Cumhurbaşkanı Gül, Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Hem siyasi hem de ekonomik ilişkilerimizin gelişmesine önem veriyoruz.

Ticaretimiz 150 milyon dolar civarındadır, potansiyelin çok gerisindedir” dedi.


Cumhurbaşkanı Gül Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta’yı Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde ağırladı. Gül, konuk Cumhurbaşkanı Kenyaatta’yı karşıladı ve baş başa görüştü. Daha sonra ikili ortak basın toplantısı düzenlediler.

Gül, Kenya’dan Türkiye’ye Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret olduğunu söyleyerek, 2009 yılında Kenya’yı ziyaret ettiğini belirtti.

Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin 16. yüzyılda başladığını hatırlatarak, Türk denizcilerinin Kenya’ya ayak basması ile Türkler ve Kenyalılar birlikte toprakları koruduklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin 1968 yılından beri Nairobi’de Büyükelçiliğinin bulunduğunu ifade ederek, “Sayın Cumhurbaşkanı ile ikili ilişkilerimizi, çok taraflı bölge ile ilgili konuları geniş bir şekilde ele aldık. Hem siyasi hem de ekonomik ilişkilerimizin gelişmesine önem veriyoruz. Ticaretimiz 150 milyon dolar civarındadır, potansiyelin çok gerisindedir. Bugün çok önemli anlaşmalar imzaladık. Bu anlaşmalar hukuki alt yapıyı tamamen tamamlamış vaziyette. Türk iş dünyası için Kenya çok büyük bir potansiyeldir” dedi.

Bölge politikalarını da konuştuklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Somali’nin komşusu olarak Kenya’da çok önem vermektedir. Ekonominin bütün alanlarında özellikle alt yapı, inşaat ve müteahhitlerimizin daha faal olması, savunma sanayi ve güvenlik, enerji konularını çok geniş şekilde görüştük” ifadelerini kullandı.

Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta, Türk yatırımcılarının ve turistlerin sayısının THY vasıtasıyla arttığını belirterek, iki ülke arasındaki bağların 16. yüzyıla dayandığını ifade etti.

Kenyatta, “Türkiye’ye gelmekteki amacımız, Türkiye Devleti ile farklı anlaşmalar vasıtasıyla kolaylaştırıcı ortam sağlamak, karşılıklı piyasalara ulaşımı kolaylaştırmak. Madencilik, alt yapı, petrol, gaz gibi birçok alanda sayısız potansiyel mevcut. Özel sektör karşılıklı olarak fırsatları kullanacaklardır” şeklinde konuştu.

Her iki Cumhurbaşkanı gazetecilerin sorularını cevapladı.

Türkiye Kenya ilişkilerinin geleceği ile ilgili olarak Gül, ekonomik ilişkilerin önemine değindi. Gül, “Bugün imzaladığımız anlaşma iş adamlarımızın çok daha güvenli şekilde yatırım yapmalarına fırsat vermektedir. Cumhurbaşkanı da herkesi büyük bir arzu ile davet etmektedir” ifadelerini kullandı.

Kenya’daki Türk yatırımlarını ve Türk okullarını değerlendiren Kenyatta, “Türk yatırımcılarına olumlu bakıyoruz. Hatta daha fazla Türk yatırımcının ve şirketinin yatırım yapmasını, Afrika’ya yönelmelerini istiyoruz. Türk okullarını da bu anlamda takdir ediyoruz. Enerji de, inşaat sektöründe çok potansiyel var. Bunları çeşitlendirmek istiyoruz” diye konuştu.

Toplantıya, Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İçişleri bakanı Efkan Ala da katıldı.

Toplantıdan önce, iki ülke arasında bazı anlaşmalara imza atıldı. İmza atılan anlaşma, zabıt ve muhtıralar şöyle sıralandı:
“Türk-Kenya İş Konseyi Kuruluş Mutabakat Zaptı, Kenya Ulusal Sanayi ve Ticaret Odası ve TOBB arasında İş Konseyi Kuruluş Mutabakat Zaptı
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kenya Cumhuriyeti Hükümeti arasında Küçük ve Orta Boy İşletmelerin Teşviki ve Geliştirilmesi Alanlarında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kenya Cumhuriyeti Hükümeti arasında Teknik ve Mali İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kenya Cumhuriyeti Hükümeti arasında İkinci KEK Mutabakat Zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kenya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kültür, Basın-Yayın, Gençlik ve Spor Alanlarında İşbirliği Anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kenya Cumhuriyeti Hükümeti arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kenya Cumhuriyeti Hükümeti arasında Enerji ve Hidrokarbon Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kenya Cumhuriyeti Hükümeti arasında Madencilik Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kenya Cumhuriyeti Hükümeti arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması”.
Kaynak: İHA