Filistin'de Milli Mutabakata Varılması

Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye'nin basın danışmanı Tahir en-Nunu, "Hamas'ın önümüzdeki günlerde İsrail'i devlet olarak tanıyabileceği" şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

AA muhabirine açıklamada bulunan Nunu, Amerikan Washington Post gazetesinde kendi ağzından verilen açıklamaları reddederek, "Washinton Post gazetesine iki haftadan fazla süredir demeç vermedim. O haber tamamen yalanlardan ibaret olup, hiçbir gerçeklik payı yok" dedi.

Nunu, Fetih ile Hamas arasında varılan milli mutabakat sürecinde İsrail'i tanıma meselesinin gündemlerinde olmadığını vurgulayarak, "Bu Hamas için tartışmaya açılacak bir konu değil, olmayacaktır da" ifadelerini kullandı.
İsrail'in Kanal 2 televizyonu dün yayımladığı haberde, Washington Post gazetesinden alıntı yaparak, "Nunu'nun Hamas'ın İsrail'i tanıma ihtimali olduğu" şeklindeki açıklamalarına yer vermişti.
Öte yandan İsrail Maliye Bakanı Yair Lapid ise İsrail Ordu Radyosu'na yaptığı açıklamada, Hamas'ın İsrail'i tanıması meselesine işaret ederek, "Eğer Hamas uluslararası toplumun ilkelerini kabul ederse onlara karşı bakış açımız değişecek. Hamas'ın bu ilkeleri kabul etmesi eskisi gibi olmayacağı anlamına gelir" diye konuştu.

Lapid, şu ana kadar böyle bir ihtimal görmediklerini de sözlerine ekledi.
Gazze'deki Filistin hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, 23 Nisan Çarşamba günü Hamas ile Fetih arasında devlet başkanlığı, genel ve Ulusal Meclis seçimlerinin eş zamanlı yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını ve uzlaşı hükümetinin kurulmasından 6 ay sonra seçimlere gidilmesine karar verildiğini duyurmuştu.
Kaynak: AA