiler ve çeşitli görüşmeler yapmak üzere Konya’ya geldi.

Aşağı Saksonya Başbakanı Weil ve Beraberindeki Heyet Konya'da

Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Stephan Weil ve beraberindeki heyet, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve protokol mensupları tarafından Akyokuş Park Konya Mutfağı’nda karşılandı. Alman heyetin onuruna verilen öğle yemeğine Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil, Hannover Belediye Başkanı Stefan Schostok, protokol üyeleri, Alman ve Türk işadamları ve akademisyenler katıldı.

Konya Valisi Muammer Erol, yemekten önce yaptığı selamlama konuşmasında, Alman heyetin Konya’da geçireceği iki günün hoş hatırlarla geçmesi temennisinde bulundu. Vali Erol, ziyaretin ileriye dönük olarak güzellikleri beraberinde götürecek iyi atılmış temellerle ayrılma fırsatını hep birlikte yakalamayı ümit ettiğini de söyledi.

Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Stephan Weil ise, samimi bir ortamda ağırlandıklarını belirterek, “Burada birbirimizi tanıma fırsatı sunuyorsunuz. Aşağı Saksonya'nın büyük bir heyetiyle buraya geldik. Büyük bir ilgiyle buradayız. Bu birlikteliğimiz çerçevesinde burada bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumuzu ifade ettim. Çünkü dostluklar kurulacak, iş birliği imkanlarını araştıracağız ve ortaklıklar oluşacak. Bundan dolayı dostluklar da ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

"ZİYARET ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI OLUŞTURACAK"
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, ziyaretin Alman-Türk ilişkileri açısından önemli bir dönüm noktası oluşturacağını düşündüğünü söyleyerek, “Ülkelerimiz arasındaki dostluk ilişkilerine de katkı yapacağını aynı şekilde diliyorum. Ülkelerimiz arasındaki bağlarının güçlü olmasının yanında Konya ile Almanya’nın önemli irtibatları ve bağlantıları var. Konya’dan 100 bine yakın ailenin Almanya’nın değişik kentlerinde akrabaları ya da aileleri var. Aşağı Saksonya’da da çok sayıda tanıdıklarımız ve arkadaşlarımız var” diye konuştu.

100 yıl önce Konya’nın en önemli projesi olan Konya Ovası Tarımsal Amaçlı Sulama Projesinin önemli bir ayağının Alman mühendislerin Osmanlı döneminde gerçekleştirdiğini anımsatan Başkan Akyürek, “Yaklaşık 100 kilometrelik sulama kanalı şu anda halen faaliyettedir. Konya’da şu anda yine çalışır vaziyette olan demir yolu yine Alman-Osmanlı işbirliğiyle yapılmış, o dönemden kalan gar ve yanındaki sosyal tesisler Alman evleri olarak anılmakta. Belediyemiz tarafından şu an da restorasyonları yapılmakta. Restorasyonunu yaptığımız Alman evleri olarak anılan binaları heyetimizin de görmesini tavsiye ederim” dedi.

Bu ziyarette imzalanacak anlaşmaların ve toplantıların önemli bir dönüm noktası oluşturacağını düşündüğünü kaydeden Akyürek, bundan sonra başlayacak süreçte kendilerini de Aşağı Saksonya bölgesini ve Hannover şehrini ziyaret etmekten onur duyacaklarını sözlerine ekledi.

Hannover Belediye Başkanı Stefan Schostok ise, Konya’da ve heyetin bir üyesi olmaktan büyük bir gurur duyduğunu ifade ederek, “İki bölgeye baktığımız zaman birbirimizi birleştiren, bir araya getiren birçok şeyin olduğunu görüyoruz. Öncelikle birçok düşünürün olduğu memleketleriz. Konya’ya baktığımız zaman bir taraftan özellikle Mevlana’nın mirasının bulunduğu, büyük düşünür’ün damgasını vurduğu bir kentte olduğumuzu hatırlıyoruz. Diğer taraftan da Hannover açısından, bizim bölgemize baktığımız zaman da aslında büyük bir mucit, düşünür, bu alanda birçok konuyu ortaya koymuş olan düşünürlerimiz var.

Bu ziyaret çerçevesinde çok sayıda önemli şahsiyetle birlikte buraya geldik. Burada hem ticaretten hem sanayi alanından, bilim alanın ve farklı alanlardan çok önemli kişiler var. İki bölgenin de çok önemli dönüşüm yaşadığını biliyoruz. Tabi özellikle ekonomi, ticaret ve sanayide bunu görmek mümkün. Tahıl ambarından sanayiye dönüşen bir bölge haline gelen Konya’dan bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.

Alman heyet yemeğin ardından programları kapsamında Konya Valiliğini ziyaret etti.
Kaynak: İHA