Chp’li Milletvekilleri Soma’da Basın Açıklaması Düzenledi

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, sadece madenden cansız bedenleri çıkarılan işçilerin değil, faciada içeride olan tüm işçilerin isim listesinin yayınlanmasını istedi.

Chp’li Milletvekilleri Soma’da Basın Açıklaması Düzenledi

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, İstanbul Milletvekili Şafak Pavey ile birlikte Soma’da maden faciasının yaşandığı bölgede basın açıklaması düzenledi.

Olayın üzerinden 78 saat geçmesine rağmen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın kendisince şeffaf davrandığını söylediğini belirten Özel, “Sayın Bakan her gün bir guguklu saat gibi o binadan dışarı çıkıp aynı sözleri tekrarlayıp içeri dönmesini şeffaflık olarak değerlendirmiyoruz. İçeriden çıkan Zonguldaklı arama kurtarma ekipleri içeride hiçbir levha ve tabela olmadığını söylüyorlar. Bu yüzden içeride bir kaos yaşanmış. Biri o yana, biri buyana kaçmış, kimse doğru yolu bulamamış diyorlar. Sayın bakana soruyoruz, bunlar denetleme raporlarında var mıydı? Varsa neden eksik olarak geçmedi. Eksik bulamadık diyorsunuz. Yoksa bunu yazan müfettişler nasıl rapor tutmuşlar. Olay gerçeklemeden önce içeride çalışan işçiler neredeyse bir aydır sensörlerin alarm verdiğini ve ‘siz ona bakmayın bir tehlike yok’ denilerek çalıştırıldığını bir önceki ve sonraki vardiyadaki işçiler ifade ediyor. Sayın Bakana soruyoruz, sensörün var olduğunu söylüyor. Bizde işçilerin söylediğini tekrar ediyoruz, bu işçileri neden içeri soktunuz diye sordunuz mu diyoruz. Son olarak da 787 işçinin içeride olduğunu, 122 yaralı kurtarıldığını ve 284 cansız bedene ulaşıldığını ve 118’inin de içeride olduğunu söyleyen Bakana biz gerisi nerede sorusuna 4 gün sonra biz 363 tanesini ilk gün tahliye etmiştik demesini, bu açıklamayı neden 4 gündür yapmadınız? Yapmış olduğunuz iş şeffaflık değildir. Biz cansız bedeni çıkarılanların listesini değil, içeride olanların isim listesinin TC kimlik numaraları ile birlikte kayıp, vefat, yaralı, ilk gün madenden çıkarıldı diye yazılmasını istiyoruz. Aksi takdirde burada ne kaçak işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığını öğrenmek istiyoruz. Bunlarda samimiyet görmüyoruz” dedi.

Özel ayrıca, madenden cansız bedeni çıkarılan ailelerin maden firmasının avukatları tarafından aranarak yüksek miktarda paralar verilerek imza attırılmaya çalışıldığını ailelerden öğrendiklerini söyleyerek, ailelerin hukuki destek almadan hiçbir belgeye imza atmamalarını istedi.
Kaynak: İHA