Gülün Suyunu, Yağını Almadan Çıkartıyorlar

Burdur Lisinia Doğa Projesi kapsamında üretilen organik güllerin suyu, içerisindeki yağı alınmadan çıkartılıyor.

Lisinia Doğa Projesi kapsamında Karakent köyü yakınlarındaki yaklaşık 190 dekarlık alana 1.5 yıl önce gül dikimi yapıldı. Bu yıl toplanan organik güllerin suyu, proje alanına kurulan tesiste, içerisindeki yağı alınmadan çıkartılıyor.
Proje sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir sertifikasyon firmasından "ekolojik üretim sertifikası" alarak organik gül üretimine başladıklarını söyledi.

Ürettikleri güllerin içindeki yağı almadan suyunu çıkarmaya başladıklarını anlatan Sarıca, şöyle konuştu:
"Genelde gülün suyu çıkarılırken, çok değerli olduğu için önce içindeki yağı alınıyor. Bu da gül suyunun özellikle cilde olan olumlu etkisini azaltıyor. Bu durum bizi gül suyu üretimine teşvik etti. Biz gül suyunu içindeki yağını almadan çıkartarak insanların cilt sağlığına faydasının olmasını amaçlıyoruz" dedi.

Sarıca, bu yıl yaklaşık 10 ton gülden, 10 ton gül suyu çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Normalde 3,5-5 ton gülden 1 litre gül yağı elde edildiğini ve yüksek fiyatlara satıldığını anlatan Sarıca, proje kapsamında fazla kar elde etmektense, insanlara doğal ürün sunmak istediklerini vurguladı.
Yaklaşık 9.5 yıl önce kurulan ve bir çok alt projesi bulunan Lisinia Projesi'nde doğaya zarar vermeden organik üretimlerle de para kazanılabileceğini göstermek istediklerini ifade eden Sarıca, "İlk aşamada gül ve lavanta üretimine başlamıştık. Şimdi bunlardan elde edeceğimiz başka doğal ürünleri insanlara ulaştırmaya başlayacağız. Doğa için yapılan yatırımların, yine doğa tarafından insanlara sağlıklı şekilde geri verilebileceğini göstermeye çalışacağız" diye konuştu.

Sarıca, ürettikleri gül suyunu tüm Türkiye'ye toptan ya da perakende olarak pazarlamak istediklerini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA