Taksim'e çıkmak isteyen gruplara müdahale

1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Taksim’de kutlamak isteyen gruplara Beşiktaş, Okmeydanı ve Mecidiyeköy'de gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale edildi. Önlemler nedeniyle iptal edilen bazı metrobüs, tramvay ve vapur seferleri de yeniden başladı.

Taksim'e çıkmak isteyen gruplara müdahale
İstanbul'da bir "1 Mayıs" daha olaylı geçti.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim'de kutlamak isteyen gruplar sabah saatlerinden itibaren kentin çeşitli noktalarında toplanmaya başladı. Taksim'e yürümek isteyen gruplara Beşiktaş, Mecidiyeköy, Okmeydanı, Beyoğlu ve Osmanbey'de müdahale geldi.

CHP ve TKP üyelerinin aralarında bulunduğu grup, sabah erken saatlerden itibaren Beşiktaş'ta buluştu.

Burada çeşitli sloganlar atan gruplar, halaylar çekti. Aralarında CHP milletvekillerinin de bulunduğu bazı göstericiler, TOMA'ların önüne oturdu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, yürüyüşe izin verilmesi için görüşme yaptığı polislere "Bu bayram sizin de bayramınız. Sizler de emekçisiniz. Lütfen gruba müdahale etmeyin" diye konuştu.

Polis ekipleri, gruba “dağılın” uyarısı yaptı, ardından saat 08.00 sıralarında tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

Polis müdahalesiyle dağılan gruptakiler, Beşiktaş'ın arka sokaklarına doğru kaçtı.

CHP'Lİ PAVEY GÖZALTINA ALINMAK İSTENDİ

CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Şafak Pavey ve CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de müdahaleden etkilendi. Tanal'ın gözlüğü kırılırken, Hamzaçebi ve Pavey de gaz nedeniyle zor anlar yaşadı.

Bir kadın göstericinin gözaltına alınmasına engel olmaya çalışan Milletvekili Şafak Pavey de gözaltına alınmak istendi. Yerde kalan Pavey, kolundan çekildi.

Şafak Pavey'in polisler tarafından götürülmesine annesi Ayşe Önal engel oldu.

'TOMA BİR KERE SULUYORSUN'
Öte yandan, müdahale sırasında polis amiri megafonla TOMA'yı kullanan polise talimatlar verdi.

Polis amirinin, TOMA'ya "Evet TOMA, suluyorsun", "TOMA bir kere suluyorsun", "TOMA öne doğru suluyorsun" dediği duyuldu.

Bazı gruplar da Abbasağa Parkı'nda toplandı. Burada pankartlar açıp, sloganlar atan grup, Beşiktaş'a inmeye çalıştı. Ancak polis ekipleri, gaz bombası atarak gruplara müdahale etti.

ÇOCUKLAR FENALAŞTI

Saat 10.20 sıralarında Beşiktaş'ta yine gerginlik yaşandı. Çevik kuvvet ekipleri, göstericilere gaz bombalarıyla müdahale etti.

Kullanılan yoğun gazdan bölgede oturan birçok vatandaş da etkilendi. Bölgedeki birçok ev de boşaltıldı.

Gazdan etkilen çocuklar, ailelerinin ve gazetecilerin yardımıyla bölgeden uzaklaştırıldı. Çocuklara su verilerek gazın etkisi azaltılmaya çalışıldı. Nefes almakta güçlük çeken çocukların ağladıkları görüldü.

Saat 11.30'da ara sokaklarda toplanarak Beşiktaş Meydanı'na yürümek isteyen göstericilere bir kez daha müdahale edildi.

Güvenlik güçleri, gruba anonslarla dağılmaları konusunda uyarıda bulunurken, müdahale sırasında bazı göstericiler yaralandı. Meydanda bekletilen sağlık ekipleri, yaralılara yardımda bulundu.

NİŞANTAŞI'NDA DA GÖSTERİ
Nişantaşı'nda da ara sokaklarda toplanan küçük gruplar, polise taş attı. Göstericiler bazı işyerleri ve sokak lambalarına da zarar verdi.

Beşiktaş'ta eylemler ara sokaklarda devam etti, polisin göstericilere müdahalesi de sürdü.

SARIGÜL DE MEYDANDA
Bu arada, CHP'den büyükşehir belediye başkanı adayı olan eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de Beşiktaş'a geldi.

Müdahaleye tepki gösteren Sarıgül, "12 Eylül'de dahi böylesine bir olay, böyle bir zulüm yaşanmadı. Bu iktidarın bir demokrasi ayıbıdır" dedi.

İŞ MAKİNASINA TAŞ
Barbaros Bulvarı'ndaki barikatları kaldırmak üzere bulvarda bekleyen iki iş makinası göstericiler tarafından taşlandı. İş makinasının camları kırılırken, bir şoför de başından hafif şekilde yaralandı.

POLİS ARACI ALEVLER İÇİNDE KALDI
1 Mayıs'ta şiddetli çatışmalara sahne olan yerlerden biri de Okmeydanı oldu.

Piyalepaşa Bulvarı'nda toplanan yüzleri maskeli bir grup, daha sonra yürüyüşe geçti.

Çevik kuvvet ekipleri, grubun yürümesine izin vermedi. Polis, gruba biber gazlı müdahale etti.

Gruptakiler de molotofkokteyli, demir bilye, havaifişek, taş ve ses bombası karşılık verdi.

Bu arada, göstericilerin attığı bir molotofkokteyli, zırhlı polis aracına isabet etti. Alev alan araç, yangın söndürme tüpleriyle söndürüldü.

Güvenlik güçlerinin arasına atılan bir molotofkokteyli de kısa süreli paniğe neden oldu.

GAZ FİŞEĞİ İSABET ETTİ
Okmeydanı'ndaki gösteriler sırasında bir kişi, gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu hafif şekilde yaralandı. Yaralı gösterici, sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı.

POLİSİN ZOR ANLARI

Göstericiler arasında kalan çevik kuvvete bağlı polis ekibi de zor anlar yaşadı.

Bazı göstericiler tarafından darp edilen bir polisin yardımına diğer göstericiler yetişti. Sözkonusu göstericiler, polisi dövmek isteyen arkadaşlarına engel oldu.

Göstericilerin yanından uzaklaşan polis memurunun kaskı ve kalkanı, eylemciler tarafından alındı.

GAZ KOKUSU HASTANEYE ULAŞTI

Öte yandan, polis müdahalesinden kaçan bir grup, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bahçesine girdi. Bazı göstericiler de acil servise sığındı.

Çevik kuvvet ekiplerinin attığı gaz bombalarından bazıları hastane bahçesine düştü.

Göstericilerin yanı sıra hastanede bulunan vatandaşlar da gazdan etkilendi.

HASTA YAKININA PLASTİK MERMİ

Bu sırada hasta yakını olduğu öğrenilen bir kişi, polise tepki gösterdi. Bir polis, 5 metre uzağında bulunan bu kişiye plastik mermi silahıyla ateş etti.

E-5 KARIŞTI

Polis müdahalesinin yaşandığı bir diğer adres ise Mecidiyeköy oldu. E-5 Karayolu yolunu çift taraflı trafiğe kapatan eylemcilere müdahale edildi.

Polis, göstericilere gaz ve tazyikli su ile müdahale etti. Atılan gaz bombalarından yoldan geçen sürücüler de etkilendi.

Polis müdahalesinin ardından göstericiler geri çekildi. Karayolu yaklaşık 20 dakika sonra yeniden ulaşıma açıldı. Yolun kapatılması nedeniyle köprü trafiğinde yoğunluk yaşandı.

Mecidiyeköy'de toplanan başka bir grup, çöp konteynerlerinden barikatlar kurdu. Polis ekipleri, gaz bombası ve tazyikli suyla göstericilere müdahale etti.

Ara sokaklara kaçan göstericiler, polise taş ve bilye atarak karşılık verdi.

VATANDAŞLARI KIZDIRAN GÖZALTI
Öte yandan, çevik kuvvet ekipleri, bir eylemciyi gözaltına almak istedi.

İki polis, direnen göstericinin kollarından tutarken, diğer bir polis de boynundan tuttu. Polisler gözaltına almakta başarılı olamayınca göstericiye biber gazı sıktı.

Yere yatırılarak kelepçelen kişi, "akrep" adı verilen zırhlı araca bindirilerek götürüldü.

Polisin bu tutumu çevredeki vatandaş tarafından alkışlarla protesto edildi.

GÖRÜŞME SÜRERKEN MÜDAHALE

Aralarında DİSK, KESK ve HDP’li milletvekillerinin de bulunduğu bir grup, sabah saatlerinde Şişli'deki DİSK Genel Merkezi önünde toplandı.

Grupta DİSK Başkanı Kani Beko, KESK Başkanı Lami Özgen, HDP Eşbaşkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel ve HDP Milletvekili Levent Tüzel, CHP İstanbul Milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Sezgin Tanrıkulu da yer aldı. Milletvekillerinin de yanlarında gaz maskesi bulundurduğu görüldü.

Gezi Parkı olaylarında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankartı taşıyan grup, saat 11.00 sıralarında Taksim'e doğru yürüyüşe geçti.

Kalabalık kortejin yürüyüşü Atatürk Evi önünde barikat oluşturan polis ekipleri tarafından kesildi.

Kortejde bulunan sendika temsilcileri, polis amirleriyle görüşme yaptı. Ancak grubun Taksim'e yürümesine izin verilmedi. Görüşme sürerken gerginlik yaşandı; bazı göstericiler polise taş attı.

Yürümekte ısrar eden gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Grup arasında bulunan bazı kişiler de polise bilye, taş, havaifişek attı.

Ara sokaklara dağılan gruplar, yeniden caddeye çıkmaya çılıştı. Buna izin vermeyen polis ekipleri ara sokaklara kaçan gruplara gaz bombası attı.

VEKİLLER DE ETKİLENDİ

Kullanılan gazdan esnaf, vatandaş ve gazeteciler de etkilendi. Müdahale sırasında bazı işyerlerinin camları kırıldı.

Biber gazından etkilenen gruptan bazı kişiler, bölgede hazır bekletilen ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Bu arada, Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü de gazdan etkilenmeleri nedeniyle kortejden ayrıldı. Tuncel ve Kürkçü'ye çevredekiler tarafından su ve sütle müdahale edildi.

CAMİYE SIĞINDI

Gezi Parkı eylemlerine de katılan Antikapitalist Müslümanlar üyesi bir grup, iş kazalarında ölen işçiler ile Gezi Parkı olayları sırasında hayatını kaybedenler için Fatih Camisi’nde gıyabi cenaze namazı kıldı.

Antikapitalist Müslümanlar, daha sonra Taksim'e doğru yürüyüşe geçti.

"Allah, Ekmek, Özgürlük", "Müslüman uyuma, ezilene sahip çık" sloganları atarak yürüyen grubun önü polis ekipleri tarafından Saraçhane'de kesildi.

Yürümekte ısrar eden gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale yapıldı.

Polisten kaçan bir grup, Burmalı Mescit Camii'ne sığındı. Göstericilerin slogan atmaması şartıyla camiden çıkışlarına izin verildi.

Gaz nedeniyle fenalık geçiren bazı göstericilere solüsyon ve limonla yardım edildi.

Öte yandan, göstericiler Saraçhane'deki surlara "Mülk Allahındır" yazılı pankart astı.

ÇELENKTEN GERİYE KALAN

Çelenk bırakmak üzere Taksim'e çıkan DİSK korteji, yine müdahaleyle karşılaştı.

İki işçi, tazyikli su ve gaza rağmen ellerindeki çelengi bırakmadı. Bir polis amiri, işçilerin elindeki çelengi alarak yere savurdu.

DİSK yöneticileri yere düşen çelengin çiçeklerini tek tek topladı. DİSK üyelerinin elinde çok az çiçek kaldığı görüldü.

ÇELEBİ: ÇOK YAKINDA TAKSİM'DE OLACAĞIZ'

Burada bir açıklama yapan CHP milletvekili Süleyman Çelebi, “Bugün burası kapanmış olabilir. Yarınlarda bu alan yine dolacak. Binlerce insan gene bu alanlarda olacak. Bu Başbakan’a rağmen, bu ülkeyi yöneten iktidara rağmen olacak. Burada onbinler, yüzbinler, milyonlar yeniden buluşacak. Bu, hem de çok yakında olacak" dedi.

KÜRKÇÜ: NERDEN BAKSAN AHMAKÇA
HDP’li milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel ve Levent Tüzel, öğleden sonra Taksim’e geldi.

İstiklal Caddesi’nde yürüyen HDP’li vekillerden Kürkçü, “Şu anda İstanbul kendi güvenlik güçlerinin, kendi devletinin işgali altındadır. Kendi öz bayramımızı kutlamamız yasaklanmıştır. Nerden baksan tutarsızlık nerden baksan ahmakça" dedi.

HDP’liler ile birlikte caddeye girmek isteyen 30 kişilik gruba izin verilmedi.

İŞYERLERİ VE ARAÇLAR ZARAR GÖRDÜ
Kentte olayların yaşandığı yerlerde bulunan birçok işyeri ve araç zarar gördü. Bazı işyerlerinin de camları kırıldı.

Göstericiler, polis müdahalesine karşı çöp konteynerleri, büyük saksılar, koltuk ve tahta parçalarıyla barikat kurdukları görüldü.

ÇOK SAYIDA YARALI VAR

Gaz bombası, tazyikli su ve plastik mermiyle yapılan müdahalelerde çok sayıda gösterici yaralandı. Bazı polisler de atılan taşlar nedeniyle yaralandı.

EPA Muhabiri Sedat Suna ve Milliyet Gazetesi Foto Muhabiri Ozan Gülerce’nin de aralarında olduğu bazı basın mensupları da yaralananlar arasında yer aldı.

BOŞ CADDEDE MAÇ YAPTILAR
Öte yandan; Mecidiyeköy ve Osmanbey’de ilginç bir olay da yaşandı.

Polisin müdahalesinin ardından esnaf ve işçiler, Büyükdere ve Halakargazi Caddesi’nde futbol oynadı.

Trafiğe kapatılan caddeye sandalyelerden kaleler yapan bu kişilerin, futbol oynaması renkli görüntüler oluşturdu.

BARİKATI AŞIP, PANKART AÇTILAR
Taksim'e çıkmak için Beyoğlu'nun arka sokaklarında toplanan gruplara da müdahale geldi.

İstiklal Caddesi'ne çıkan gruptakiler, "Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları attı.

Uyarılara rağmen dağılmayan gruba tazyikli suyla müdahale edildi.

Tarlabaşı'nda polis barikatını aşmayı başaran iki gösterici pankart açtı. Sloganlar atan eylemciler, polis tarafından gözaltına alındı.

BAZI SEFERLER BAŞLADI
1 Mayıs önlemleri kapsamında Galata ve Unkapanı Köprüsü de gece saatlerinden itibaren trafiğe kapatıldı. Metro, metrobüs, tramvay ve vapur seferleri de yapılmadı.

Önlemler kapsamında ulaşıma kapatılan Topkapı-Eminönü tramvay hattı ile Topkapı-Söğütlüçeşme metrobüs hattında seferler saat 15.30 sıralarında yeniden başladı.

Şehir Hatları'nda durdurulan Eminönü-Kadıköy ve Eminönü-Üsküdar seferleri de resmi tatil tarifesine göre karşılıklı olarak başlatıldı.

Öte yandan, sabah saatlerinde yola çıkan vatandaşlar, toplu ulaşım araçlarının çalışmaması nedeniyle işlerine yaya olarak gitmek zorunda kaldı. Birçok vatandaş, bu duruma tepki gösterdi.

KAZANCI YOKUŞU'NDA ANMA
1977 yılındaki 1 Mayıs kutlamalarında yaşamını yitirenleri anmak için Taksim’e ilk olarak Türk-İş heyeti çıktı. Kazancı Yokuşu’na karanfiller bırakan heyet, saygı duruşunda bulundu.

Burada bir açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Maalesef aradan 37 sene geçti, ölen 34 kardeşimiz halen failini bilmiyoruz. Nedenlerini öğrenmek istiyoruz" dedi.

Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakan Türk-İş heyeti, Kadıköy’deki kutlamalara katılmak için meydandan ayrıldı.

Türk-İş’in ardından Hak-İş, Enerji-İş ve Hak-Sen üyesi bir grup da aynı yere gelerek karanfil bıraktı ve Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koydu.

KADIKÖY'DEKİ KUTLAMA
Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen ve İşçi Partisi ile çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri, Kadıköy İskele Meydanı'nda miting yaptı.

Ellerindeki döviz ve pankartlarla sabah saatlerinde Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan grup, daha sonra sloganlar atarak Tıbbiye Caddesi üzerinden Kadıköy İskele Meydanı'na yürüdü.

Katılımcılar, oluşturulan polis noktalarında üstleri aranarak miting alanına alındı. Mitinge katılanlar, davul zurna eşliğinde halay çekti.

Etkinlikte konuşan Türk-İş Genel Başkanı Atalay, iş kazaları nedeniyle meydana gelen işçiler ve taşeronlaşmaya dikkat çekti.

Atalay, "Güvenlik güçlerimizin büyük bölümü işçi çocuğu, memur çocuğu, çiftçi çocuğu. Vatandaşlarımız, o alanlardaki arkadaşlarımıza şiddetten uzak, ona göre muamele etmek durumunda. Kısa zamanda bir evladımız Berkin Elvan rahmetli oldu. Bunlara fırsat vermemek durumundayız” dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, hakları için mücadele edeceklerini belirterek, “Özel sektörü de dahil ettiğinizde 2,5 milyon kişi taşeron olarak çalışıyor" dedi.

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ise taşeron işçiliğe, düşük ücretli işçi çalıştırmaya, işçi simsarlığına, iş cinayetlerine ve sendikasızlaştırmaya "hayır" demek için alanlarda olduklarını dile getirdi.

Kutlamalara İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu çok sayıda sendika temsilcisi ve sivil toplum kuruluşu üyesi katıldı.

Yasadışı pankart açmak istediği gerekçesiyle bir kişi, alandakiler tarafından tartaklandı. Söz konusu kişi, görevlilerce alandan uzaklaştırıldı.

Görevliler olay sırasında katılımcılara sık sık "sakin olun" şeklinde uyarıda bulundu.

Onur Akın'ın konser vermesinin ardından katılımcılar alandan ayrıldı. Trafiğe kapatılan yollar da tekrar ulaşıma açıldı.

YENİKAPI’DA TEK SENDİKA
Katılımcı Büro Çalışanları Sendikası (KATILIM BÜRO-SEN) Başkanı Gökhan Özkan ve yönetim kurulu üyeleri, 1 Mayıs’ı Yenikapı'da kutladı.