(özel Haber) Türkiye'den 5 Milyar Göçmen Kuş Geçiyor
Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Başkanı Selami Tece, yapılan araştırmalarda her yıl dünya üzerinde 500 milyar kuşun göç ettiğini bunun 5 milyarının Türkiye üzerinden geçtiğini söyledi.
Tece, yaptığı açıklamada, göçmen kuşların mart, nisan aylarında Afrika'dan Türkiye üzerinden Avrupa'ya göç ettiğini, Eylül, Ekim, Kasım aylarında da Avrupa'dan Türkiye üzerinden Afrika'ya göç ettiğini ifade etti.
Göç eden kuş türlerinin leylek, pelikan, yırtıcı kuşlar, yaban ördeği ve kazlar olduğunu belirten Tece, "Türkiye'de 3 tane göç güzergahı var. İstanbul Boğazı, Hatay Belen, Çoruh Vadisi, Adana'da işte bu Hatay Belen göç yollarında bulunmaktadır. Göçmen kuşlar genellikle okyanuslar üzerinden uçmayı tercih etmezler genelde karalar üzerinden uçarlar. Bunun sebebi dağlar, tepeler, ovalar, göller deniz kıyıları bunlar için bulunmaz bir nimettir. Burada konaklarlar dinlenirler, o yönden Türkiye göçmen kuşların göç ettiği güzergahta olması vesilesiyle önemli bir ülkedir. Ülkemiz bu yönden büyük bir öneme haizdir" dedi.
"KANAT ÇIRPMADAN 400 KİLOMETRE UÇUYORLAR"
Genellikle leylek, pelikan, gök güvercini, yaban kazları, yaban ördeği, kırlangıç, doğan, atmaca ve kartal denilen yırtıcı kuşların göç ettiğine dikkat çeken Tece şöyle devam etti:
"Bu göçmen kuşlar toplu uçar ve 'v' şeklinde uçar. Ayrıca bu kuşlar yer yüzünün ısınmasıyla birlikte oluşan holizondan hava akımına kapılarak çok yükseklere yükselirler buradan kanatlarını çırpmadan uçuşa geçerler. Çünkü bu kanat çırpmadan uçmaları, kanat çırparak uçmalarına nazaran daha az enerji harcamalarına neden oluyor. Yaklaşık yüzde 27'lik bir enerji kazançları oluyor. Böyle daha uzağa gidebiliyorlar. Böyle kanat çırpmadan yaklaşık 400 kilometre gittikleri araştırmalarda tespit edilmiş."
Türkiye'de hava şartlarına, sulak alanlarının durumuna göre göçmen kuşların bir kısmının burada kaldığını bir kısmının ise gittiğini vurgulayan Tece, "Afrikadan-Avrupa'ya geçiş genelde Mart, Nisan aylarında oluyor. Dönüş Eylül-Ekim-Kasım aylarında ise Türkiye üzerinden Avrupa'dan Afrika'ya gidiyorlar. Yani büyük bir kısmı göç ediyor çok az bir kısmı kalıyor bu zamanlarda. Üreme için Avrupa'ya göç ediyorlar bu dönemde Türkiye'yi kullanıyorlar. Hatay Belen'de yapılan tespitte yılda 500 bin kuş geçiyor. Dünyada 500 milyar göçmen kuşun uçtuğu söyleniyor. Avrupa'dan bizim üzerinden de 5 milyar kuşun uçtuğu araştırmalarda ortaya çıkıyor" diye konuştu.