Vali Güzeloğlu, Sakaryalı ve Adanalı İşadamlarıyla Buluştu

İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, İçel Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (MESİAD) organizasyonu ile İçel’e gelen Sakaryalı ve Adanalı işadamları ile bir araya gelerek, kentin kalkınma dinamiklerini anlattı.

Vali Güzeloğlu, Sakaryalı ve Adanalı İşadamlarıyla Buluştu

MESİAD’ın ev sahipliğinde İçel’de bulunan Sakarya Sanayicileri ve İşadamları Derneği ile Adana Sanayici ve İşadamları Derneği yönetimleri ile üyeleri, Vali Güzeloğlu’nu makamında ziyaret ettiler. MESİAD üyesi işadamlarının eşlik ettiği konuklara; İçel’in potansiyellerini anlatan Güzeloğlu, kalkınmanın taşıyıcısının özel sektör temsilcileri olduğunu belirtti.

İçel’in kalkınma adına kullanılabilecek çok büyük ve zengin dinamiklere sahip bir kent olduğun altını çizen Güzeloğlu, “Kimsenin diğerini ötekileştirmeden yaşadığı İçel, tüm Türkiye’yi temsil eden bir bütünlüğe sahiptir. Türkiye’nin Asya, Ortadoğu ve Uzakdoğu’ya açılan önemli bir kapısı olan İçel’i kuruluşundan bugüne taşıyan ticari ve uluslararası ilişkiler güçlü yarınlara ulaşmasında da önemli rol oynayacaktır. Dış ticaretin gündeme geldiği 1980 ve sonrası yıllarda ihracat, ithalat gibi kavramlar ülke geneline İçel’den yayılmış, bu süreçte Türkiye’nin ilk Serbest Bölgesi de İçel’de kurulmuştur. Kentlerin sahip olduğu kalkınma dinamikleri açısından yapılan değerlendirmelerde birden fazla sektörün başat ve iddialı olduğu kentlere çok fazla rastlanmaz. İçel ise en az bir diğeri kadar iddialı, deneyimli ve birikimi yüksek kalkınma dinamiklerine sahiptir” dedi.

İçel ile ilgili rakamsal verileri de aktaran Güzeloğlu, 2013 yılı sonu itibariyle 25 milyar dolar dış ticaret hacmine sahip İçel’in, Türkiye’nin vergi gelirleri tahsilatında 6., tarımsal üretimde 2., rekabet edilebilirlikte 6. büyük kenti, kendi kendine yeten 12 il sıralamasında 5., Türkiye’nin ilk Bölgesel İnovasyon Stratejisini hazırlayarak Lojistik, Tarım ve Turizm Master Planlarını hayata geçiren, faaliyet gösteren 542 uluslararası sermayeli şirket sayısıyla ise ülke sıralamasında 7. olduğunu kaydetti.

Güzeloğlu, “Küresel liman şehirleri arasında altıncı sırada yer alan İçel Limanı’nda yıl sonu itibariyle 1 milyon 379 bin TEU konteyner elleçleme yapılmakta, temizliği ülke çapında aldığı ödülle tescillenen iki organize sanayi bölgesinin yanı sıra 3. ve 4. organize sanayi bölgeleri de en kısa sürede faaliyete geçmek üzere çalışmalarına hızla devam etmektedir. Türkiye’nin 9. büyük teknoparkı olan mersin Teknoparkı bünyesinde 60 firma ise 1 milyar 700 milyon dolar ihracat kapasitesiyle yüksek katma değer yaratan ar-ge temelli çalışmalar yürütüyor” diye konuştu.

İşadamlarına İçel’deki biten ve devam eden yatırımları da anlatan Güzeloğlu, 2023’te dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye’nin bu hedefine ulaşmasında İçel’in çok önemli ve büyük katkılar sunacağına inandığının altını çizdi.

Ziyarette, Sakarya Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Aydın Bahar, Güzeloğlu’na plaket takdim etti.
Kaynak: İHA