Tüketiciler 'Dosya Masrafı'Nın Peşini Bırakmıyor

Bankalardan aldıkları kredilerden ''dosya masrafı'' adı altında kesinti yapılanların, tüketici hakem heyetlerine başvurularında önceki yıllara göre önemli artışlar yaşanıyor. Sivas'ta, Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti'ne son 4 yılda yaklaşık 8 bin başvuru yapılırken, 2014 yılının ilk 3 aylık döneminde başvuru sayısı 9 bini geçti.

Ticaret İl Müdür Vekili Salih Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin son yıllarda özellikle bankalarla ilgili şikayetlerini içeren dilekçelerle hakem heyetlerine başvurduklarını söyledi.

Hakem heyetlerine başvuru sınırının 28 Mayıs'a kadar bin 272 lira olduğunu, bunun üstündeki rakamlar için tüketici mahkemelerine müracaat edilmesi gerektiğini aktaran Coşkun, 28 Mayıs'tan sonra tüketici hakem heyetlerinin limitlerinin ilçelerde 2, illerde 3 bin liraya çıkarılacağını, bunun tüketici lehine konusu olduğunu belirtti.

Coşkun, tüketicilerin önceki yıllarda daha çok cep telefonu, elbise, ayakkabı ve dayanıklı tüketim mallarıyla ilgili şikayetlerde bulunduğunu, 2011-2012 yılında kart aidatı ve işletim ücreti iadesi, 2013 yılında ise dosya masrafı şikayetlerinin artığını ifade etti.

Sivas'ta, Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti'ne 2010 yılında 400, 2011 yılında 800, 2012 yılında 2 bin başvuru yapıldığını dile getiren Coşkun, şöyle konuştu:
"2013 yılında yaklaşık 5 bin başvuru yapıldı, 2014 yılının ilk 3 ayında ise başvuru sayısı 9 bini aştı. Bu yılın ilk 3 ayındaki başvuru son 4 yıldaki toplam dosya sayısından daha fazla. Bu şekilde gittiği zaman yıl sonunda çok büyük rakama ulaşacağız. Yılın ilk aylarına göre diğer aylardaki azalmayı dikkate alırsak yıl sonunda başvuru sayısının 20-24 bine ulaşacağını tahmin ediyorum. Başvurular önceki yıllara göre, kat be kat artarak rekor düzeye ulaştı. 2010 yılında günde 1-2 başvuru yapılırken, bu yıl günde 100-150 civarı dosya kabul ediyoruz."
Başvuruların yüzde 95'e yakınının dosya masraflarıyla ilgili olduğuna dikkati çeken Coşkun, yüzde 5'lik bölümün ise kredi kartı aidatı, GSM operatörleri, cep telefonu, giyim ve dayanıklı tüketim malzemelerini kapsadığını bildirdi.
Aldıkları kararların bağlayıcı ve çoğunlukla tüketici lehine olduğuna işaret eden Coşkun, satıcının, aleyhine verilen kararlarda isterse mahkemeye gidebileceğini ancak bu durumun verdikleri kararı durduramayacağını ve parayı tüketiciye iade etmek zorunda olduğunu söyledi.


- Dilekçe ve kesintiyi gösteren banka belgesi
Coşkun, para iadesi alanların fazla olmasının, iade haberlerinin basında sıkça yer almasının ve hakem heyetlerinin başvuruda herhangi bir ücret alınmamasının müracaatları artırdığını belirtti.

Başvuruların fazla olması nedeniyle dosyaları karar bağlamakta zaman zaman gecikmeler yaşandığını dile getiren Coşkun, son 10 yılı kapsayan işlemleri değerlendirmeye aldıklarını kaydetti.

Coşkun, ilkokul mezunundan profesöre kadar herkesin bankalardan aldıkları kredilerden ''dosya masrafı'' adı altında yapılan kesintinin iadesi için kendilerine başvurduğunu anlatarak, "Başvuru için gerekli belgeler çoğunlukla eksik olabiliyor. Zaman kaybı olmaması için buna dikkat edilmeli. Başvuracak kişinin kendisiyle ilgili bilgileri, kimden şikayetçi olduğunu, kredi aldığı bankayı, kesinti miktarını, kredinin tarihini anlattığı imzalı dilekçesi ve krediden kesilen ücretleri gösteren belgeyi istiyoruz" şeklinde konuştu.


Kaynak: AA