Dünya Sigarasız Günü

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Nuri Ceyhan, "Sigara içme, sadece sigara içenlerin sağlığını değil, içen bireylerin yakın çevresinde yaşayan kişileri de etkilemektedir" dedi.

Ceyhan, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün tütün mamulü kullanımını azaltmak ve bu ürünlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkati çekmek amacıyla 31 Mayıs'ı Dünya Sigarasız Günü olarak değerlendirdiğini belirtti.

Sigaranın halk sağlığını tehdit eden, önlenmesi gereken küresel bir sorun olduğunu vurgulayan Ceyhan, sigara içmenin ve sigara dumanına maruz kalmanın ölümlere, hastalıklara sebep olduğunu hatırlattı.
Günde bir paket sigara içen kişinin vücudunda 20 yılda 7 kilogram is ve katran biriktiğine değinen Ceyhan, şöyle konuştu:
"Sigara içme, sadece sigara içenlerin sağlığını değil, içen bireylerin yakın çevresinde yaşayan kişileri de etkilemektedir. Dünyada tüm ölümlerin yüzde 30'u sigara nedeniyledir. Sigara içenlerde yaşam beklentisi içmeyenlere oranla 18 yıl kısadır. Dünyada her 8 saniyede bir insan sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara başlama nedenleri arasında ise merak, özenti, arkadaş baskısı, arkadaşlar arasına katılma gibi nedenler yer almaktadır. Hayatında bir kere sigara içenlerin yüzde 85'inin bağımlı oldukları görülmüştür."
- Geçen yıl 116 kişi sigarayı bıraktı
Türkiye'de başta sigara olmak üzere tütün mamulü ürün kullanımının yaygın olduğunu ve bu durumun insan sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Ceyhan, şunları kaydetti:
"Tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada Sigarayı Bırakma Poliklinikleri'nin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir. Bu amaçla Muğla merkez, Fethiye, Dalaman, Ortaca, Köyceğiz, Marmaris, Yatağan, Milas ve Bodrum ilçelerimiz devlet hastanelerinde 2010 yılı ortalarında Sigara Bırakma Poliklinikleri kurulmuştur. Sigara Bırakma Polikliniklerine 2013 yılında bin 580 kişi müracaat etmiş 116 kişi sigarayı bırakmıştır."
Ceyhan, 2013 yılında il genelinde 36 bin 476 iş yerinin denetlendiğini, sigara içimine izin verdiği tespit edilen 379 iş yeri ile kapalı ortamda sigara içtiği belirlenen 150 kişiye cezai işlem uygulandığını açıkladı.

Kaynak: AA