Macaristan'da 'Yunus Emre Buluşmaları' Sempozyumu

Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası etkinlikleri kapsamındaki "Yunus Emre Buluşmaları" Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de başladı.

Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD), Eskişehir Valiliği ve Türk-Macar Kültür Merkezi tarafından, Yunus Emre felsefesinin yaygınlaştırılarak insanlar ve toplumlar arası münasebetlerin, barış içinde, bir arada yaşama kültürüne katkı sağlanması amacıyla düzenlenen etkinlik 3 gün sürecek.
"Yunus Emre Buluşmaları"nın açılış programına, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, UKİD Başkanı Musa Serdar Çelebi, Macaristan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Tamas Sneider, Macaristan Yeşiller Partisi Genel Başkanı Andras Schiffer, Jobbik Partisi Genel Başkanı Gabor Vona, Budapeşte Büyükelçiliği Birinci Katip Metin Güler ve çok sayıda davetli katıldı.

Tamas Sneider, Türkiye ile Macaristan'nın çok derin ve güçlü bir ilişkisinin olduğunu ve iki milletin de ''Türk-Turan'' kökenlerine dayandığını söyledi.

Sneider, Macarca ve Türkçe'nin bir çok ortak kelimeye sahip olduğunu belirterek, "Yunus Emre öğretileri tüm insanlık adına çok önemli. Tüm dinlerin buluştuğu ortak nokta Yunus Emre'nin dediği gibi sevgi çerçevesidir'' dedi.

Sneider, "Osmanlı dönemindeki Macaristan'daki Hristiyanlara tanınan dini tolerans ve özgürlük herkes tarafından kabul ediliyor. Osmanlı, Macaristan'daki Hristiyanları kendi devlet dini olan İslamiyete girmeye zorlamadı. Osmalı, Macaristan'nın zor zamanlarında bile Macar yöneticilerine kapılarını açtı" diye konuştu.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da Macaristan'ın bir çok Osmanlı eserini koruduğunu ve sahiplendiğini belirterek bunun geleceğe yönelik dostluğun devamlılığının göstergesi olduğuna işaret etti.
Tuna, "Geleceğe uzanan sağlam temelli dostluk köprüleri kurmak istiyoruz'' dedi.

Vali Tuna ayrıca Kanuni Sultan Süleyman'ın kalbinin, Macaristan'da defnedildiğini belirterek, ''Macar kardeşlerimizle biz, bir bütünün ayrılmaz iki parçasıyız, etle tırnak gibiyiz'' ifadesini kullandı.
UKİD Başkanı Çelebi ise Türk şairi Yunus Emre'yi, Macarlara anlatmak için bu çalışmayı başlattıklarını ifade ederek, ''İnsan hayatındaki en değerli duygularından biri olan sevgi ve sevme sanatını öğrenmenin en güzel yolu Yunus Emre'yi tanımaktan geçer'' dedi.

Yunus Emre'nin tüm dünyada yeterince tanınmadığını, Eskişehir Valiliğinin desteğiyle bu açığı kapatmaya çalıştıklarını anlatan Çelebi, ''Birlikte Yunus Emre'yi tanıyarak onun rehberliğinde daha güzel bir dünyada yaşamayı öğreneceğiz'' diye konuştu.

Jobbik Partisi Genel Başkanı Gabor Vona, ''Yunus Emre, tüm dünyaya ışık veren bir yıldız gibidir. Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de böyle güzide bir insanı anma törenine katılmak benim için bir şereftir'' ifadelerini kullandı.
Bu etkinliğin Türk-Macar ilişkilerinin geliştirilmesi açısından da çok önemli olduğuna değinen Vona, şunları söyledi?
''Biz Macar ve Türklerin kardeş olduğuna inanıyoruz. Bugünün en önemli mesajı, eskiden savaşan iki milletin çocukları bugün Yunus Emre'nin öğretileri çerçevesinde bugün sevgi ortamında buluştu. Türkler ve Macarlar, farklı kültürlere sahip olmalarına rağmen sevgi ve kardeşlik noktasında buluşup tüm dünyaya örnek olabilirler.''


Kaynak: AA