Asmmmo Başkanı Okkalı Açıklaması

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, madencilik sektöründe çalışan işçilerin maaşının, asgari ücretin 3 katından az olmaması gerektiğini belirtti.

Okkalı, yaptığı yazılı açıklamada, Soma'daki maden faciası ile İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın yeniden irdelenmesi gerektiğini ifade etti.

Soma'daki maden ocağını denetlemekle görevli iş güvenliği uzmanlarının ücretlerinin firma sahibi tarafından ödenmesinin ve sözleşmeyle işverene bağı olmasının, denetimlerin gerektiği gibi yapılmadığını gösterdiğini savunan Okkalı, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin ücretinin ilgili firma tarafından ödenmesi uygulaması başta olmak üzere sektör çalışanlarının maaşları, mali mesuliyet ve ferdi kaza sigortasının zorunlu hale getirilmesi gibi bazı önlemler alınmasını istedi.
İş güvenliği uzmanlarının ücretlerini firma ödediği için objektif denetim yapmanın mümkün olamayacağının altını çizen Okkalı, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Soma'da yaşanan olay bize gösterdi ki özellikle yeraltı madenciliği, inşaat ve tersane sektörü gibi ölüm olaylarının fazla yaşandığı alanların denetimlerinde ve alınması gereken tedbirlerde sorunlar var. AB ülkelerindeki kriterlere uygun bir yasamız var. Ancak buna rağmen ölüm riskinin fazla olduğu sektörlerde iş güvenliği hala istenilen düzeye getirilemedi. Bunun en önemli sebeplerinden biri de iş güvenliği uzmanlarının ücretlerinin ilgili firma tarafından ödenmesi. İş güvenliği uzmanları cüzdan ile vicdan arasında sıkışıp kalmamalıdır. Daha şeffaf denetim ve önlemler alınmadan ölümlü iş kazalarının önüne geçmek mümkün değildir."
- "Aslına uygun tatbikatlar, periyodik olmalı"
Geçen yıl yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile yeraltı madencilik sektörünün "ağır ve tehlikeli" sınıfından "çok tehlikeli" sınıfına alındığını hatırlatan Okkalı, Soma benzeri faciaların yaşanmaması için atılması gereken bazı adımları şöyle sıraladı:
"1-İşveren, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimiyle doğrudan anlaşma yapmamalı. Bağımsız kurul oluşturulmalı, işveren, ihtiyacı olan uzmanı kuruldan talep etmeli. Firma sahibi uzman ücretini özerk kurula ödemeli. Devlet, denetim uzmanlarını da periyodik olarak denetlemeli.
2- Yeraltı işlerinde çalışanların fiili hizmet sürelerine her yıl eklenen 180 gün 240 güne çıkartılmalı. Böylece ölüm riski olan işlerde çalışanlar daha erken emekli olmasının önü açılmalı.
3- Türkiye'deki maden ocaklarında olağanüstü durumlarda çalışanların tahliyelerinde sorunlar yaşanıyor. Bu tür ocakların tahliyesinde daha modern ve daha kısa sürede tahliye imkanı sağlayan sistemler kurulmalı. Maden sahalarında tahliye ile ilgili yatırımlar yapılmalı. Tatbikatlar aslına uygun olarak periyodik olarak gerçekleştirilmeli.
4- Madencilik sektöründe çalışanların ücretleriyle ilgili yasal düzenleme yapılmalı. Özellikle ölüm riski yüksek olan yeraltı madencilik sektöründe çalışanların maaşları asgari ücretin 3 katından az olmamalı. Yerin metrelerce altında 8 saat süreyle çalışan işçilerin ekonomik ve sosyal hakları yeniden düzenlenmeli.
5- Ferdi kaza sigortası mevzuatında değişiklik yapılmalı. Maden, taş, mermer, tersane, inşaat, patlayıcı ve parlayıcı madde imalatında çalışanlar, itfaiyeci, korucu, yıkıcı ve açık deniz balıkçılığı gibi meslekleri yapanlar ferdi kaza ve mali mesuliyet sigortası işveren tarafından yapılması zorunlu hale getirilmeli, devlet bunu teşvik etmeli ve sübvanse etmeli."
Kaynak: AA