Sigara Bağımlılığı Gençlik Döneminde Başlıyor

Yeşilay Çanakkale İl Temsilcisi Sabri Karakaya, sigaraya gençlik döneminde alışmayan birinin tiryaki olmasının zor olduğunu, sigara içenlerin yüzde 95’inin sigaraya 21 yaşından önce başladığını söyledi.

Sigara Bağımlılığı Gençlik Döneminde Başlıyor

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü nedeniyle bir açıklama yapan Karakaya, sigarasız bir Türkiye için son altı yıl içerisinde çok önemli adımlar atıldığını söyledi.

Sigara içmenin, çok yaygın bir bağımlılık çeşidi olmasının yanı sıra, sigara ve dumanında bulunan maddelerin insan sağlığı üzerine yaptığı olumsuz etkiler nedeniyle dünyanın ve Türkiye’nin en önemli halk sağlığı sorunlarından birini oluşturduğunu da belirten Karakaya, “Bugün dünya genelinde bir milyar 250 milyon kişinin sigara içtiği tahmin ediliyor. Sigara kullanımı başlı başına zarardır. Gençler için ise adeta mayınlı bir tarladır. Sigara içen gençler aynı zamanda alkol ve uyuşturucu bağımlılığına yatkın kişiler haline gelmektedir. Çünkü sigara, kişinin öteki kötü alışkanlıklara karşı direncini de azaltmaktadır. Aslında sigarayı ilk içen genelde haz almaz, ancak ısrarla kullandığında bir süre sonra zevk duyar. Bazıları sadece meraktan sigaraya başlar, içmekle büyüdüklerini ve havalı olduklarını zannederler. Derken, ardından bağımlılık gelir. Çocuğunun sigaraya başlamasını istemeyen anne-babanın başta kendisinin kullanmaması gerekir. Elindeki sigarayla oğluna nasihat eden babanın etkisinin ne derece olacağına siz karar verin. Çocuklara sigaranın zararlarından ve bağımlılıktan kurtulmanın zorluğundan bahsetmekte yarar vardır. Çocuğunuzun sigara içip içmediğini araştırmalı, bu konuda meraklı olmalı ve fakat onu sıkboğaz da etmemeniz gerekir. Sigaraya gençlik döneminde alışmayan birinin tiryaki olması zordur. Çünkü sigara içenlerin yüzde 95’i sigaraya 21 yaşına kadar başlamışlardır. Çocuğumuzun sağlıklı, mutlu ve kendinden emin bir hayata adım atmasını sağlamanın en önemli yolu, ona kendini iyi hissettirecek şeylerden söz etmemizdir” dedi.

Her yıl 31 Mayıs gününün, ‘Dünya Sigarasız Günü’ olarak kutlandığını hatırlatan Karakaya, “Bu günün amacı, sigara salgını ile oluşan önlenebilir hastalık ve ölümler konusunda kamuoyunun, sağlık çalışanlarının ve hükumetlerin dikkatini çekmektir. Araştırmalara göre ülkemizde yetişkin nüfusun üçte biri sigara içmektedir. Türkiye’de sigaraya bağlı ölümlerin önemli bir bölümü 35-70 yaş arasındaki kişilerde görülüyor. Bu vatandaşlarımız hayatlarının en verimli 20-25 yılını sigara sebebiyle kaybediyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA