Romanya-türkiye Sanat Kültür Paylaşımı Devam Ediyor

Okul Eğitimi Alanında Stratejik Ortaklıklar programı kapsamında Yenilik ve İyi Uygulama Değişimi için Bükreş’te işbirliği çalışmaları gerçekleştiren Adıyaman Çalışma Delegasyonu yurda döndü.

Romanya-türkiye Sanat Kültür Paylaşımı Devam Ediyor

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 2007-2013 yılları arasında yürütülen ve 2014 yılı itibariyle sona eren Hayatboyu Öğrenme Programı kapsamında okul eğitimi alanında sağlanan hibe destekleri ile gerçekleştirilen "Art & Culture-School Event" (Sanat ve Kültür-Okul Etkinlikleri) projesi kapsamında sürdürülen çalışma ziyaretleri devam ediyor.

Adıyaman Milli Eğitim Müdürlüğü ile Bükreş Eğitim Denetmenleri ve Yöneticileri’nin koordinatör olarak ortaklaşa yürüttükleri proje çerçevesinde Adıyaman’dan 7 kişilik heyet Bükreş’e çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Adıyaman’dan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Adıyaman Üniversitesi, Fen Lisesi, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi ile Romanya’dan ise Jean Monnet Theoretical High School, Scoala cu clasele I-VIII nr 170 Geo Bogza, Bucharest Center for Educational and Sports Projects and Programs for Children and Youngsters kurumlarının temsilcileri katıldı.

25-30 Nisan tarihlerinde Bükreş’te gerçekleştirilen çalışma ziyareti kapsamında okullar ziyaret edilerek, çalıştaylar, kültürel ve sanatsal etkilikler düzenlendi.

Romanya’nın kültürel, sanatsal ve tarihi değerlere sahip yerler ziyaret edilerek haklarında bilgiler alındı. Ayrıca Bükreş’te faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü de ziyaret edildi.

Çalışma ziyareti hakkında bir değerlendirme yapan Proje Koordinatörü ve İngilizce Öğretmeni Ahmet Günaydın, “Bu proje sayesinde, kültürel mirasımızı ve kültürel mirasımızın öğrenme fırsatlarına dönüştürülmesini teşvik ederek okulların, okul yetkililerinin ve diğer eğitim personelinin sürece katılımını sağlamak istiyoruz. Proje boyunca, projeye dahil olan herkes, resmi ve resmi olmayan metotlarla sanat eğitimiyle birleştirilmiş ve kaynaştırılmış kültür mirasımızı sürdürmek için gerekli becerileri elde edecektir. Proje, genç neslin kültürel olarak sosyalleşmesi için yeni fırsatlar oluşturacak, eğitimde Avrupa boyutunu teşvik edecek ve projeye dâhil olan bölgeler ve kurumlar arasında en iyi uygulamaların paylaşım ve transferini teşvik edecektir.

Bu proje ile ülkemizin ve Adıyaman’ın tarihi, kültürel, edebi ve sanatsal değerlerini, zenginliklerini tanıttık. Proje öncesinde ülkemiz ve Adıyaman hakkında hiçbir şey bilmeyen insanlara Mehmet Akif Ersoy’u, Nasrettin Hoca’yı, Keloğlan’ı tanıttık. Şiirlerimizi ezberleyip türkülerimizi söylemeye başladılar. Tarihi ve turistik değerlerimizi tanıyıp folklorumuzu ve müziğimizi öğrendiler. Belli başlı değerlerimizi derslerinde işleyerek öğrencilerine anlattılar. Okullarda Türkiye ve proje köşeleri oluşturarak tüm öğretmen, öğrenci ve velilere ülkemizi tanıttılar. Kısaca Roman-Türkiye arasında ciddi bir kültür ve sanat köprüsü kurmuş olduk. Bu gelişmeler karşısında verdiğimiz emeğin karşılık bulduğunu görmek bizleri mutlu ediyor. Bu vesile ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA