Balıkçılar, İzinsiz Ticari Avcılık Yapanlardan Dertli

Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-KOOP) Merkez Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, kaçak avcılığa tepki gösterdi.

Özkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde bin 500'e yakın tekne reisi ve 40 bine yakın tayfanın halka balık yedirmek için denizlerde gece gündüz çalıştığını ifade etti.

Aşırı avcılık, deniz kirliliği, kaçak ve kayıt dışı avcılık nedenleriyle balık stoklarında azalma görüldüğünü dile getiren Özkaya, "Eline bir olta, altına bir tekne alan 'amatörüm' diyerek ticari avcılık yapıyor. Ticari avcılık yapanlar da zaman zaman kurallara uymuyor. Kurallara uymazsak bindiğimiz dalı kesmiş oluruz" dedi.

Her zaman sürdürülebilirliği sağlamak için çalışılması gerektiğini söylediklerini dile getiren Özkaya, "Denizde kurallara göre avlanmak, uymayanları cezalandırmak için şikayet etmek gerekiyor. Kaçak avcılığa tepkimiz var. Doğru şekilde, kurallara göre avcılık yapana sözümüz yok. İşini doğru yapan balıkçıya kimse bir şey yapmaz" diye konuştu.

Özkaya, zorlu şartlarda çalışmalarına rağmen balıkçının balığı reel değerinden satamadığını savunarak, balıkçıların borç yükünün her geçen gün arttığını, bu nedenle neredeyse teknelerinde emanetçi durumuna düştüklerini kaydetti.

Balıkçılık faaliyetlerinin devamlılığının, ekosistemin sürdürülebilir şekilde kullanımına bağlı olduğuna işaret eden Özkaya, balıkçıların sorunlarının başında balığı hak ettiği değerden satamamasının geldiğini söyledi.

- "Arz ve talep dengesi yeterince sağlanamıyor"
Bunun yanı sıra deniz kirliliği ve arz talep dengesinin sağlanması gerektiğine dikkati çeken Özkaya, şöyle konuştu:
"Maalesef arz ve talep dengesi yeterince sağlanamıyor. Bazen bir anda çok balık avlanıp piyasaya sürülüyor. Bu de fiyatın düşmesine neden oluyor. Neredeyse avladığımız balıktan zarar etme noktasına geldik. Arz talebi dengeleyebilir ve halkın yiyebileceği kadar balığı piyasaya sürebilirsek, bu işten daha iyi para kazanabiliriz."
Kaynak: AA