Amasya Üniversitesi Enerjisini Güneş ve Rüzgardan Karşılayacak

Amasya Üniversitesi’nde bir fakülte ve iki yükseokulun ihtiyacı olan elektrik enerjisi güneş panelleri ve rüzgar enerjisi santralinden karşılanacak.


Yenilenebilir Enerji Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’na (OKA) sunulan 728 bin lira bütçeli ‘Üretirken Öğreniyoruz’ projesinin kabul edildiğini belirten Güneş panelleri Mimarlık Fakültesi ve Suluova Meslek Yüksekokulu çatılarına kurulacağını, Merzifon Meslek Yüksekokulu yeni yerleşkesine toplam 9,6 kw gücünde 3 adet rüzgar türbini yerleştirileceğini belirten Teknoloji Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Metin Yavuz, yaptığı yazılı açıklamada, “Proje içerisinde akademik araştırmalara destek sağlayacak biçimde meteoroloji istasyonu da bulunacaktır. Sistem ürettiği enerjiyi anlık olarak şebekeye verecek şekilde tasarlanacak yani çevre için olumsuz olan akü grupları olmayacaktır. Üniversitemizin enerjisinin bir kısmını karşılayacak olan tesis yaklaşık 728 bin liraya kurulacak olup ortalama 5 yılda kendini amorti edecektir” dedi.

Proje maliyetinin yüzde 75'inin OKA tarafından hibe olarak, yüzde 25'lik kısmında üniversitenin öz kaynaklarından karşılanacağını anlatan Prof. Dr. Yavuz, “Günümüzde ülkelerin gelişmişliğinin temel kriterlerinden bir tanesi de kişi başına tüketilen enerji miktarıdır. En önemli enerji kaynakları ise fosil yakıtlar, nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Fosil yakıtlar ve nükleer enerji kaynaklarının günün birinde tükeneceği gerçeği ve yarattığı çevresel sorunlar göz önüne alındığında yenilenebilir enerji kaynaklarına ilgi bütün dünyada her geçen gün artmaktadır. Yenilenebilir enerjinin elde edilmesi, teknolojik altyapı ve bu konudaki yetişmiş insan kaynakları açısından ülkemiz istenilen seviyede değildir. Bu proje ile yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemlileri olan güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi elde edilmesi sürecinde öğrencilerimizin teorik bilgi, uygulama becerileri ve farkındalık seviyeleri artacak. Ayrıca, üniversitemizde tezli ve tezsiz olarak açılması planlanan yenilenebilir enerji yüksek lisans programına akademik katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Yavuz, “Söz konusu proje kültürü üniversitemizde yaygınlaşmaya başlamış olup doğrudan veya dolaylı olarak projeye destek veren akademik, idari personelimize geleceğin mühendis adayı genç arkadaşlarımıza ilgilerinden dolayı teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA