Malatya Arslantepe Höyüğü Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine Alındı

Malatya Arslantepe Höyüğü’nin, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınması Malatya’da memnunlukla karşılanırken, gelen yerli ve yabancı turist sayısının arttıracağı vurgulandı.

Malatya Arslantepe Höyüğü Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine Alındı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’deki 13 kültürel miras alanı için UNESCO’ya başvuruda bulunarak, bu alanların UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmasını talep etti. UNESCO Dünya Miras Merkezi’nce yapılan değerlendirmeler sonucunda aralarında, M.Ö. 4000-5000’e tarihlenen Malatya Arslantepe Höyüğü’nün Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınmasına karar verilmişti.

Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınmasını değerlendiren Malatya Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Osman Avşar, Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınmasının son derece olumlu bir karar olduğunu belirterek, “Arslantepe Höyüğü bilindiği gibi birkaç yıl önce açık hava müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştı. Halka açılan müzeye yerli ve yabancı turistlerin bu karar ile daha fazla geleceğini ümit ediyoruz. Bu karar ile Arslantepe Höyüğü açık hava müzesine daha fazla yerli ve yabancı turistin geleceğini ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Malatya’da turizm denilince Nemrut Dağı akla geliyordu ve Nemrut birinci sırada idi. Şimdi ise Arslantepe Höyüğü’nün de turizm açısından yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramasını bekliyoruz.” diyen Avşar, turist potansiyelinin artması ile bundan esnafların da yararlanacağını kaydetti.

Avşar, bir çok medeniyetlere beşiklik eden ve dünyanın ilk yerleşim bölgelerinden olan Arslantepe Höyüğü’nün daha fazla tanıtılması gerektiğini ifade etti.

Arslantepe Höyüğü’nü gezen ziyaretçilerden Ahmet Güner, “Malatya merkeze yakın bir yer olan bu alanı herkesin görmesini tavsiye ediyorum. Birçok medeniyetlere eşlik eden Arslantepe Höyüğü’nün açık hava müzesi olması ve halkın ziyaretine açılması da iyi oldu” şeklinde konuştu.

Balıkesir’den Malatya’ya bir tanıdığı için gelen ve Arslantepe Höyüğü’nü gezen Mustafa Gürgün de, “ Arslantepe Höyüğü’nü merak ediyordum. Gerçekten tarihi bir yermiş” ifadelerini kullandı.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne giren 13 yeni kültürel, tarihsel ve arkeolojik alan şöyle:
“Arslantepe Arkeolojik Alanı (Malatya), Anadolu Selçuklu Medreseleri (Konya, Kayseri, Sivas, Erzurum, Kırşehir), Anavarza Antik Kenti (Adana), Kaunos Antik Kenti (Muğla), Kızkalesi (İçel), Kültepe Arkeolojik Alanı (Kayseri), Çanakkale ve Gelibolu 1. Dünya Savaşı Alanları (Çanakkale), Eflatunpınar Kaya Anıtı (Konya), İznik Yeşil Camii(Bursa), Mahmutbey Camii (Kastamonu), Ahi Evran Türbesi (Kırşehir), Titus-Vespasian”.
Kaynak: İHA