Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

Ukrayna'nın doğusundaki Slavyansk kentini kontrolünde tutan Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından önceki gün alıkonulan yabancı askeri gözlemciler, basının önüne çıkarılırken, Rusya yanlısı ayrılıkçıların lideri Vyaçeslav Ponamaryev, yabancı askeri gözlemcilerle basın toplantısı düzenledi.

Ponamaryev, yabancı askeri gözlemci heyetinin, kontrollerinde bulunan hududa kendilerinden izin almadan girdiğinden dolayı alıkoyduklarını belirterek, "Onlar, durumun rehinesi oldu" ifadesini kullandı. Ponamaryev, söz konusu yabancı subayların kendilerini daha rahat tutabilmeleri için, bizzat kendisinin misafiri olarak ilan ettiğini kaydederek, onların can güvenliğinin sorumluluğunun kendilerine ait olduğunu ve yabancı askerlerin ailelerinin de bu konuda rahat olması gerektiğini kaydetti.

Ponamaryev, alıkoydukları yabancı askeri gözlemcilerin, Ukrayna hükumetinin tutukladığı yandaşlarının serbest bırakılması karşılığında salıverilmesi için istişareye hazır olduğunu kaydederek, "Onlar mevcut vaziyetin kurbanı oldu" diye konuştu.

Yabancı askeri gözlemciler heyeti başkanı Axel Schneider, kendilerini rehin olarak görmediklerini ve Ponamaryev'in misafiri olduklarını belirterek ancak ne zaman buradan ayrılacaklarını bilemediklerini kaydetti.

Schneider, "Biz, birkaç gündür burada, Vyaçeslav Ponamaryev'in elinde bulunuyoruz" ifadesini kullandı. Schneider, kendilerinin AGİT çerçevesinde askeri gözlemci ekibi olarak yöredeki silahlanma ile ilgili gözlemde bulunmak üzere ülkenin güneydoğusunda incelemelerde bulunduklarını belirterek, Slavyansk'taki durumu bildikleri için şehre girmeden, Kramatorsk'tan Donetsk'e dönmek üzere iken tutuklandıklarını ifade etti.


Schneider, Ponamaryev'in kendilerine basın toplantısı yapmayı teklif ettiğini ve ailelerinin kendilerini görmeleri için buna razı olduklarını dile getirdi. Kendilerinin herhangi bir istihbarat görevi yapmadıklarının ve diplomatik statüye sahip olduklarını vurgulayan Schneider, yanlarında da her hangi bir silah veya diğer istihbarat cihazlarının olmadığını, kendilerinin bölgede Viyana Anlaşması (2011) çerçevesinde hareket ettiklerini vurguladı.
Schneider, aralarında Almanya'da 3, Polonya, İsveç, Çek Cumhuriyeti ve Danimarka'dan birer subayın, ayrıca Almanyalı bir tercümanlarının olduğunu, kendileriyle birlikte ayrıca 4 Ukraynalı subayın da alıkonulduğunu kaydederek, şu anda Ukraynalı subaylarının durumu hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını belirtti.

Schneider, kendilerinin alıkonulmasının bir siyasi araç olarak Ponamaryev tarafından kullanılmak istendiğini kaydederek, "O (Ponamaryev), kendi koşulunu koymak için bizi kullanabilir" diye konuştu.

Schneider, kendilerinin nasıl bir koşulla serbest bırakılacağına ilişkin her hangi bir bilgilerinin olmadığını ifade etti.

Bu arada, şu anda, Slavyansk kentini kontrolünde tutan Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından alıkonulan yabancı askeri gözlemcilerin serbest bırakılmasına ilişkin görüşmek üzere Slavyansk'a gelen AGİT heyeti, Vyaçeslav Ponamaryev ile görüşmelerini sürdürüyor.
Rusya yanlıları tarafından alıkonulan ekibin arasında Almanya, Danimarka, Polonya, İsveç ve Çek Cumhuriyeti'nden askeri gözlemciler ile 5 Ukrayna askeri yetkilisi de bulunuyor.
Kaynak: AA