Çavuşoğlu-weil Görüşmesi

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Bizim AB ile her hangi bir alacak verecek meselemiz yoktur. Bunu kısasa kısas gibi bir kavgaya dönüştürme arzumuz da yoktur" dedi.

Federal Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephen Weil ile makamında bir araya gelen Çavuşoğlu, Weil'in Türkiye-Almanya ilişkilerine çok büyük önem atfettiğini ve Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarına, farklı inançlardan, farklı etnik gruplardan göçmenlere yaklaşımının da herkes tarafından takdirle karşılandığını söyledi.

Çavuşoğlu, Almanya 'da yaşayan göçmenlerin entegrasyonu konusunda da izlediği tutum ve çifte vatandaşlık konusunda verdiği mücadeleden dolayı, Weil'e teşekkür ederek, "Şu anda Almanya'da bulunan federal yönetimin attığı adım önemlidir ama çifte vatandaşlık konusunda koşulsuz bir aşamaya gelinmesini arzu ediyoruz" ifadesini kullandı.
AK Parti iktidarı olarak sürekli Almanya'da ve Avrupa'da yaşayan vatandaşların ve soydaşların yaşadıkları ülkeye entegre olmaları konusunda teşvik ettiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bugün federal mecliste 11 Türk kökenli milletvekilinin olması, aynı şekilde göç ve entegrasyondan sorumlu bakanın bir Türk kökenli olması, Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi'nde de Türklerin yer alması ve onların bugün Almanya'nın toplum içinde bir çok alanda aktif biçimde yer alması, aslında bu entegrasyondaki başarının bir göstergesidir" dedi.

Almanya'nın Türkiye'nin sadece Avrupa'da değil dünyada en stratejik ortaklarından birisi ve en büyük ticaret ortağı olduğunu belirten Çavuşoğlu, Aşağı Saksonya'nın destekleriyle ticari ve siyasi ilişkilerin daha ileri bir noktaya geleceğini ifade etti.

Çavuşoğlu, "Aşağı Saksonya yönetiminde SPD'nin ve yeşillerin özellikle çifte vatandaşlık konusunda yaptığı anlaşmanın ve koalisyon içinde SPD'nin katkılarıyla Türkiye-AB ilişkilerinde, Almanya'nın desteğinin olumlu yönde değişeceğini ve bu desteğinin giderek artacağını umut ediyoruz" dedi.

AB Bakanı Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Avrupa Birliği'nden beklentimiz, Türkiye'ye samimi bir şekilde yaklaşması ve ahdevefa ilkesine uyması ve imzaladığımız ortaklık antlaşmasına da riayet etmesi. Bu açıdan da özellikle açılması gereken fasılların önündeki siyasi engellerin kaldırılması gerekiyor. Burada kısasa kısas ifadesini pozitif anlamda düşünürsek her iki taraf da üzerine düşeni yaparsa bu müzakere daha sorunsuz ilerler ve hızlanır. Müzakere süreci bittikten sonra da herkesin üyelikle ilgili söyleyeceği sözü vardır. Bizim de arzu ettiğimiz budur. Son aylardaki görüşmelerimiz de görüştüğümüz tüm liderlerin de bunu teyit etmesi olumludur. Yani bizim AB ile her hangi bir alacak verecek meselemiz yoktur. Bunun kısasa kısas gibi bir kavgaya dönüştürme arzumuz da yoktur. Son zamanlarda oluşturduğumuz samimi diyalog ortamının somut adımlarla desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

-"Açık ve net olarak konuların ele alınması gerekir"-
Weil ise Türkiye'ye büyük bir heyetle geldiklerini ve ziyaretlerin ekonomik nedenlerin yanında başka nedenlerinin de olduğunu söyledi.

Her yıl Türkiye'yi 5 milyon Alman vatandaşının ziyaret ettiğini ifade eden Weil, "İnanılmaz yoğunlukta ilişkilerin bulunduğunu görüyoruz" dedi.

Eğitim araştırmalarına göre Alman eğitim sisteminde en başarılı olan grupta Türkiye kökenli Türk kızları olduğuna dikkati çeken Weil, "Diğer taraftan vaktiyle ebeveynleri misafir işçi olarak gelmişlerdi. Şu an da onların çocuklarına, torunlarına baktığımız zaman çok önemli konumlarda, yönetici kadrolarında yer alan insanlar olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

Çifte vatandaşlık konusunda Almanya genelinde adım atıldığını hatırlatan Weil, bunların yeterli olmadığını ve daha fazla adım atılması gerektiğine dikkati çekti. Weil, Türkiye'nin koşullar yerine getirildiği takdirde AB üyeliğine olumlu yaklaşan bir siyasetçi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili bir takım endişelerin olduğunu ifade eden Weil, "Çok hızlı bir şekilde 23. ve 24. fasılların açılarak, bu konudaki içeriklerin tartışılarak, müzakere edilerek, dostane ve ortaklara yakışır bir şekilde, açık ve net olarak konuların ele alınması gerek. Bir takım fasılların, Güney Kıbrıs'ın ya da Kıbrıs'ın buradaki çekinceleri nedeniyle bloke edilmiş olmasını biz de anlamıyoruz. Almanya'nın da tabii bu konuda tavrını çok açık ve net bir şekilde göstermesi gerekiyor ki bizler de çok daha hızlı bir şekilde bu yolda ilerleyelim" diye konuştu.

Kaynak: AA