Tika'dan Azerbaycan'da 'Hoş Geldin Bebek” Projesi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Azerbaycan'da anne ve çocuk sağlığına tehlike oluşturan genetik hastalıklar konusunda doktorlar ve vatandaşlar için eğitim programı düzenledi.
TİKA’nın kardeş Azerbaycan'a yönelik projeleri arasında sağlık projeleri gittikçe artan bir önem kazanıyor. Sağlık projeleri kapsamında, Azerbaycanlı doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarına yönelik olarak Türkiye ve Azerbaycan’da değişik konularda eğitim ve tecrübe mübadelesi programları, ayrıca geniş kamuoyu kesinlerine yönelik bilinçlendirme programları düzenleniyor. Bu çalışmalara, Mayıs ayının ilk günlerinde ana-çocuk sağlığını tehdit eden genetik hastalıklar konusunda doktorlar ve vatandaşlar için Bakü’de düzenlenen eğitim programları ile devam edildi.
Bebek ölüm oranlarının (Infant mortality rate-IMR) azaltılması, gerek insani öncelikler gerekse sosyo-ekonomik gereklilikler bakımından özel önem arz ediyor. Küresel düzeyde ülkelerin birbirleriyle karşılaştırılması ve gelişmişlik seviyelerinin ölçülmesi açısından da en temel ölçütlerden biri olarak takip ediliyor. Azerbaycan, SSCB’nin dağılmasını takip eden dönem itibariyle yüzde 0,74 olan IMR düzeyi ile “Sovyet bloku ülkeleri arasında bebek ölüm oranı en yüksek olan ülke” sıfatıyla elde ettiği olumsuz unvanını, halihazırda yarı yarıya azaltmış olsa da, gelişmiş ülkeler açısından üst sınır kabul edilen, yüzde 0,07 düzeyine henüz yeterince yaklaşamadı. Türkiye’de IMR oranının mevcut yüzde 0,07 seviyesine indirilmesi, uzun yıllar uygulanan kararlı çalışmalar neticesinde mümkün oldu ve bu oranın daha da azaltılması için sürdürülen çalışmaların devam ediyor oluşu, sürekli güncellenen kayda değer bir tecrübe birikimi oluşturmuş durumda.
Bu tecrübenin kardeş Azerbaycan toplumu ile paylaşılması lüzumundan hareketle, TİKA Bakü Program Koordinasyon Ofisi tarafından düzenlenen “Hoş Geldin Bebek” isimli program kapsamında Türkiye'den davet edilen uzman doktorlar, Bakü'de çeşitli tıp kurumlarında Azerbaycanlı doktor ve vatandaşlara tecrübe ve bilgi paylaşımında bulundu.
Türkiye'den gelen uzman heyette yer alan ve aynı zamanda Türkiye’nin ilk tüp bebek uzmanlarından olan Jinekolog Op. Dr. Fethiye Ersan konu ile ilgili yaptığı açıklamada, özellikle kalıtım yoluyla çocuklara geçen ırsî hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde tüp bebek yöntemi sayesinde önemli çözümler üretildiğini belirtti.
Jinekolog Op. Dr. Ersan, bu tecrübelerin Azerbaycanlı doktorlara aktarılmasıyla ana-çocuk sağlığına hayati katkılar sağlanabileceğini sözlerine ekledi.
Projenin bir sonraki aşaması olarak Mayıs ayı sonunda Yenidoğan Canlandırma (Neonatal Restitüsyon) ve anne sütünün önemi konusunda eğitim programları düzenlenecek. Proje, Türkiye'den eğitici uzmanların katılımı ile anne ve çocuk sağlığı konusunda düzenlenecek eğitim ve tecrübe paylaşımı programları ve konferanslar ile devam edecek