‘matraçkı Nasuh’un Minyatürleri ve Modern Resimdeki Yorumu’ Konulu Söyleşi Saü’de Düzenlendi
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından ‘Matrakçı Nasuh’un Minyatürleri ve Modern Resimdeki Yorumu’ konulu söyleşi düzenlendi.
SAÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Gizim Frit Amfisinde gerçekleştirilen söyleşi de Süreyya Su, Matrakçı Nasuh’u anlattı. Matrakçı Nasuh’un Enderun’da yetişen bir devşirme olduğunu söyleyen Su, “En büyük şansı devrin ünlü şairi Sai’den ders almasıdır. Nasuh çok yönlü bir insandı matematikçi, nakkaş, ressam, silahşor, hattat, tarihçi ve hatta koreograftı. Kanuni döneminde şehzadeler Mustafa, Mehmet ve Selim’in sünnetinde muhteşem bir koreografi hazırladığını biliyoruz” dedi.
Matrakçı lakabının kendi bulduğu bir savaş sporundan geldiğini anlatan Su, “Matrak, günümüzde eskirim sporuna benzeyen, tahta kılıçlarla oynanan bir savaş spordu. Şehzadelerin sünnetinde sergilediği matrak gösterisi sonrası Kanuni Sultan Süleyman tarafından Osmanlı toprakları içinde ki en hüner sahibi ve yenilmez savaşçı olarak bir berat veriliyor. Ondan sonra lakabı ‘matrakçı’ oluyor” şeklinde konuştu.
Matrakçı Nasuh’un en önemli eserlerini Minyatür sanatında verdiğini söyleyen Su, “Diğer minyatür örneklerine göre Nasuh, natüralist renkler kullanırdı. Nasuh minyatürlerinde, farklı perspektifler kullanmış, farklı öğeleri bir arada göstermiş ve tanıtmıştır” dedi.