Şehirlerde Yaşayan 11 Milyon Çocuk Hava Kirliğinden Hayatını Kaybediyor

Şehir hayatındaki egzoz dumanları, hava kirliliği, beslenme alışkanlıkları, gürültü, kalabalık ve dar oyun alanları gibi olumsuzluklar çocukları tehdit ediyor.

Şehirlerde Yaşayan 11 Milyon Çocuk Hava Kirliğinden Hayatını Kaybediyor

Şehir hayatında günlük yoğunluk içinde çok hızlı akan zaman, sosyal hayatın stresi, kalabalık, gürültü ve sağlıksız havanın çocukların sağlığını bozduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, "Şehir hayatının geleneksel yemek alışkanlıkları yerini fastfood beslenme tipine bıraktı. Birleşmiş Milletler'in yayınladığı çevre kirliliği raporuna göre dünyada her yıl 11 milyon çocuk hava kirliliğinden hayatını kaybediyor. Kuşkusuz şehir hayatı konforlu ve avantajlarla dolu. Ancak şehirlerdeki hava kirliliği, olumsuz beslenme ve stres, özellikle çocuklar için büyük stres oluşturuyor. Çocuklar sıklıkla fastfood tipi besleniyor, doğadan uzak kirli bir ortamda büyüyor ve ailelerin koşuşturmayla geçen günlük hayatına ayak uydurmaya çalışıyor. Çocuklar bundan yetişkinlere göre daha fazla etkileniyor. Fiziki gelişim açısından en zararlısı ise sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve kirli hava. Kötü beslenme çocukların gelişimini önemli ölçüde etkiliyor ve genç nesillerde obezite hastalığı sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle çalışan anneler, zaman yetersizliği sebebiyle sıklıkla bu tip kaçamaklara göz yumsa da çocuklar baklagiller, sebze ve meyveler gibi geleneksel besinlerin yararlarından mahrum kalmış oluyor. Bu alışkanlık, hem çocukların besin değeri düşük gıdalara alışmasına sebep oluyor, hem de kilo alımını tetikliyor” şeklinde konuştu.

HAVA KİRLİLİĞİNDEN HER YIL 11 MİLYON ÇOCUK HAYATINI KAYBEDİYOR
Şehir çocuklarının soluduğu havanın doğal yerlere göre çok daha kirliği olduğuna dikkat çeken Dr. Öztürk, "Dünyada her yıl 1 buçuk milyara yakın insan hava kirliliğinden etkileniyor ve bu oranın önemli bir kısmı da çocuklardan oluşuyor. Yılda 15 milyona yakın çocuk kirli havadan hayatını kaybediyor. Bu rakamın 4 milyonu sadece 5 yaş altı çocuklar. Dünya genelinde en fazla hava kirliliği Asya ülkelerinde. Ülkemizdeki çocuklar da bu şartlardan olumsuz etkileniyor" dedi.

Şehir hayatının en önemli özelliklerinden biri olan günlük kronik gürültünün çocuklarda tansiyonun, kalp atışlarının ve stres hormonlarının yükselmesine yol açabildiğini anlatan Öztürk, "Bir çamaşır makinasının sesine eş 50 desibellik gürültü bile özellikle çocuklarda zaman içinde kuruntu, umutsuzluk duygusu ve sinire yol açıyor. 60 desibelin üzerinde ise bu olumsuz etkiler kronik psikolojik rahatsızlıklara sebep oluyor. Yine kronik gürültüye bağlı tansiyon yükselmesi, çocuklarda ilerleyen yaşlarda hipertansiyon hastalığına neden olabiliyor” dedi.

Kaynak: İHA