Karadeniz Yaylalarına Göç Erken Başladı

Uçsuz bucaksız ormanları, bol oksijenli havası, doğal kaynak suları, yemyeşil çayırların arasından geçen akarsularıyla doğa harikası Karadeniz yaylaları, havaların ısınmasıyla erken göç almaya başladı.

Isınmaya başlayan hava ile serin ve temiz doğaya ulaşmak isteyen vatandaşlar için 6 aylık aranın ardından yayla zamanı geldi. Ekim ayında köylerine dönen Karadenizliler tekrar eşyalarını topladı, büyük ve küçükbaş hayvanları ile yolculuğa başladı.

Küçükbaş hayvan yetiştiricileri, hayvan sürüleriyle birkaç gün sürecek yola çıktı. Yaylaya ulaşan bazı vatandaşlar ise evlerini temizliyor, bahçelerine sebze ekiyor. Çocuklar da temiz hava ve geniş alanda rahatça oynamanın tadını çıkarıyor.
Kulakkaya Yaylası'nın bağlı olduğu Yavuzkemal Belde Belediye Başkanı Abdullah Önal, AA muhabirine, Giresun'a ait güzel yaylaların Karadeniz'in incisi durumunda olduğunu söyledi.

Yaylaların hayvanları otlatmak, bunaltıcı havalardan uzaklaşmak ve turistik amaçlı kullanıldığını anlatan Önal, şöyle konuştu:
"Yaylalarımızda bu sene daha erken hareketlilik başladı.

Çünkü kışın kar yağışı diğer senelere göre daha azdı. Bundan dolayı şu anki hareketlilik diğer senelere göre erken oldu. Sanırım mayıs ayının 20'sinde çıkılan yaylalarımıza bu sene daha erken çıkılıyor. Yaylalarımız bizim değerimiz, en kıymetli hazinemiz. Bu yaylaların korunması gerekiyor. Öncelikle buraya çıkan insanlarımıza sorumluluk düşüyor. Bu yaylalara başka bölgelerden gelen vatandaşlar, 'buralar cennet, burada yaşayan insanlar yaşlanmaz' diyor. Yaylalar havasıyla, suyuyla yaşanacak yerler."
Merkeze bağlı Ergence köyünden Melikli Obası'na giden Salih Ergen ise küçükbaş hayvan sürüsüyle iki günlük yayla yolculuklarının başladığını belirtti.

Kış mevsimine az süre kala hayvanlarıyla köye indiğini ifade eden Ergen, "Şimdi yayla zamanı geldi. Koyunumuzu aldık, yaylamıza gidiyoruz. Yolumuz iki gün sürecek. Bu sene hava sıcak oldu. Daha önceden bir ay daha köyde kalıyorduk. Hava iyi olunca erken yaylaya çıkıyoruz" dedi.

- "Köye göre yayla serin olduğu için çıkıyoruz"
Bülent Ergen de hava koşullarının hayvanlar için elverişli olmasıyla göç ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Koyunumuzu köyden yaylaya götürüyoruz. Yolculuğu amcamla yapıyoruz. Hava soğuyunca köye inmiştik. Yaylaya göre köyde daha iyi bir hava olduğu için koyunlar orada yayılıyor. Bu aylarda da köye göre yayla serin olduğu için çıkıyoruz. Aile geleneği olarak hayvancılığı sürdürüyoruz. Koyunun kuzusunu satıyoruz. Sütünden, peynirinden yararlanıyoruz, satıyoruz. Kurban Bayramında da satış yapıyoruz. Böylelikle gelir elde ediyoruz."
Yağlıdere ilçesinden hayvan sürüsüyle yola çıkan Çakır Cüce de yolculuklarının iki sürdüğünü, akşam olduğunda yakınları ya da bulundukları köyün evlerinde konakladıklarını dile getirdi.
Kaynak: AA