Chp Tbmm Grup Toplantısı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Danıştay'ın kuruluş yıl dönümünde yaptığı konuşmada, edebi aşan tek bir cümle bulunmadığını, tam tersine son derece kibar, saygılı ifadeler olduğunu belirterek, "Kaldı ki bizi de eleştirdi Anamuhalefet Partisi olarak, biz saygıyla dinledik. Neden? Çünkü Şeyh Edebali kültürünü biliyoruz" dedi.
Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, kürsü dokunulmazlığına verdikleri önemi anlattı.
Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in Meclis kürsüsünden konuşurken, AK Parti'li bir kişinin "omuz darbesiyle, kaba güçle" sesini kesmeye çalıştığını ileri süren Kılıçdaroğlu, "Bunun adı demokrasi değil. Sözden korktuğunuz andan itibaren, siz dünyanın en korkak insanısındır artık. O kadar korkuyorlar ki kitap bile bazen bombadan daha tehlikeli diyebiliyorlar" ifadesini kullandı.
Kürsüden yapılan her konuşmanın saygıdeğer olduğunu ve düşüncenin özgürce dile getirilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, Fransız düşünür Voltaire'in, "Söylediklerinizin hiçbirisine katılmıyorum, fakat bunları söyleme hakkınızı ölünceye kadar savunacağım" dediğini aktardı.
Kılıçdaroğlu, "Aydınlanma budur, düşünce özgürlüğüne saygı budur. Biz şimdi düşüncesini açıklayana tahammül edemiyoruz, dayanamıyoruz. 'Neden düşünceni açıklıyorsun?' diyoruz. Kim söylüyor bunu? Devleti yöneten kişi, bir diktatör bozuntusu söylüyor. Bizi destekler, desteklemez. Her düşünceye bizim saygımız var, eleştirel aklın olmadığı bir toplum büyüyümez, gelişemez" diye konuştu.
-"Bir kişiye de elimi uzattım..."-
Danıştay'ın 146. kuruluş yıl dönümü törenlerine katıldığını anımsatan Kılıçdaroğlu, gittiğinde ön sırada oturan protokol üyeleriyle de saygı içerisinde selamlaştığını anlattı.
Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Bir kişiye de elimi uzattım, hafif böyle öne doğru eğildi ama ayağa kalkmadı. Olabilir o onun saygısının ne anlama geldiğini gösterir... Fakat biraz sonra, Genelkurmay Başkanı da içeri girdi, şöyle bir baktım, bu esas duruşa geçmiş. Elini uzatıyor, başını eğiyor... Eğer insan kendi egosuna teslim olursa bu tür manzaralar ortaya çıkar. Saygıda kusur etmemek, insan olmanın temel kuraldır. Beğenirsiniz beğenmezsiniz ama herkes bir birine saygılı davranmak zorundadır. Annelerimiz bize bunu öğrettiler. Ben merak ediyorum egosu bu kadar şişkin birisi topluma saygı duyacak, birisinin önünde esas duruşa geçebiliyorsun, elini uzatabiliyorsun ama eleştiriye tahammül edemiyorsun."
Kılıçdaroğlu, yıl dönümünde, Danıştay Başkanı sonrasında TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun da kürsüye çıkarak bir konuşma yaptığını hatırlattı.
Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Konuşmanın sonlarına doğru baktım, birisi koltuğunda duramıyor bir türlü. Şöyle yan baktım, devamlı oynuyor. Niye bu oynuyor diye merak ettim, sonra birden yanındakilerle konuşmaya başladı, ama her seferinde ses tonunu biraz daha artırarak. Sonra ayağa kalktı, kürsüde konuşan hatibe 'edepsizlik yapma' diye bir söz söyledi.
Devlet adamı demiştik değil mi? Şeyh Edebali'nin öğütünü okumuştuk değili mi? Ne diyordu; 'hoşgörülü olacaksın, saygılı olacaksın, katlanacaksın' diyordu. Bunların tam tersini yapıyor. Bir de arada bir tarihten bahseder, tarihi de bilmiyor emin olun. Hayatımda gördüğüm dünyanın en cahil adamı. Konuşmada tek bir cümle, edebi aşan tek bir cümle yok, tam tersine son derece kibar, saygılı ifadeler. Kaldı ki bizi de eleştirdi Anamuhalefet Partisi olarak, biz saygıyla dinledik. Neden? Çünkü Şeyh Edebali kültürünü biliyoruz. Söyledikleri için 'baştan ayağa yalan' dedi.
Gerçekten kulaklarıma inanamadım, hukukun üstünlüğü ona göre baştan ayağa yalan. Yargının, bağımsızlığı ona göre yalan."
-"Milletvekillerinin seçilmesinden daha demokratik"
Aynı konuların Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıl dönümde de dile getirildiğini savunan Kılıçdaroğlu, "Demek ki ülkede bir sorun var, demek ki hukukun üstünlüğü kavramı üzerinde bir sorunumuz var" değerlendirmesini yaptı.
Başbakan'ın "bunlar atamayla gelenler, onların vesayetini kabul etmiyoruz" dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, Feyzioğlu'nun TBB Başkanlığı'na seçilmesinin, milletvekillerinin seçilmesinden daha demokratik olduğunu ileri sürdü.
Başbakan Erdoğan'ın, milletvekillerinin seçilmesine yönelik önerdikleri değişiklik taleplerine yanaşmadığını ileri süren Kılıçdaroğlu, "Neden? Kenan Evren'in arkadaşı da ondan. Aynı felsefe. Darbe hukukunun arkasına saklanıyor. Çünkü o da bir darbeci" görüşünü savundu.
Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın kendi milletvekillerine "tuzluk" dediğini de belirterek, şunları söyledi:
"Seçip getirdiği milletvekiline 'tuzluk' diye hakaret ediyor. Hiç kendi milletvekillerinden birisi çıkıp, 'Sayın Başbakan bize tuzluk diyemezsin' diyen oldu mu? Olmadı. Sorunumuzda bu zaten, ben diktatör derken rahatsız oluyor. Hiç rahatsız olma sen, diktatör diyordum ama kusura bakma, sen diktatör değil, diktatör bozuntususun. Diyeceksiniz ki bunu neye dayanarak söylüyorsunuz? Eğer bir ülkeyi yöneten kişi, milletin önüne çıkıp, 'yasama ve yargı benim için ayak bağıdır' derse ondan demokrat olmaz, o bir döktatörbozuntusudur. Öyle hevesleri vardır onun. Çoğunluğu var, yine de içine sinderimiyor, yasama organını ayak bağı görüyor."
Başbakan'ın "Ben Silivri davalarının savcısıyım" dediğini de belirten Kılıçdaroğlu, "Şimdi kalkmış timsah gözyaşları döküyor, 'bazıları haksız yere içerdeymiş.' Yıllar yılı sahte delillerle bu insanlar içeride kaldılar. Sen bu davaların savcılığını üstlenmedin mi? Diktatörler bunu yaparlar, demokratlar değil" ifadesini kullandı.
1 Mayıs kutlamalarına da yasak getirildiğini, bunun kabul edilemeyeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Çiftçi, derdini anlatacak, ne söylüyor? 'Al ananı da git' diyor. Bütün çiftçilere sesleniyorum; sizin ona sandıkta bir vereceksiniz ki diktatör, diktatörlüğün ne olduğunu bilmeli" dedi.
Uludere olayına da değinen Kılıçdaroğlu, talimatı verenin Başbakan olduğunu ileri sürdü.
Başbakanın gazetecilere, "sizin boynunuzdaki tasmaları ben çıkardım" dediğini de ifade eden Kılıçdaroğlu, Yine yetinmedi, boyunlarında tasma olanlarla havuz medyası oluşturdu, asıl bunun üzerinde durmamız gerekiyor" açıklamasını yaptı.
Diktatörlerin "kardeşim" dediği kişileri bir süre sonra arkasından hançerlediğini savunan Kılıçdaroğlu, bunun temel bir kural olduğunu söyledi.
Kılıçdaroğlu, "Esad'a 'kardeşim' dedi, beraber tatil yaptılar, bir baktık elinde hançer arkadan vuruyor. Kaddafi'ye kardeşim dedi, 250 bin dolarlık insan hakları ödülünü aldı elinden, bir baktık elinde hançer, Kaddafi'yi hançerliyor" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın "hayır kurumuna bağışlayacağım" dediği bu ödülün akıbetinin de bilinmediğini ileri sürerken, "Hayatımda bu kadar paraya aşık bir ikinci adam görmedim. Para deyince bütün sigortalar atıyor, hele yeşil olursa, dolar olursa..." dedi.
-"Menderes kim, sen kim?"-
"Anayasa Mahkemesi'ne gayrimilli diyeceksin, işadamlarına vatan haini diyeceksin, çiftçiye al ananı da git diyeceksin ondan sonra, kalkıp bu ülkede 'darbe bize karşı yapılıyor' diyeceksin" ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, "17 Aralık sürecini niye darbe olarak telaffuz ediyor bu? Yine gitmiş, 1960'lardan, Menderes'ten söz ediyor. Menderes kim, sen kim? Menderes'in tırnağı bile olamazsın sen. Menderes'in adını ağzını alacak en son kişisin sen. Menderes hiçbir zaman çocuklarını arayıp, 'evladım paraları sıfırlayın' dememiştir" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"17 Aralık'a 'darbe' diyor. Allah aşkına, neyin darbesi bu? Bu diktatör bozuntusuna soruyorum, 700 milyarlık kol saatini senin bakanının koluna darbeciler mi taktı? 100 milyon dolar, senin oğluna Suudi Arabistan'tan darbeciler mi gönderdi? Yatak odalarına yedi kasayı darbeciler mi yerleştirdi? O kasaların içine milyonlarca avroyu, doları darbeciler mi koydu? Bir kamu bankasının genel müdürünün evine ayakkabı kutusunu, içine de milyon dolarları darbeciler mi yerleştirdi? Bunlara cevap verir mi? Veremez. Neden veremez, en ufak şeye cevap veriyor, bunlara gelince tık yok, çünkü kendisi bu işin başı. Biz bunları çok iyi biliyoruz. Sonuna kadar takip edeceğiz, hiç kimse endişe etmesin."
Kılıçdaroğlu'nun "Biz bunları çok iyi biliyoruz" dediği sırada salonda bulunan bir kız çocuğunun "ben de biliyorum" demesi gülüşmelere neden oldu.
"Senin bakanın Zafer Çağlayan'ın 28 seferde 52 milyon dolar rüşvet aldığını darbeciler mi iddia ediyorlar? Yine senin bakanın Muammer Güler'in 10 seferde 10 milyon dolar rüşvet aldığını, yine senin bakanın Egemen Bağış'ın üç seferde 1,5 milyon doları çikolata kutusunda rüşvet aldığını darbeciler mi iddia ediyor?" sorularını da yönelten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle bitirdi:
"Onları görevden aldın, o savcıları. Ama yeni atadığın savcı da aynı şeyleri iddia etti ve gönderdi. Kim bunları yaptı? Ne olursa olsun mücadele edeceğiz, bu sorulara cevap vermek için namuslu, ahlaklı ve adam gibi adam olmak lazım, her kuruşun hesabını vermek lazım. Her kuruşun hesabını soracağız, hiç endişem yok. Nereye kaçarsa kaçsın. Darbe paranoyasının arkasına saklanmasın. Ortada darbe falan yok, sen bu milletin cebine darbeyi yaptın. Sen köşeyi döndün, senin çocukların köşeyi döndü. Senin bakanların köşeyi döndü. Çiftçinin mi, emeklinin mi yatak odasında boy boy kasası var? Senin oğlunun, bakanlarının çocuklarının yatak odalarında para kasalarının ne işi var? Hesabını vereceksin bunun. Bizim umudumuz halktır, halka güveniyoruz, halkın vicdanına, dürüst insanların vicdanına sesleniyoruz."
(Bitti)
Kaynak: AA
Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in Meclis kürsüsünden konuşurken, AK Parti'li bir kişinin "omuz darbesiyle, kaba güçle" sesini kesmeye çalıştığını ileri süren Kılıçdaroğlu, "Bunun adı demokrasi değil. Sözden korktuğunuz andan itibaren, siz dünyanın en korkak insanısındır artık. O kadar korkuyorlar ki kitap bile bazen bombadan daha tehlikeli diyebiliyorlar" ifadesini kullandı.
Kürsüden yapılan her konuşmanın saygıdeğer olduğunu ve düşüncenin özgürce dile getirilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, Fransız düşünür Voltaire'in, "Söylediklerinizin hiçbirisine katılmıyorum, fakat bunları söyleme hakkınızı ölünceye kadar savunacağım" dediğini aktardı.
Kılıçdaroğlu, "Aydınlanma budur, düşünce özgürlüğüne saygı budur. Biz şimdi düşüncesini açıklayana tahammül edemiyoruz, dayanamıyoruz. 'Neden düşünceni açıklıyorsun?' diyoruz. Kim söylüyor bunu? Devleti yöneten kişi, bir diktatör bozuntusu söylüyor. Bizi destekler, desteklemez. Her düşünceye bizim saygımız var, eleştirel aklın olmadığı bir toplum büyüyümez, gelişemez" diye konuştu.
-"Bir kişiye de elimi uzattım..."-
Danıştay'ın 146. kuruluş yıl dönümü törenlerine katıldığını anımsatan Kılıçdaroğlu, gittiğinde ön sırada oturan protokol üyeleriyle de saygı içerisinde selamlaştığını anlattı.
Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Bir kişiye de elimi uzattım, hafif böyle öne doğru eğildi ama ayağa kalkmadı. Olabilir o onun saygısının ne anlama geldiğini gösterir... Fakat biraz sonra, Genelkurmay Başkanı da içeri girdi, şöyle bir baktım, bu esas duruşa geçmiş. Elini uzatıyor, başını eğiyor... Eğer insan kendi egosuna teslim olursa bu tür manzaralar ortaya çıkar. Saygıda kusur etmemek, insan olmanın temel kuraldır. Beğenirsiniz beğenmezsiniz ama herkes bir birine saygılı davranmak zorundadır. Annelerimiz bize bunu öğrettiler. Ben merak ediyorum egosu bu kadar şişkin birisi topluma saygı duyacak, birisinin önünde esas duruşa geçebiliyorsun, elini uzatabiliyorsun ama eleştiriye tahammül edemiyorsun."
Kılıçdaroğlu, yıl dönümünde, Danıştay Başkanı sonrasında TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun da kürsüye çıkarak bir konuşma yaptığını hatırlattı.
Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Konuşmanın sonlarına doğru baktım, birisi koltuğunda duramıyor bir türlü. Şöyle yan baktım, devamlı oynuyor. Niye bu oynuyor diye merak ettim, sonra birden yanındakilerle konuşmaya başladı, ama her seferinde ses tonunu biraz daha artırarak. Sonra ayağa kalktı, kürsüde konuşan hatibe 'edepsizlik yapma' diye bir söz söyledi.
Devlet adamı demiştik değil mi? Şeyh Edebali'nin öğütünü okumuştuk değili mi? Ne diyordu; 'hoşgörülü olacaksın, saygılı olacaksın, katlanacaksın' diyordu. Bunların tam tersini yapıyor. Bir de arada bir tarihten bahseder, tarihi de bilmiyor emin olun. Hayatımda gördüğüm dünyanın en cahil adamı. Konuşmada tek bir cümle, edebi aşan tek bir cümle yok, tam tersine son derece kibar, saygılı ifadeler. Kaldı ki bizi de eleştirdi Anamuhalefet Partisi olarak, biz saygıyla dinledik. Neden? Çünkü Şeyh Edebali kültürünü biliyoruz. Söyledikleri için 'baştan ayağa yalan' dedi.
Gerçekten kulaklarıma inanamadım, hukukun üstünlüğü ona göre baştan ayağa yalan. Yargının, bağımsızlığı ona göre yalan."
-"Milletvekillerinin seçilmesinden daha demokratik"
Aynı konuların Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıl dönümde de dile getirildiğini savunan Kılıçdaroğlu, "Demek ki ülkede bir sorun var, demek ki hukukun üstünlüğü kavramı üzerinde bir sorunumuz var" değerlendirmesini yaptı.
Başbakan'ın "bunlar atamayla gelenler, onların vesayetini kabul etmiyoruz" dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, Feyzioğlu'nun TBB Başkanlığı'na seçilmesinin, milletvekillerinin seçilmesinden daha demokratik olduğunu ileri sürdü.
Başbakan Erdoğan'ın, milletvekillerinin seçilmesine yönelik önerdikleri değişiklik taleplerine yanaşmadığını ileri süren Kılıçdaroğlu, "Neden? Kenan Evren'in arkadaşı da ondan. Aynı felsefe. Darbe hukukunun arkasına saklanıyor. Çünkü o da bir darbeci" görüşünü savundu.
Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın kendi milletvekillerine "tuzluk" dediğini de belirterek, şunları söyledi:
"Seçip getirdiği milletvekiline 'tuzluk' diye hakaret ediyor. Hiç kendi milletvekillerinden birisi çıkıp, 'Sayın Başbakan bize tuzluk diyemezsin' diyen oldu mu? Olmadı. Sorunumuzda bu zaten, ben diktatör derken rahatsız oluyor. Hiç rahatsız olma sen, diktatör diyordum ama kusura bakma, sen diktatör değil, diktatör bozuntususun. Diyeceksiniz ki bunu neye dayanarak söylüyorsunuz? Eğer bir ülkeyi yöneten kişi, milletin önüne çıkıp, 'yasama ve yargı benim için ayak bağıdır' derse ondan demokrat olmaz, o bir döktatörbozuntusudur. Öyle hevesleri vardır onun. Çoğunluğu var, yine de içine sinderimiyor, yasama organını ayak bağı görüyor."
Başbakan'ın "Ben Silivri davalarının savcısıyım" dediğini de belirten Kılıçdaroğlu, "Şimdi kalkmış timsah gözyaşları döküyor, 'bazıları haksız yere içerdeymiş.' Yıllar yılı sahte delillerle bu insanlar içeride kaldılar. Sen bu davaların savcılığını üstlenmedin mi? Diktatörler bunu yaparlar, demokratlar değil" ifadesini kullandı.
1 Mayıs kutlamalarına da yasak getirildiğini, bunun kabul edilemeyeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Çiftçi, derdini anlatacak, ne söylüyor? 'Al ananı da git' diyor. Bütün çiftçilere sesleniyorum; sizin ona sandıkta bir vereceksiniz ki diktatör, diktatörlüğün ne olduğunu bilmeli" dedi.
Uludere olayına da değinen Kılıçdaroğlu, talimatı verenin Başbakan olduğunu ileri sürdü.
Başbakanın gazetecilere, "sizin boynunuzdaki tasmaları ben çıkardım" dediğini de ifade eden Kılıçdaroğlu, Yine yetinmedi, boyunlarında tasma olanlarla havuz medyası oluşturdu, asıl bunun üzerinde durmamız gerekiyor" açıklamasını yaptı.
Diktatörlerin "kardeşim" dediği kişileri bir süre sonra arkasından hançerlediğini savunan Kılıçdaroğlu, bunun temel bir kural olduğunu söyledi.
Kılıçdaroğlu, "Esad'a 'kardeşim' dedi, beraber tatil yaptılar, bir baktık elinde hançer arkadan vuruyor. Kaddafi'ye kardeşim dedi, 250 bin dolarlık insan hakları ödülünü aldı elinden, bir baktık elinde hançer, Kaddafi'yi hançerliyor" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın "hayır kurumuna bağışlayacağım" dediği bu ödülün akıbetinin de bilinmediğini ileri sürerken, "Hayatımda bu kadar paraya aşık bir ikinci adam görmedim. Para deyince bütün sigortalar atıyor, hele yeşil olursa, dolar olursa..." dedi.
-"Menderes kim, sen kim?"-
"Anayasa Mahkemesi'ne gayrimilli diyeceksin, işadamlarına vatan haini diyeceksin, çiftçiye al ananı da git diyeceksin ondan sonra, kalkıp bu ülkede 'darbe bize karşı yapılıyor' diyeceksin" ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, "17 Aralık sürecini niye darbe olarak telaffuz ediyor bu? Yine gitmiş, 1960'lardan, Menderes'ten söz ediyor. Menderes kim, sen kim? Menderes'in tırnağı bile olamazsın sen. Menderes'in adını ağzını alacak en son kişisin sen. Menderes hiçbir zaman çocuklarını arayıp, 'evladım paraları sıfırlayın' dememiştir" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"17 Aralık'a 'darbe' diyor. Allah aşkına, neyin darbesi bu? Bu diktatör bozuntusuna soruyorum, 700 milyarlık kol saatini senin bakanının koluna darbeciler mi taktı? 100 milyon dolar, senin oğluna Suudi Arabistan'tan darbeciler mi gönderdi? Yatak odalarına yedi kasayı darbeciler mi yerleştirdi? O kasaların içine milyonlarca avroyu, doları darbeciler mi koydu? Bir kamu bankasının genel müdürünün evine ayakkabı kutusunu, içine de milyon dolarları darbeciler mi yerleştirdi? Bunlara cevap verir mi? Veremez. Neden veremez, en ufak şeye cevap veriyor, bunlara gelince tık yok, çünkü kendisi bu işin başı. Biz bunları çok iyi biliyoruz. Sonuna kadar takip edeceğiz, hiç kimse endişe etmesin."
Kılıçdaroğlu'nun "Biz bunları çok iyi biliyoruz" dediği sırada salonda bulunan bir kız çocuğunun "ben de biliyorum" demesi gülüşmelere neden oldu.
"Senin bakanın Zafer Çağlayan'ın 28 seferde 52 milyon dolar rüşvet aldığını darbeciler mi iddia ediyorlar? Yine senin bakanın Muammer Güler'in 10 seferde 10 milyon dolar rüşvet aldığını, yine senin bakanın Egemen Bağış'ın üç seferde 1,5 milyon doları çikolata kutusunda rüşvet aldığını darbeciler mi iddia ediyor?" sorularını da yönelten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle bitirdi:
"Onları görevden aldın, o savcıları. Ama yeni atadığın savcı da aynı şeyleri iddia etti ve gönderdi. Kim bunları yaptı? Ne olursa olsun mücadele edeceğiz, bu sorulara cevap vermek için namuslu, ahlaklı ve adam gibi adam olmak lazım, her kuruşun hesabını vermek lazım. Her kuruşun hesabını soracağız, hiç endişem yok. Nereye kaçarsa kaçsın. Darbe paranoyasının arkasına saklanmasın. Ortada darbe falan yok, sen bu milletin cebine darbeyi yaptın. Sen köşeyi döndün, senin çocukların köşeyi döndü. Senin bakanların köşeyi döndü. Çiftçinin mi, emeklinin mi yatak odasında boy boy kasası var? Senin oğlunun, bakanlarının çocuklarının yatak odalarında para kasalarının ne işi var? Hesabını vereceksin bunun. Bizim umudumuz halktır, halka güveniyoruz, halkın vicdanına, dürüst insanların vicdanına sesleniyoruz."
(Bitti)