'Türkiye'nin Dış Meseleleri Konferansı'

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, ABD Başkanı Obama'nın 24 Nisan günü açıklamasında, büyük felaket anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullanmasıyla ilgili, "Büyük felaket, Ermenice'sinin tercümesi. Burada filoloji yapacak değiliz. Obama, kendi de ne kullandığını bilmiyor zaten. Birileri bir şey söylüyor ona" dedi.

Ortaylı, Türk Ocakları Bursa Şubesi'nce Dede Efendi Salonu'nda düzenlenen "Türkiye'nin Dış Meseleleri Konferansı"ndan önce gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarıyla ilgili mesajına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Ortaylı, "İnşallah kalıcı etkileri olur. Bakalım olacak mı" ifadesini kullandı.
Bu mesajı "olumlu" ya da "olumsuz" diye nitelendirilemeyeceğini kaydeden Ortaylı, "Zamanlamayı iyi yapmak, ne zaman söyleneceğini bilmek lazım. Arkası ne gelir çok iyi hesaplamak lazım. Bu gibi tartışmalarda yerinizi iyi saptayacaksınız. Tabii böyle kulağını kapayıp 'bana ne' de denmez dünyada ama her şeyin kendine göre bir inceliği vardır. Bunlar iki kere iki dört diye gitmez" diye konuştu.

"Açıklamanın ardından Erivan'da Türk bayrağı yakılmasını nasıl yorumluyorsunuz" sorusunu Ortaylı, "Gördüğünüz gibi beklenen neticeler gelmiyor, başka şeyler de geliyor. O zaman dediğimiz, o" yanıtını verdi.
Ortaylı, ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan günü ile ilgili açıklamasında, büyük felaket anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullanmasıyla ilgili de "Büyük felaket, Ermenice'sinin tercümesi. Burada filoloji yapacak değiliz. Obama, kendi de ne kullandığını bilmiyor zaten. Birileri bir şey söylüyor ona" şeklinde konuştu.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi de değerlendiren Ortaylı, şunları söyledi:
"Rusya, orayı bırakacak değil, çok zamandan beri tesirleri görülüyor. Bizim de oradaki kendi azınlığımızı korumak için Avrupa Birliği'ni veya Obama'yı beklememiz şart değil. Doğrudan Putin ile temasa geçip tartışmamız, sorunları ortaya yatırıp bir nevi pazarlığımızı yapmamız gerekiyor. Çünkü buna hakkımız var, bizim protektoramız altındaki bir azınlık. Bunun için Avrupa Birliği falan beklenmez."
Kaynak: AA