Karadeniz'in Ukraynalı Kadın Marketçisi

Rusya'da 18 yıl önce tanıştığı eşiyle evlenerek Çamlıhemşin'e yerleşen Ukrayna uyruklu Sevgi Alemdar (42), dünyaca ünlü Ayder Yaylası'nda yaptığı market işletmeciliğinin yanı sıra halk eğitim merkezi kursunda kilim dokuyor.

Sevgi Alemdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi Halil Alemdar (76) ile 1996 yılında teyzesinin aracılığıyla Rusya'da tanıştığı belirterek, "Halil Bey ile Türkiye'ye gelerek hemen evlendik ve Türk vatandaşı oldum. 18 yıldır Çamlıhemşin'de yaşıyorum. Karadeniz'e aşığım ve buranın insanlarını çok seviyorum. Bu yüzden adımı Sevgi koydular" dedi.

Alemdar, 18 yıldır mutlu bir evlilik sürdürdüklerini anlatarak, "Eşim yaşça benden oldukça büyük. Evliliğime çok büyük emek verdim ve gerçekten mutluyum. El işi yapmayı çok seviyorum. El sanatlarına sahip çıkmaya çalışıyorum. Halk eğitim merkezindeki kilim dokumacılığı kursuna devam ediyorum. Dokuduğum kilime 'Gün Işığı' adını verdim. Çok üretkenim. Hayal gücüm çok geniş. Hayal gücümü kullanarak pano yapıyorum. Boyama yapıyorum. Dantel, çorap örüyorum. Elimden gelmeyen iş yok" diye konuştu.

Ayder Yaylası'nda dükkanı bulunduğunu, orada da çalıştığını ifade eden Alemdar, şunları söyledi:
"Çalışmayı çok seviyorum. Kadının çalışması, ekonomik özgürlüğü olması çok güzel. Ayder Yaylası'na dünyanın her yerinden turist geliyor. Dükkana gelenlerin çoğu nereli olduğumu soruyor. İnsanlara çok farklı geliyor. Bu memlekette yaşadığım ve her türlü imkana sahip olduğum için çok şanslı olduğumu söylüyorlar, bana gıpta ediyorlar."
Halil Alemdar ise eşini çok sevdiğini dile getirerek, "Şanslı olduğumu düşünüyorum. Eşini sevmeyen insan zaten mutlu olamaz. Mutlu bir yuva kurduk ve ömür boyunca böyle olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
Çamlıhemşin Halk Eğitim Merkezinde görev yapan usta öğretici Ayla Koşar, Sevgi Alemdar'ın yaklaşık üç yıldır kilim dokumacılığı kursuna geldiğini kaydederek, "Kendisi gayet becerikli ve başarılı. Kendisinden de yaptığı işlerden de çok memnunuz. Kendisini çok iyi yetişirdi. Buradaki kültürel bilgiye sahip. Kursta öğrencilerimizin yaptığı ürünleri Çamlıhemşin'deki yöresel el sanatları merkezinde satışa sunuyoruz. Kursiyerlerimiz yaptıkları ürünlerle hem ev ekonomisine katkıda bulunuyor hem de kendilerini geliştiriyorlar" dedi.

Kaynak: AA