Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, "Büyük tasavvuf eri, ereni Yunus Emre'yi bu yıl da 5-9 Mayıs tarihleri arasında 'Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası'nda çeşitli etkinliklerle hasretle anacağız" dedi.

Vali Tuna, hafta dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Her beldenin, her toprağın bereketini ortaya koyan manevi dinamikleri vardır. Bu dinamiklerden biri olan Yunus Emre sadece şehrimizin değil, Türk dünyasının maneviyatına şekil ve yön vermiş değerlerimizdendir. Zira Yunus Emre'yi anlamak, Türk milletinin kültürünü ve değerlerini anlamaktır. Büyük tasavvuf eri, ereni Yunus Emre'yi bu yıl da 5-9 Mayıs tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle hasretle anacağız" ifadelerini kullandı.
Tuna, manevi mimar Yunus Emre'nin, Eskişehir'den başladığı aşk yolculuğunda "dağlar ile taşlar ile" Mevla'yı çağıran sesiyle bütün insanlığı iyiliğe, güzelliğe ve barışa davet ettiğini anımsatarak, şunları kaydetti:
"Ben gelmedim dava için benim işim sevi için' diyen Yunus Emre 'gönüller yapmaya' geldiği dünyada sinelerden kin ve düşmanlığı atmak için çalışmıştır. 'Yaradılanı severiz, Yaradan'dan ötürü' diyerek sevgide anlayışı ortaya koyan Yunus'un değerler dünyasının 'Hümanizm' diye nitelendirilen insana değer verme ve insan sevgisi diye tarif edilen düşüncenin ötesinde ele alınması gerekmektedir. Zira Hakk aşığı Yunus'a göre 'Hakk'ı gerçek sevenlere cümle alem kardeş gelir.' Ömrünün özeti ve kazanımı 'aşk' olan Yunus Emre 'Kişi neyi sever ise dilinde sözü o olur' ve 'Gönül neyi severse dil onu şerh eder' dediği biz de sevgimizin ifadesi olarak Kültür Başkentliği kapsamında şehrimizi Türk dünyası gönül ummanının buluşma merkezi haline getirdik."
- "Yunus'un asıl derdi 'sevmek'tir"
Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti kalıcı eserler kapsamında, "Yunus'un Nasihatleri Yunus'un Okullarında" kitabını Türkiye genelinde Yunus Emre adını taşıyan ilk, orta ve lise okullarına gönderildiğini belirten Tuna, şöyle devam etti:
"Şehirlerarası Otobüsleri Yunusça Giydirme Projesi' kapsamında Yunus Emre dizeleriyle giydirilmiş otobüsler 10 binlerce yolcuyu Türkiye'nin çeşitli şehirlerine taşımıştır. Ayrıca büyük düşünür halk ozanı Yunus Emre'yi ve onun ilahi aşkını anlatan 'Yunus Emre-Aşk'ın Sesi' filmine katkı sağlanarak filmin Eskişehir, İstanbul ve Ankara illerinde gala gösterimleri gerçekleştirilmiştir.
Yunus'un asıl derdi 'sevmek'tir ve sevdiğini söylemezse bu dert onu boğar. O, sevdiğini söyledikçe nefes alır. Biz de Yunus gibi sevdiğimizi söylemeden edemeyiz. Hiç kimseyi ayırıp kayırmadan, bütün insanlığı kucaklayan bir sevgi ve hoşgörü yeşerttik yüreklerimizde ve cumhuriyetin 100| yılına hedefler koyduğumuz şehrimizde köklü mazimizi cumhuriyetimizin kazanımları ve değerleriyle güzel ve ümit dolu yarınlara taşımayı hedeflediğimiz Kültür Başkentliği vesilesiyle tüm dünyaya duyuruyoruz."
Yunus Emre'nin Eskişehirli olduğunu hatırlatan Tuna, hafta dolayısıyla düzenlenecek ve ücretsiz olarak vatandaşların katılımına açık olan etkinliklere herkesin el vermesini, gönül vermesini beklediğini belirterek, etkinliklerin iyiliklere, güzelliklere kapı aralamasını diledi.
- Yunus Emre, kabri başında anılacak
Eskişehir'de yarın hafta dolayısıyla "3. Ulusal Yunus Emre Araştırmaları Çalıştayı" düzenlenecek. Aynı gün, Anadolu Üniversitesinin "Yunusça Söyledik" konulu kaligrafi sergisi açılacak.
Yunus Emre, doğduğu köy olan Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Yunus Emre köyünde 6 Mayıs'ta kabri başında anılacak. Buradaki törenler için Yunus Emre köyüne sevgi treni seferi yapılacak. Ayrıca geleneksel "Yunus Aşı" ikram edilecek. 7 Mayıs'ta, 2014 Yunus Emre Araştırma Ödül Töreni ve "Ülkemizin Dışındaki Yunus Emre" konulu konferans düzenlenecek.
Şair Semih Sergen'in şiir dinletisi sunacağı 8 Mayıs'taki etkinlikte Kazakistan'ın Astana kentinden gelecek Zagipa İmangaziyeva'nın ilahi dinletisinin ardından "Yunus Emre Kostümleri" defilesi gerçekleştirilecek.
''Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası'', 9 Mayıs'taki "Yunus Emre" konulu tiyatro ve oratoryo gösterisinin ardından sona erecek.
Kaynak: AA