Diyarbakır’da Ortadoğu Tarım ve Hayvancılık Fuarı Açıldı

Diyarbakır’da 6. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı düzenlen törenle açıldı.

Diyarbakır’da Ortadoğu Tarım ve Hayvancılık Fuarı Açıldı
Fuarın açılış töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Diyarbakır’ın geleceği ve ekonomik kalkınmasında motor sektör tarım ve hayvancılık olacaktır. Elbette ki bununla birlikte sanayi, turizm ve tarihi değerlerimiz olacaktır” dedi.


Bu yıl 6. düzenlenen 6. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, kamu kurum ve sivil toplum kuruluş temsilcileriyle ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti. Bir hafta sürecek olan fuarda tarımsal alanda bir çok sektör ürünlerini sergiledi. Fuarın açılış töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çözüm sürecine değindi. Bütün sorunlarının anasının bir sorun olduğuna vurgu yapan Bakan Eker, çözüm süreciyle birlikte bu temel sorunu çözme iradesini ortaya koyduklarını ifade etti.

Bakan Eker, “Çözüm süreci 1,5 yıldır başarılı bir şekilde sürüyor. İnşallah kalıcı bir barışa dönüşür. Bu çözüldüğü anda bölgede uyguladığımız projeler, altyapı ve üst yapıyla ilgili, ticari ve ekonomisiyle ilgili meseleler çok büyük mesafeler kat edecektir. Ama bölge hala yatırımcının ilgisine mazhar olmamışsa, huzur ve güven ortamıyla ilgili bir endişenin var olması sebebiyledir. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kışanak ve Sayın Anlı ile el birliğiyle barışı ve huzur güvenini tesis edersek, burada bütün bu imkanların, bölgenin kalkınmasına dönüşmesi, yatırımı hızlandırılması, işsizliği minimum düzeye getirmesi de çok kolay olur. Diyarbakır’ın geleceği ve ekonomik kalkınmasında motor sektör tarım ve hayvancılık olacaktır. Elbetteki bununla birlikte sanayi, turizm ve tarihi değerlerimiz olacaktır. Bu sorunumuzu çözmemiz gerekiyor. Bunun için de sabırla, inançla, inatla barışa sarılmamız gerekiyor. Huzur hakim olduğunda o zaman kalkınma gelir” diye konuştu

Bakan Eker’den sonra söz alan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, konuşmasında 30 Mart’ta yapılan seçimlere değindi. Vali Kıraç, “30 Mart tarihinde ülke olarak Mahalli İdareler Seçimi'ni yaşadık. Diyarbakır olarak güzel bir seçimi geride bıraktık. Yeni seçilen özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı, meclis üyelerimizi ve muhtarlarımızı kutluyorum. Diyarbakır halkına da seçimde göstermiş oldukları olgunluktan dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanı Fırat Anlı ise, Diyarbakır’ın baha güzel bir başlangıç yaptığını belirterek, seçim yorgunluğunu arkalarında bıraktıklarını söyledi.

Anlı, “Bu kentin çok ciddi sıkıntıları var. Hep birlikte çözüm arayışı içerisinde olacağız. Tarım ve hayvancılık dediğinizde bütün dünyada adres olarak gösterilen bir coğrafyada yaşıyoruz. Bunun kıymetini bugüne kadar yeterli şekilde bilemedik. Ama bundan sonraki süreçte, hep birlikte bunun arayışı içerisinde olacağız. Bugüne kadar büyükşehir belediyeleri tarım ve hayvancılık faaliyetlerine dolaylı olarak ilgi gösteriyordu. Son yasal düzenlemeyle 30 büyükşehir belediyesi artık böyle bir sorumluk ve inisiyatif ile karşı karşıyadır. Yereldeki sorunların çözümü için, yereldeki sorunların farkında olan kurumların bu sorunları yerine getirmeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA