Osmanlı Kaftanları Yeniden Hayat Buluyor

Osmanlı hanedanlarının kaftanları, Adana Olgunlaşma Enstitüsü çalışanları ve kursiyerlerin elinde yeniden hayat buluyor.

Osmanlı dönemine özgü bazı kıyafetlerin günümüzde de yaşatılmasına katkı sunan enstitü, ürettiği kaftanlarla dikkati çekiyor. Genellikle hatıra için satın alınan kaftanların yapımına, kadife veya ipek kumaşların çeşitli ölçüde kesilmesiyle başlanıyor.
Kaftanları değerli kılan en önemli unsur olan işlemede, özel sırma ve değerli taş kullanılıyor. Maraş işlemeleri, altın suyuna batırılan ip ve çeşitli taşlar, kumaşa özenle işleniyor.
Nostalji yaşatan kaftanlar, fiyatıyla da dikkati çekiyor. Harcanan emek ve işlemede kullanılan malzemeye göre 50 bin liraya kadar alıcı bulabiliyor.
Enstitü müdürü İkbal Kalın, AA muhabirine, bir kaftan için 8-9 ay emek harcandığını söyledi.

Osmanlı dönemine özgü kıyafetleri gelecek nesillere aktarabilmek için kaftan yapımına yöneldiklerine işaret eden Kalın, bugüne kadar 300'e yakın özel tasarım kaftan ürettiklerini aktardı.
Kalın, "El emeği ve kullanılan malzemelerin kalitesinden dolayı kaftanların fiyatı yüksek. Gümüş, inci ve değerli taşlarla işlenen kaftanların fiyatı 50 bin liraya kadar ulaşabiliyor" dedi.

Kaynak: AA