Sigaraya En Büyük Kalkan Spordur
Prof. Dr. İbrahim Öztek, sigaranın beyinleri uyuşturduğunu, çalışamaz haline getirdiğini belirterek, bu kötü alışkanlık için en güçlü kalkanın spor olduğunu söyledi.
Kanser haftası çerçevesinde Prof. Dr. İbrahim Öztek, Üsküdar’lı öğretmenlere 'Türkiye’de Sigara, Akciğer Kanseri ve Spor' konulu bir konferans verdi. Konferansa Türkiye Olimpian Derneği Genel Sekreteri Dario Pormesay, Üsküdar Milli Eğitim Şube Müdürü Hasan Basri Yazıcı, Olimpian gönüllülerinden Em.Öğr.Alb. Hicabi Meral, Em.Kamu Sen Ş.Bşk. Erol Güler gibi isimler de katıldı.
Öztek, bu çalışmanın 4508 olgu ile dünyanın en büyük akciğer kanser çalışma serilerinden biri olduğunu, dünya ülkeleri ile Türkiye’deki benzer durumların karşılaştırıldığını ve bulgularının halkımızın anlayacağı bir dilde konferans haline getirildiğini belirtti.
“AKCİĞER KANSERİ ÖLÜMLERİ 1. SIRADA”
Öztek, Türkiye’de akciğer kanseri ölümlerinin birinci sırada olduğunu belirterek, “2006 yılında sigaraya bağlı ölen insan sayımız 100 bin civarındadır. Dünyada kanser ölümlerinin yüzde 33’ü akciğerdir. Sigara içenler, içmeyenlere göre 10 ile 30 kez daha fazla kanser riski ile karşı karşıyadır. Günde 1 paket sigara içen insan, içmeyenlere göre en az 10 misli kanser riski taşımaktadır. Bu oran içilen sigara miktarı ile orantılı olarak 30-40 misline ulaşır. Sigara içen erkeklerin eşlerinde de akciğer kanseri görülmesi veya bu oranın, evinde sigara içilmeyen kadınlara göre son derece yüksek olması, pasif sigara içimi’nin önemine işaret etmektedir” dedi.
“SPOR SAĞLIĞIN KORUNMASINDA EN BÜYÜK KATKIYI OLUŞTURUR”
Sporun birçok sağlık sorununun yaşanmamasında önemli bir rol oynadığını vurgulayan Öztek, “Spor fazla kilolardan kurtularak, sağlığın korunmasında en büyük katkıyı oluşturur. Zihinsel faaliyetleri arttırır. Kalbi güçlendirir, solunumu düzenler ve kan dolaşımını düzene sokar. Yaşam koşullarını basite indirmesini sağlar. Sağlıklı, üretken ve mutlu bireyler oluşturur. Fiziksel gelişimi, ruhsal ve zihinsel gelişim izler. Katılımcı ve paylaşımcı çok yönlü gelişme gösteren nesiller ortaya çıkar. Benden ve bencillikten uzak, kendine güvenen, cesur, toplumcu, bağımsız, işbirlikçi, ölçülü, dengeli, tutarlı, verici, işlenmiş kişilikler ortaya çıkar. Sporun gerçek önemi işte budur” diye konuştu.