Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, Sakarya'da

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Kadın-erkek fırsat eşitliğinin sağlanmasının en önemli şartlarından biri, kadınların istihdam edilebilmesidir. Sürdürülebilir ekonomik büyüme ve her bölgede dengeli kalkınmanın sağlanması için toplumun ve beşeri sermayenin yarısını oluşturan kadınların elbette doğru yönlendirilmesi gerekiyor" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Intel ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği iş birliğinde, Sakarya'nın Erenler ilçesinde bir otelde düzenlenen "Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Kampı"na katılan İslam, kadınların istihdamdaki önemini vurguladı.
Hükümetin kadın-erkek fırsat eşitliğine verdiği önemi ve bu yönde atılan adımları anlatan İslam, "İş piyasasında cinsiyete göre iş kolların birbirinden ayrılması, kadınların iş gücüne katılmasını oldukça düşük kılıyor. Onuncu Kalkınma Planımızda, kadınların iş gücü piyasasında daha fazla yer almasının önemine vurgu yapıyoruz. Kadınların iş gücüne katılım oranlarına baktığımızda 2004 yılında yüzde 20,8'di. 2013 yıl sonu verilerine göre bu rakam yüzde 27 olarak belirlendi. Şu anda yüzde 30,8'lerdeyiz. Rakamlara baktığımız zaman kadın istihdamında doğru bir yolda olduğumuz görülüyor" diye konuştu.

Sadece yasal düzenlemelerin kadın istihdamına katkısının yeterli olmayacağını vurgulayan İslam, geleneklerin ve bazı alışkanlıkların da kırılması gerektiğini söyledi.

Kadınların istihdam edilmesinde cinsiyet eşitliğinin önemli olduğunu belirten İslam, şunları kaydetti:
"Kadın-erkek fırsat eşitliğinin sağlanmasının en önemli şartlarından biri, kadınların istihdam edilebilmesidir. Sürdürülebilir ekonomik büyüme ve her bölgede dengeli kalkınmanın sağlanması için toplumun ve beşeri sermayenin yarısını oluşturan kadınların elbette doğru yönlendirilmesi gerekiyor. Tabi bu konu sadece yasal düzenlemelerle de çözülecek bir konu değil, alışkanlıklarımız da var. Yasaların da uygulanabilirliği konusunda birtakım eksiklikler de doğabiliyor. Bütün bu sorunların çözülmesiyle kadınların erkekler kadar güçlü bir biçimde işi gücüne katılmaları Türkiye'de de istediğimiz boyutlara gelecek diye umut ediyoruz."
Kreş ve benzeri mekanizmaların yetersizliği, köyden kente göç, iş piyasasının cinsiyete göre şekillenmesinin, kadınların iş gücüne katılmasını oldukça düşük kılındığına dikkati çeken İslam, kadınların teknolojiyi kullanma konusundaki sıkıntılara değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kadınların istihdamda ya da iş gücünde teknolojiyi erkeklere nazaran daha az kullandıkları belirlendi. Tabii bunun sonucunda kadınlar, nitelikli ve katma değeri yüksek olan işlerde değil, çalışma şartları çok daha zor olan, emek yoğun sektörlerde ve düşük ücretlerle çalışır durumda. Bu nedenle Bakanlık olarak bilgisayar ve teknoloji alanında dünyanın en önemli firmalardan biri olan Intel ile yaptığımız ortaklıktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Kampı'ndan çıkan fikirlerin kullanabilirliğini umut ediyorum. Her şeyden önemlisi, burada çok daha önemli bir işi yapıldı, farkındalık oluşturuldu."
Kaynak: AA