Ak Parti Grup Başkanvekili Canikli Açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "Seçeceğimiz cumhurbaşkanı yürütmenin başı olan, icrai yetkilerle, yürütme yetkileri ile donatılmış, adeta hükümete başkanlık edecek. Adeta değil, hükümete, Bakanlar Kurulu'na başkanlık edecek son derece güçlü yetkilerle donatılmış bir cumhurbaşkanı seçeceğiz" dedi.

Partisinin bir düğün salonunda düzenlenen Giresun İl Danışma Meclisi toplantısına katılan Canikli, yaptığı konuşmada, mücadelelerinin bitmediğini ve kolay kolay bitmeyeceğini belirtti.

Türkiye'nin tarihi bir dönüşüm sürecinde "dönüşüm dönemini" yaşadığını vurgulayan Canikli, şöyle devam etti:
"Tabi bunu 1 yılla, 5 yılla bu süreci tamamlamasını beklemek mümkün değil. Toplumların hayatında bu tür dönüşümler doğal olarak zaman alır. Yani Türkiye eski edilgen, kendisine içeride ve dışarıda verilen rolün ötesine geçemeyen, kendisi politika üretemeyen, kendisi aktör olarak dünya siyaset sahnesinde bir ağırlığı olmayan bir ülke konumundan bugün etken, yönlendiren, politika üretebilen, içeride ve dışarıda yüz milyonlarca insanı etkileyebilen ve oyun kurucu olma yolunda çok büyük mesafe kat etmiş bir ülke konumuna doğru hızla gidiyor."
Canikli, Türk milletinin ağustos ayında cumhurbaşkanını seçeceğini anımsatarak, "Bu cumhurbaşkanlığı seçimi, önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çok farklı. Seçeceğimiz cumhurbaşkanı geçmişte olduğu gibi sadece temsil makamında olan, sadece sembolik bir cumhurbaşkanı olmayacak. Seçeceğimiz cumhurbaşkanı yürütmenin başı olan, icrai yetkilerle, yürütme yetkileri ile donatılmış, adeta hükümete başkanlık edecek. Adeta değil, hükümete, Bakanlar Kurulu'na başkanlık edecek son derece güçlü yetkilerle donatılmış bir cumhurbaşkanı seçeceğiz" diye konuştu.

- AYM Başkanı Kılıç'ın sözleri
Her cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Türk siyasi hayatında ciddi bir dalgalanma meydana geldiğini belirten Canikli, bir Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın, bir hukuk adamı gibi olması gerekirken tepeden tırnağa siyasi bir konuşma yaptığını dile getirdi.
"Nezaketten uzak, çok kaba, öfke dolu bir konuşma yapıyor" diyen Canikli, şunları kaydetti:
"Bunu da aslında az önce ifade etmeye çalıştığımız cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yaşanan o karışıklık ve dalgalanmalara bir örnek olarak vermemiz mümkündür. Yani elbette Anayasa Mahkemesi başkanları konuşur ama nasıl konuşacağı, hangi içerikte konuşacağı, hangi üslupla konuşacağı, bunlar bellidir. Bir siyasi parti elemanı ya da üyesi gibi konuşamaz. Siyasi parti genel başkanlarına cevap mahiyetinde bir konuşma yapamaz. Onlara cevap vermek için bir konuşma yapamaz. Hele içeriği ve üslubu kaba, yaralayıcı, bir hukuk adamına hiç yakışmayacak üslupta hiç konuşamaz ama bakıyorsunuz Anayasa Mahkemesi Başkanı çıkıyor, bu yapmaması gerekenlerin hepsini yapıyor. Eğer siyasi bir konuşma yapar, siyasetçileri hedef alan bir konuşma yapar ve onlara cevap mahiyetinde ve çok ağır, hatta etik kuralları da zorlayacak şekilde, ağır cevaplar verecek şekilde bir siyasi konuşma yaparsanız bunun anlamı şudur, siz kendinizi siyaset sahnesine, siyaset ringine atmışsınız anlamına gelir, çıkmışsınız anlamına gelir."
Kaynak: AA