Yetkili: Yaşam odası kapatılmıştı, yenisi hazırlanıyordu

Soma'da 284 kişinin yaşamını yitirdiği madenin sahibi Alp Gürkan ve yöneticileri açıklama yaptı. Maden yetkilisi, kazada ihmallerinin bulunmadığını söyledi. Ayrıca, "Yaşam odası kapatılmıştı, yenisi hazırlanıyordu" dendi.

Yetkili: Yaşam odası kapatılmıştı, yenisi hazırlanıyordu
Soma Holding Yönetim kurulu Başkanı Alp Gürkan açıklama yaptı. Konuşması sırasında ağlayan Gürkan "Trafonun patlamasının imkansız olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Firma genel müdürü ise yangının kömür kızışmasından çıktığını düşündüklerini, yangının başladığı noktanın trafodan 1800 metre uzaklıkta olduğunu söyledi.

İşletme müdürü Akın Çelik ise "Olayda hiçbir ihmalimiz yok. Ben 20 yıldır ilk kez böyle bir şey gördüm" diye konuştu.

Toplantıda 'yaşam odası var mıydı yok muydu' tartışması damgasını vurdu. Şirket yetkilileri tatmin edici bir yanıt veremedi, sinirler gerildi. Soma İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, “Yaşam odası kapatılmıştı.Yenisi hazırlanıyordu” dedi.

Doğru "Dumanın başlangıç noktası ile ulaşma noktası arası 5 dakika. Duman çok hızlı yayıldığı için arkadaşlarımızı kaybettik.

Doğru, "En son denetim mart ayında yapıldı. Denetçilerimiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlıdır."

Olayda bir ihmallerinin olmadığını belirten firma sahibi Alp Gürkan, "Ama benim için geçerli olan bakanlık incelemesidir, eğer inceleme bittiğinde bir ihmal ortaya çıkarsa takipçisi olacağız ve ihmali yapan cezasını çekecektir." dedi


Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, Soma'da 284 kişinin ölümüne neden olan maden kazasının ardından ilk kez basının karşısına çıktı. Alp Gürkan, basın toplantısını Eynez Karanlıkdere mevkisindeki işletme binasında düzenledi.

İŞTE ALP GÜRKAN'IN AÇIKLAMALARINDAN ÖNE ÇIKANLAR:

3 gündür hepimiz uykusuzuz ve güçlükle konuşabiliyoruz. Elim bir kaza sonucu canlarımızı ciğerimizi, çalışanlarımızı kaybettik. Yaralılarımız var. Başta çalışanlarımızın aileleri olmak üzere tüm miletimizin başı sağolsun. Devlet büyüklerimiz sağolsun, ilk günden itibaren tüm kurumlarını seferber ettiler. Kendilerine ve bize destek olan herkese teşekkür ediyorum. Ben yaşında 76 yaşında bir jeoloji mühendisiyim. 49 senedir bu mesleğin içindeyim, mesleğe jeolog olarak başlayıp maden işletmeci olarak devam ettim. 1984 sensinden itibaren, Soma bölgesindeki bir küçük maden işletmesini alarak madencilik hayatıma kömür madenciliği sektöründe devam etme kararı aldım. Madencilik sektöründeki 30 yıllık çalışma hayatımda, 200 kişilik küçük bir işletmeden, 6000 çalışanın olduğu büyük bir madencilik kurumuna dönüştük.

Madencilik hayatım boyunca öncelik verdiğim tek şey, edle ettiğim gelirlerimin tümünü işlettiğim madenlerin geliştirilmesinde, madenci arkadaşlarımın refah seviyesinin yükselmesinde, bu işletmelerde her türlü kazanın en asgariye indirilecek düzeyde ileri teknolojinin kurulması için harcadım. bugün hayatımın en büyük ızdırabını yaşadığım bu kazanın olduğu maden işletmesinin Türkiye'nin en güvenli işletmesi olmasının mutluluğunu yaşıyor idim. Arkadaşlarım elim kazanın olduğu maden işletmesiyle birlikte, diğer maden yatırımlarını son derece ehil bir şekilde götürüyorlardı.

Buna ramen, salı günü saat 15.00 civarında işletmeden gelen habere şahsen inanamadım. Trafo patlaması gibi olması imkansız şeyler söylüyorlardı. 40 senesini bu mesleğe harcamış, çalışanları oğlum, kardeşim gibi görmüş biri oalrak trafonun patlamasına inanamadım ve sağlığımı da bir tarafa bırakarak kazanın olduğu yere geldim. 3 gündür içerde kalan arkadaşlarımın yoğun ızdırabını bırakarak ve içerde kalan arkadaşlarımın çıkarılması için elimden geleni yapmaya çalıştım. Canım yanıyor, içim yanıyor. Siz bunu nasıl değerlendirirsiniz bilemem ama benimle çalışanlar beni yakından tanır. Bunların bir çoğunun babaları benim yanımda çalışarak emekli olmuş kimseler. Hiçbirini birbirinden ayırmadım. 3 gün sonra yapmayı planladığım basın toplantıyı kamuoyundan gelen istek üzerine sağlığımı bir kenara bırakarak şimdi yapıyorum.

Şu anda gerek konuşmam, gerek hafızam tam anlamıyla bir bulanıklık içinde. Yanımda çok değerli Genel Müdürümüz ve Yönetim Kurulu üyemiz Ramazan Doğru var. İşletmelerimizin hepsinin başındadır. Sağ tarafımda maden kazasına müdahalede bulunan ve işçi kardeşlerimizi çıkartan değerli arkadaşım Akın bey bulunmakta. Sizin sorularınıza cevap vermeye çalışacağım. Ama olayın nasıl olduğunu, niçin bu kadar bir kaza olduğunu size arkadaşlarım anlatacak.Kazanın nasıl geliştiğiyle ilgili olarak sayın Genel Müdürümüz Ramazan Doğru size kazanın nasıl geliştiğini, bu madene şirketimiz tarafınan neler yapıldığını anlatacak. Daha sonra da size Akın Bey size detayları açıklayacak. İnanılmaz bir kaza. 30 yılda milyonlarca ton üretim yapıldığı ve binlerce işçinin çalıştığı halde son derece az kaza oldu. Türkyie'Nin en güvenilir, en organize, en iyi madeni olarak kabul edilen bir madende bu kazanın nasıl gerçekleştiğini Ramazan Doğru'dan anlatmasını rica edicem.

SOMA MADEN İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRÜ RAMAZAN DOĞRU'NUN AÇIKLAMALARI:

Öncelikle hepimizin başı sağolsun. 13 Mayıs 2014 günü saat 15:10 sıralarında madenimizde elim bir kaza yaşadık. Ben Soma Kömür İşletmeleri'nin genel müdürüyüm. Yaklaşık 25 yıldır Soma havzasında çalışıyorum. Madem mühendisiyim. Kaybettiğimiz arkadaşların çoğunu tanıyorum. Öncelikle işletmenin tarihçesini anlatayım.

Bu işletme 1990 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından kurulan bir işletmeydi. TKİ burayı yıllarca çalıştırdı. TKİ burayı tam mekanize tahkimata uygun şekilde kurdular. Özelleştirme kapsamında burda bir ihale yapıldı. 2006 yılında Park Enerji bu ihaleyi aldı. Park Enerji burada 2 sene çalıştılar. 2 sene sonra TKİ'nin rızasıyla biz bu madeni satın aldık. Kazadan önce 2941 civarında bir çalışanımız vardı. SOma Grubunda toplam 6000'den fazla çalışanımız var. Soma'da bundan başka Işıklar ve Merkez ocak olmak üzere başka madenlerimiz de var.

Bu kazanın nasıl yaşandığı ile ilgili arkadaşlarımızla yorum yapıyoruz. Kazanın nasıl olduğu ile ilgili bize bilirkişiler bize söyleyecek. Yetkililer ocağımızı inceleyerek en doğru sonucu bize bildirecekler. Bizim görüşümüz şudur.

Bu kaza 140 kotunda 4. bant diye tabir ettiğimiz ana yolumuzda meydana gelen bir kazandır. Biz bunu düşünüyoruz. Kömür içerisinde bir kızışma meydana geldi. Ocağa aşırı bir hava girişi hızı var. Buradan meydana gelen kızışma ani bir şekidle göçmesi sonucunda yukarıdan düşen korlar yangını çok çabuk bir şekidle şiddetlendirdi.

Yangının trafo ile alakası yok. Bana ilk gelen bilgi 'Ocakta trafo patladı göz gözü görmüyor' şeklinde idi. Ama bizim trafomuz yangının başladığı yerden çok uzakta. Trafonun girişe uzaklığı 1800 metre uzaklıkta. Yangının çıktığı yer 2100 metre uzaklıkta. Biz trafoya ulaştık.

Gün içerisinde zaman zaman yangınlarla boğuşuyoruz. Karbonmonoksit değeri 50 PM'e ulaşırsa bu yangın alametidir. Biz hemen o bölgeyi kapatıyor. Yangın başladığında tüm tahkikatları yapıyoruz. Herhangi bir yerde yangın çıktığında biz orayı barajlıyoruz ve içerisine suyla beraber kül basıyoruz. Yangınlar bu şekilde söndürülüyor.

EYNEZ İŞLETMESİ MÜDÜRÜ AKIN ÇELİK'İN AÇIKLAMALARINDAN ÖNE ÇIKANLAR:


- Yangın madenin temiz hava bölümünde başladı

- Yangın nasıl söndürülür bunu biliyoruz

- Ocağın her noktasına temiz hava gönderiyoruz

- 3 gündür ben de yeraltındayım

- Önceliğimiz insanları çıkarmak

- 20 yıldır çok yangınla mücadele ettim

- Biz de araştırma yapıyoruz

- Amaç bir arkadaşımızı içeride bırakmamak, kendi hayatımızı tehlikeye atarak

- Oksijen maskeleri sığınma odalarında var, bu maskeler tek tek kontrol ediliyor

- Yoğun duman işçilerin yollarını kapattı, görüş mesafesi düştü, ben içindeydim ben de gittim

- Olayın sıkıntısı duman görüy mesafesi 1 metreye düştü, ben de oradaydım

- Biz kazanın neden gerçekleştiğini bilmiyoruz

- Hiç bir ihmalimiz yok bu olaydı, 20 yıldır böyle bir olay görmedim. Bir insanın tırnağına zarar gelsin istemeyiz

- Bütün sensörlere gelen veriler merkezde toplanıyor, savcılar ona el koydu

- Muhtemelen madende şu an 18 işçi var

- Yeraltına giren işçi sayısı 787

- Madende 500 kişilik yaşam odamız var

SOMA İNSAN KAYNAKLARI MÜDÜRÜ CELALETTİN GÖKAŞAN AÇIKLAMALARINDAN ÖNE ÇIKANLAR:


- Taşeron işçi ve 18 yaş altında çalışanımız yok

- Kemal Yıldız isim çalışanımızı tespit ettik, kendisi 19 yaşındadır

- 787 işçiden 363 kişi tahliye edildi, 284 kişi öldü 122 yaralı var

- Kazadan sonra AFAD ile kurulan komisyon işçi isimleri ve listeleri bildirdik. Komisyondan istediğiniz bilgiyi alabilirsiniz

- Vardiya değişimi aynı anda yapılmadı

30 YIL ÖNCE FAALİYETİNE BAŞLADI

Kazanın yaşandığı madeni işleten Soma Holding 1984 yılında kömür madenciliği faaliyetine başladı. Soma Holding'e ait Soma Kömür İşletmeleri, Eylül 2009'da Soma Eynez bölgesinde yıllık 2.5 milyon ton üretim kapasiteli yeni bir maden sahası işletimine başladı. Şirketin, 5 bini yeraltı olmak üzere 5 bin 550 kişi ile faaliyetlerini sürdürüyor. Kadrosunda 130 civarında mühendis bulunuyor.

Soma Grubu'nun internet sitesinde, şirketin ayrıca inşaat sektöründe de faaliyet gösterdiği belirtilerek, “Soma Grubu, 2010 yılında çok katlı bina, endüstriyel tesisler, konut ve ticari bina alt yapı ve üst yapı inşaat ve taahhüt faaliyetlerinde bulunmak üzere Soma İnşaat A.Ş.'yi kurmuştur. Spine projesinin ana müteahhitliğini Soma İnşaat üstlenmiş durumdadır. Soma Holding bünyesinde yaklaşık 6.000 çalışan bulunmaktadır. Grubun en büyük şirketi olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. 2011 yılı ISO 500 listesinde 231. sırada yer almaktadır” ifadesi yer alıyor.