Soma'daki Kahramanlar, Zorlu Eğitimlerle Kurtarıcı Oluyor

Maden kazası ve deprem gibi afetlerde hayat kurtaran Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibindeki madenciler, her türlü gazlı ortamın oluşturulabildiği suni ocakta özel eğitime tabi tutuluyor.

Alman firmasının işbirliğiyle, 1938'te TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığına bağlı kurulan Merkez Tahlisiye İstasyonu, kurtarma, ocak yangını, enkaza girme ve gazla mücadele konularındaki uzmanlığı dolayısıyla Türkiye'deki çok sayıda kamu ve özel maden işletmesine eğitim ve kurtarma hizmeti veriyor.
En az iki yıl yer altında çalışan, soğukkanlı ve tahammül kabiliyetine sahip işçiler arasından seçilenlerden oluşturulan 650 kişilik kurtarma ekibi, ülkedeki olası maden kazalarında yardım istenen birimlerin başında geliyor.
Kömür üretimi süresince yaşadığı büyük maden kazalarındaki acı deneyimleriyle göçük açma, ahşap tahkimat yapımı ve dar kesitte çalışma üstünlüğü gibi becerilere sahip madenciler, kazazedeye 1 metrekareyi bulmayan açıklıktan bile ulaşabiliyor.
AA muhabirlerinin özel dizayn edilmiş 3 katlı suni ocakta görüntülediği madenciler, sürünme, emekleme ve gazlı ortamda ilerleme gibi eğitimlerden geçiriliyor.
Madenciler, ​göçük, grizu ve kömür patlaması, karbonmonoksit, karbondioksit ve metan gazı zehirlenmesi gibi olaylarda kullanabilecekleri haberleşme sistemi konusunda da bilgi alıyor.
Suni ocakta yılda iki kez tekrarlanan eğitimde yangın, patlama ve panik ortamı canlandırılıyor.
17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 ile Van depreminde önemli görevler üstlenen madenciler, enkazlara, yer altı kömür madenciliğinde kullanılan özel tahkimat metotlarıyla girerek diğer ekiplerden farklı sistemle çalışıyor.
Soma'da 16 kişilik tahlisiye ekibi, diğer ekiplerin koordinasyonunda da görev alarak, ocağın en tehlikeli ve gazın yoğun olduğu alanlarda kurtarma çalışmalarına önemli katkılar sağladı.
- "Yılda iki kez zorlu eğitim"
TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı Kaza Kurtarma Başmühendisi Muammer İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurum bünyesindeki Merkez Tahlisiye İstasyonu'nda her türlü maden kazaları, grizu ve ocak yangını gibi olaylarda mahsur kalan madencileri kurtarmak için eğitim verdiklerini söyledi.

Kozlu, Karadon, Üzülmez, Armutçuk ve Amasra müesseselerindeki tahlisiye istasyonlarında 650 kurtarıcılarının bulunduğunu anlatan İnan, bu madencilerin iş kazası ve afetler dışında madenciliğe devam ettiğini dile getirdi.
İnan, suni ocaklarında özel maden ocakları ekiplerini de eğittiklerine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Kurum dışında şu anda ülke genelinde 41 tahlisiye istasyonu ve bin 500'e yakın da yer altı kurtarıcısı var. Ekibimize yılda iki defa eğitim veriyoruz. Teorik eğitimi bittikten sonra suni ocakta, eğitim görenlere duman, ses ve ısının yanı sıra 2 saatlik efor çalışması yaptırıyoruz."
- "Soma ekibi de suni ocakta yetişti"
Soma'daki maden faciasında görev yapan TTK ekibinin de istasyonda eğitim aldığına işaret eden İnan, "Keşke böyle olaylar olmasa da bizlere ihtiyaç duyulmasa. Soma'ya giden ekip, konusunda uzmandır. Orada olaya müdahale eden diğer ocaklardaki tahlisiyeci ekipleri de biz yetiştirdik" diye konuştu.

Tahlisiye ekibinde görevli İsmail Aksoy da madenciliğin dünyanın en zor mesleği olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de gerçekleşen afetlerin yanı sıra göçük ve grizu patlamaları ile depremlere TTK tahlisiye ekibi olarak gidiyoruz. Van depreminde görev aldım. Orada enkazlarda kalanları çıkartmak için çalıştık. Soma'da meydana gelen faciaya burudan giden ekiplerimiz müdahale ediyor" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA